GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Indeksi oslabili drugi tjedan zaredom, promet mršav

Zagrebačka burza: Indeksi oslabili drugi tjedan zaredom, promet mršav
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.10.2022 / 08:17
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Na Zagrebačkoj su burzi glavni dionički indeksi pali i prošloga tjedna, drugoga zaredom, uz skroman promet, jer su investitori oprezni uoči početka sezone objava poslovnih rezultata domaćih kompanija.

Crobex indeks pao je protekloga tjedna 0,61 posto, na 1.915 bodova, a Crobex10 za 0,62 posto, na 1.135 bodova.

Pali su tako drugi tjedan zaredom jer u okruženju u kojemu središnje banke u svijetu zbog visoke inflacije podižu kamatne stope, a rast gospodarstava usporava, ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama.

Uz to, idućega tjedna počinje sezona objava financijskih izvješća domaćih kompanija, koja će pokazati kakve su rezultata ostvarile u trećem tromjesečju i prvih devet mjeseci ove goidne.

Među sektorskim indeksima, najviše je prošloga tjedna pao Crobexnutris, za 1,87 posto, dok je najviše porastao Crobextransport, za 4,78 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je svega 20,2 milijuna kuna, otprilike 20 milijuna manje nego u tjednu ranije.

Najlikvidnija je bila dionica Atlantic grupe, kojom je ostvaren promet od 4,86 milijuna kuna. Cijena joj je pala 3,41 posto, na 340 kuna, pa je među likvidnijima bila najveća gubitnica.

Po likvidnosti je slijedila dionica Valamar Riviere, kojom je ostvareno 2,3 milijuna kuna prometa, a cijena joj je oslabila 0,35 posto, na 28,6 kuna.

Dionicom Ericssona Nikole Tesle ostvaren je, pak, promet od 1,38 milijuna kuna, uz pad cijene za 0,31 posto, na 1.600 kuna.

U fokusu investitora bila je i dionica Tankerske Next Generation, s prometom od 1,3 milijuna kuna i stagnacijom cijene na 75 kuna.

Među likvidnijima, najveća dobitnica bila je dionica Jadroplova, s rastom cijene za 10,77 posto, na 72 kune.

Od burzovnih vijesti, Zagrebačka banka najavila je u petak da namjerava inicirati izdanje dugoročnih nadređenih nepovlaštenih obveznica (Senior Non Preferred bonds ) u visini od 200 milijuna eura, ciljanog dospijeća 2028.godine.

Obveznice se izdaju s ciljem održavanja usklađenja sa internim MREL zahtjevom, koji je postavljen banci od strane Jedinstvenog sanacijskog odbora. Izdane obveznice će u cijelosti upisati UniCredit i neće biti uvrštene pri izdanju ni na jednom uređenom tržištu, navodi se u bančinoj objavi.

Dionica Zagrebačke banke pojeftinila je 2,82 posto, na 62 kune, uz promet od 660 tisuća kuna.

Nadalje, iz Đure Đaković grupe izvijestili su u četvrtak da je tvrtka iz njihova sastava Đuro Đaković Specijalna vozila ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona Shimmns s rumunjskim naručiteljem, u vrijednosti od 83 milijuna kuna.

Dionica Đure Đaković grupe poskupjela je 2,35 posto, na 87 kuna, uz promet od svega 14 tisuća kuna.

Na ZSE se protekloga tjedna trgovalo s ukupno 57 dionicom, pri čemu je cijena njih 21 pala, 25 porasla i 11 stagnirala.

Tagovi: Zagrebačka burza, Jadroplov, Tankerska Next Generation, Podravka, CROBEX, CROBEX10, Valamar Riviera, Ericsson NT, Atlantska plovidba
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
NEW YORK - Američki indeksi porasli su drugi dan zaredom, budući da su dobre korporativne zarade ublažile zabrinutost oko viših stopa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE