GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: HT jedini milijunaš, indeksi porasli

Zagrebačka burza: HT jedini milijunaš, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.05.2020 / 17:15
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Glavni dionički indeksi Zagrebačke burze u četvrtak su porasli, uz i nadalje skroman promet dionicama u kojem je samo dionica HT-a imala milijunski promet.

Crobex indeks je u plusu od 0,41 posto, na 1.546,68 bodova, a Crobex10 je porastao za 0,25 posto, na 962,17 bodova.

Redovni promet dionicama je bio oko 700 tisuća kuna veći nego jučer, no to je i nadalje skromnih 3,8 milijuna kuna.

Najtrgovanija je bila dionica HT-a s prometom od 1,6 milijuna kuna. Cijena dionici HT-a stagnira na 166 kuna.

HT je danas putem Burze objavio da je član Nadzornog odbora Davor Majetić, radi osobnih razloga podnio ostavku na tu funkciju, koja stupa na snagu danas. Majetić je član Nadzornog odbora HT-a od 2019. godine. Na tu je funkciju, naime, izabran na glavnoj skupštini održanoj početkom svibnja 2019. godine, a mandat mu je trebao trajati četiri godine. Inače, glavna skupština HT-a bira osam članova Nadzornog odbora, a jednoga imenuju zaposlenici.

Po prometu, koji je iznosio 624,3 tisuće kuna, slijedi dionica Valamar Rivijere, kojoj je cijena porasla za 0,89 posto, na 22,70 kuna.

Dionicama Optime telekoma ostvaren je promet od 327,3 tisuće kuna, uz rast cijene za 0,70 posto, na 5,76 kuna.

Dionica Podravke protrgovano je za 281,8 tisuća kuna, a cijena im je u plusu od 1,22 posto, na 415 kuna.

Još su tek tri dionice imale promete veće od sto tisuća kuna, pri čemu je cijena porasla dionicama Atlantske plovidbe, i to za 1,22 posto, na 166 kuna.

Dionicama, pak, Đuro Đaković grupe cijena je pala za 1,36 posto, na 2,90 kuna, a Saponie za 2,56 posto, na 228 kuna.

Ipak, uz skromnije su promete najviše pale cijene dionicama Ingre, za 3,72 posto, na 4,66 kuna, te Petrokemije, za 2,60 posto, na 75 kuna.

Petrokemija je danas objavila da su, nakon uspješnog saniranja tehničkog kvara na postrojenju amonijak, postrojenja u redovitom radu, sukladno proizvodnim planovima. Postrojenja za proizvodnju amonijaka, zbog tehničkog kvara, su u noći 7. svibnja obustavila rad.

Putem Burze su danas najavljene i glavne skupštine nekoliko tvrtki.

Tako je Ericsson Nikola Tesla skupštinu najavio za 26. lipnja, a na njoj će dioničari, između ostaloga, odlučivati o rasporedu lanjske dobiti od 95,55 milijuna kuna u zadržanu dobit.

Uprava Končar D&ST, pak, sazvala je glavnu skupštinu za 29. lipnja, a dioničari će, između ostalog odlučivati i o isplati dividende u ukupnom iznosu od 19,25 milijuna kuna, odnosno 37,66 kuna po povlaštenoj i redovnoj dionici.

Dionicama Ericssona Nikole Tesle danas se nije trgovalo, dok je dionicom D&ST- a ostvaren promet nešto manji od 30 tisuća kuna, a cijena im je porasla za 1,77 posto, na 1.150 kuna.

Inače, na europskim su burzama danas najvažniji indeksi znatno pali, jer investitore brinu ocjene čelnika američkog Feda Jeromea Powella da bi oporavak američkog gospodarstva mogao biti dugotrajan i složen te da će možda biti potrebne dodatne poticajne mjere u svrhu ublažavanja posljedica pandemije koronavirusa. Paneuropski Stoxx 600 indeks je oko 16,45 sati bio u minusu od 2,73 posto.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Hrvatski Telekom, Petrokemija, Končar D&ST, Ericsson NT, Valamar Riviera, Podravka, Atlantska plovidba, Davor Majetić, Đuro Đaković, Ingra
PROČITAJ I OVO
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE