GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Indeksi pali četvrti tjedan zaredom, Ingra i Dalekovod najveći dobitnici

Zagrebačka burza: Indeksi pali četvrti tjedan zaredom, Ingra i Dalekovod najveći dobitnici
TJEDNI PREGLED ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.08.2020 / 08:20
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Objava polugodišnjih poslovnih rezultata domaćih kompanija na Zagrebačkoj burzi protekloga tjedna nije znatnije utjecala na obujam trgovanja, koji je ostao skroman, dok su indeksi pali za više od jedan posto, oslabivši već četvrti tjedan zaredom.

Crobex indeks pao je protekloga tjedna 1,35 posto, na 1.573 boda, a Crobex10 za 1,47 posto, na 973 boda. Oba su indeksa oslabila četvrti tjedan zaredom i zaronila na najniže razine u mjesec dana.

Redovni promet dionicama iznosio je 26,44 milijuna kuna, što je za 4,4 milijuna manje nego u tjednu ranije.

Najlikvidnija je bila dionica Podravke, kojom je ostvareno 3,92 milijuna kuna prometa, a cijena joj porasla 2,44 posto, na 420 kuna. Kompanija je objavila vrlo dobre poslovne rezultate.

Slijedi dionica HT-a, s prometom od 3,4 milijuna kuna i padom cijene za 6,36 posto, na 162 kune. Oštar pad njezine cijene rezultat je nastupa ex-dividend datea u ponedjeljak, odnosno od tada se njome trguje bez prava na dividendu za prošlu godinu od 8 kuna po dionici.

Dionicom Valamar Riviere ostvareno je prošloga tjedna 2,82 milijuna kuna prometa, a cijena joj je pala 2,13 posto, na 23 kune.

Iz te najveće domaće turističke kompanije u petak su izvijestili da su u prvih šest ovogodišnjih mjeseci ostvarili 134 milijuna kuna ukupnih prihoda što je 81 posto manje nego lani, a posljedica je zatvaranja turističkih objekata od ožujka do kraja svibnja i značajnih poremećaja turističkih tokova zbog globalne pandemije, koji su nastavili negativno utjecati na volumen poslovanja i u lipnju. Stoga je i EBITDA bila negativna, 107,9 milijuna kuna, nasuprot dobiti lani od 84,7 milijuna kuna.

U fokusu investitora bila je prošloga tjedna i dionica Dalekovoda, kojom je ostvareno 2,8 milijuna kuna prometa, a sa skokom cijene za gotovo 15 posto, na 5,62 kune, bila je među najvećim dobitnicama.

Dalekovod je u četvrtak izvijestio da je na razini grupe u prvom polugodištu ostvario 8 posto veće poslovne prihode, ukupno 601,4 milijuna kuna te operativnu dobit (EBIT) od 15,7 milijuna kuna, nakon gubitka od 8,9 milijuna kuna u istom lanjskom razdoblju.

Ipak, najveća dobitnica bila je dionica Ingre, sa skokom cijene za gotovo 19 posto, na 6,9 kuna što se također može zahvaliti vrlo dobrim poslovnim rezultatima.

S druge strane, među likvidnijima je najviše pala cijena dionice Dukata, za 8,75 posto, na 730 kuna. Dukat je izvijestio da je u prvom polugodištu ostvario neto dobit od oko 100 tisuća kuna, što je pad od 11,4 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje lani, dok su poslovni prihodi iznosili 832,1 milijun kuna te su bili manji za 6,3 posto.

Na domaćem tržištu kapitala prošloga se tjedna trgovalo s ukupno 59 dionica, od čega je 28 ostvarilo porast cijene, a 23 pad, dok su cijene osam dionica ostale nepromijenjene na tjednoj razini.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Podravka, Valamar Riviera, Hrvatski Telekom, Dalekovod, Dukat, Ingra
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE