GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: HT-ovi rezultati nisu oduševili investitore

Zagrebačka burza: HT-ovi rezultati nisu oduševili investitore
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.07.2020 / 20:58
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Uz nešto veći promet nego prethodnih dana, na Zagrebačkoj burzi u petak su Crobex indeksi pali oko jedan posto, prateći pad cijena dionica na europskim i drugim svjetskim burzama, a ponovno su pali i na tjednoj razini.

Crobex indeks spustio se u petak 0,92 posto, na 1.595 bodova, a Crobex10 za 1,04 posto, na 988 bodova. Svi sektorski indeksi su bili u minusu, a najviše industrijski, za 0,63 posto.

Tako Crobexi prate pad europskih burzi koje su pod pritiskom zbog rasta napetosti između SAD-a i Kine, kao i zabrinutosti zbog nepopustljivog širenja koronavirusa u svijetu. STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 16,00 sati u minusu više od 1,8 posto.

Crobexi su i na tjednoj razini ponovno zaronili u negativni teritorij, već treći zaredom. Crobex je na gubitku 0,67 posto, a Crobex10 od 1,15 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je danas 5,35 milijuna kuna te je bio otprilike 2,2 milijuna veći nego dan ranije, no i dalje je riječ o skromnom obujmu trgovanja.

Najveći promet, gotovo 2 milijuna kuna, ostvareno je dionicom HT-a, čija je cijena pala 0,86 posto, na 173 kune.

Ta je tvrtka jutros objavila da je u prvom polugodištu ostvarila neto dobit od 313 milijuna kuna, što je 28,5 posto manje nego u istom razdoblju lani, dok su konsolidirani prihodi HT grupe pali za 5,4 posto, na 3,49 milijardi kuna.

Po likvidnosti slijedi dionica Podravke, kojom je ostvareno gotovo pol amilijuna kuna prometa, uz pad njezine cijene za 0,24 posto, na 410 kuna.

Podravka Grupa izvijestila je da je u prvih šest ovogodišnjih mjeseci ostvarila neto dobit od 161,6 milijuna kuna, što je za 15,4 posto više u odnosu na godinu ranije. Prihodi od prodaje u tom su razdoblju uvećani za 105,8 milijuna kuna ili 4,9 posto, na 2,25 milijardi kuna.

Nešto veći promet ostvare je još i dionicom Končara EI, 371 tisuću kuna, uz rat njezine cijene za 0,42 posto, na 480 kuna.

Među likvidnijim izdanjima najviše je pala cijena dionice Ericssona Nikole Tesle, za 3,08 posto, na 1.260 kuna.

Ta kompanija izvijestila je da je u prvom polugodištu ostvarila 35 milijuna kuna neto dobiti, što je 50,8 posto manje nego u istom razdoblju lani te prihode od prodaje od 966,3 milijuna kuna ili 17,66 posto više.

Najveći skok cijene, pak, ostvarila je dionica Karlovačke banke, za 27,14 posto, na 8,9 kuna.

Od ostalih burzovnih vijesti, Dukat je izvijestio da na glavnoj skupštini dioničari nisu izglasali odluku o isplati diviende od 20 kuna po dionici iz dijela zadržane dobiti iz 2007. godine.

Podsjetimo, početkom srpnja Dukat je objavio da njezin većinski vlasnik - B.S.A. International, tvrtka kći francuskog Lactalisa sa sjedištem u Belgiji, razmatra mogući prijenos udjela manjinskih dioničara Dukata na većinskog vlasnika.

Tom dionicom danas se nije trgovalo.

Na domaćem tržištu danas se trgovalo s 34 izdanja, pri čemu je njih 17 zabilježilo pad cijene u odnosu na dan ranije, 12 rast, a 5 stagnaciju.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Hrvatski Telekom, Ericsson NT, Podravka, Končar EI
PROČITAJ I OVO
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
RAST
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
TOKYO - Japanske i kineske dionice porasle su u petak, dok je većina tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji zatvorena zbog državnih praznika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE