GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Ina, Podravka i Ericsson NT u većem fokusu

Zagrebačka burza: Ina, Podravka i Ericsson NT u većem fokusu
ZSE EQUITY PREVIEW
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.07.2014 / 09:50
Autor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
ZAGREB - Poslovni rezultati danas bi trebali biti u fokusu investitora na Zagrebačkoj burzi uz nastavak praćenja priče oko Ine i MOL-a. Između ostalog, rezultate bi danas trebali objaviti Podravka i Ericsson Nikola Tesla.

Cijena dionice Ericssona Nikole Tesle (ZSE:ERNT-R-A) jučer je oslabila 0,6 posto, na 1.479 kuna, uz 473,4 tisuće kuna prometa.

Proteklih su dana na meti kupaca bili Hoteli Maestral koji su jutros objavili ohrabrujuće poslovne rezultate. Hoteli Maestral d.d. (ZSE:HMST-R-A) su u drugom kvartalu 2014. godine, u 81 dana rada, ostvarili 51.912 noćenja, što je 4% više od 2013. godine. Postotak pune zauzetosti soba za vrijeme rada iznosio je 73%, a AOR 33%, što je 5% više nego lani. Gubitak Društva u razdoblju siječanj – lipanj 2014. iznosi 6,22 milijuna kuna i uobičajen je za ovo razdoblje godine. Naravno, investitore prije svega zanima ishod privatizacijskog antječaja, a poznato je da se u prvom krugu javilo čak 18 potencijalnih kupaca.

Naravno, u fokusu će ostati i priča oko Ine (ZSE:INA-R-A) i MOL-a obzirom da je za danas najavljen nastavak pregovora Vlade i mađarske strane. U međuvremenu, izvori iz Vlade malo su stišali nagađanja o tome da bi država mogla potražiti izvore financiranja za otkup MOL-ovog udjela. Zanimljivo je i to da Hrvatska ipak neće, barem zasad, ići na donošenje zakona koji bi omogućio Vladi da se usprotivi kupcu Ine koji ne bi dolazio iz EU. Mogućnost donošenja tog zakona najavio je premijer Zoran Milanović navodeći da bi se tako u sektoru energetike, u cilju zašite nacionalnih interesa, Vladi omogućilo da se usprotivi ili preispita namjeru nekog kupca izvan EU-a da stekne udio u dionicima u energetskoj kompaniji, pa tako i u Ini. Tada je bilo jasno da premijer takav zakon i najavljuje isključivo zbog Ine, kako bi Vlada u slučaju da MOL doista krene u prodaju svoga udjela u Ini, mogla utjecati na to kome će te dionice na kraju pripasti. Tumačilo se to željom Vlade da spriječi prodaju Ine nekoj ruskoj kompaniji.

Više pozornosti dobit će i Badel 1862 (ZSE:BD62-R-A) nakon što je jučer objavljeno da je stigla jedna obvezujuća ponuda za za strateško povezivanje i dokapitalizaciju Badela 1862 u okviru postupku predstečajne nagodbe. Neobvezujuće ponude tada su poslali tvrtke BIDCO, koja predstavlja konzorcij Quaestus Private Equitya i Podravke iz Hrvatske, JM Fundus sa stranim kapitalom, zajednički makedonski Tikveš AD i Orbico, britanska tvrtka STOCK Spirits Group, TEMPO Beverages iz Izraela i tvrtka Princeps promet iz Hrvatske.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Ina, Podravka, Ericsson Nikola Tesla, Badel 1862, ZSE:INA-R-A, ZSE:PODR-R-A, ZSE:ERNT-R-A, ZSE:BD62-R-A, MOL
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Rast indeksa i pad prometa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Rast indeksa i pad prometa
ZAGREB - Glavni dionički indeksi zagrebačke burze (ZSE) u utorak su porasli, no promet je u odnosu na ponedjeljak pao, kao i broj dionica s milijunskim prometom kojih je bilo tri.
UNWTO i ECTAA: Ograničenja putovanja ne funkcioniraju, treba ih ublažiti ili ukinuti
PUTOVANJA
UNWTO i ECTAA: Ograničenja putovanja ne funkcioniraju, treba ih ublažiti ili ukinuti
ZAGREB - Svjetska turistička organizacija (UNWTO) i Europsko udruženja putničkih agencija i touroperatora (ECTAA) upozorile su u utorak da ograničenja putovanja ne funkcioniraju i ne pridonose nikome, tražeći ukidanje ili ublažavanje tih mjera, uz ujednačavanje pravila putovanja, izvijestili su iz UNWTO-a i ECTAA-e.
Dolar ojačao; u fokusu geopolitičke napetosti i Fed
FOREX
Dolar ojačao; u fokusu geopolitičke napetosti i Fed
LONDON - Dolar je ojačao u utorak prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima u uvjetima većeg zazora od rizika zbog jačanja napetosti između Rusije i Zapada u vezi Ukrajine, dok investitori čekaju poruke sa sjednice američkog Feda.
Ruska središnja banka obustavila kupnju deviza
POTEZI
Ruska središnja banka obustavila kupnju deviza
MOSKVA - Ruska središnja banka obustavila je kupnju stranih valuta kako bi ublažila nestabilnost na financijskim tržištima u uvjetima oslabljenog rublja i napetosti vezanih uz Ukrajinu.
Umreženost i kvaliteta upravljanja u turizmu nezadovoljavajući
ISTRAŽIVANJE
Umreženost i kvaliteta upravljanja u turizmu nezadovoljavajući
ZAGREB - Stanovnici Hrvatske većinom smatraju da su umreženost turizma i ostalog gospodarstva, kvaliteta upravljanja turizmom i uključenost stanovništva u njegov razvoj nezadovoljavajući, ali i da turizam nema puno negativnih učinaka, pokazalo je uz ostalo istraživanje Ministarstva turizma i sporta (MINTS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE