GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Indeksi porasli nakon četiri tjedna pada, Ericsson NT u fokusu

Zagrebačka burza: Indeksi porasli nakon četiri tjedna pada, Ericsson NT u fokusu
TJEDNI PREGLED ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.08.2021 / 07:40
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Protekli je tjedan na Zagrebačkoj burzi bio obilježen objavom polugodišnjih poslovnih rezultata kompanija, pri čemu su Crobex indeksi porasli prvi put nakon četiri tjedna pada, a porasla je i likvidnost.

Crobex indeks porastao je protekloga tjedna 0,9 posto, na 1.948 bodova, a Crobex10 za 0,42 posto, na 1.197 bodova.

Među sektorskim indeksima, najviše je skočio građevinski, za 11,94 posto, a znatnije je porastao i transportni, za 6,4 posto. Jedino je oslabio prehrambeni, za 0,67 posto.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 28,8 milijuna kuna, što je gotovo 5 milijuna više nego tjedan ranije. Uz to, ostvareno je i 2,66 milijuna kuna u blok transakciji dionicom HT-a, po cijeni od 190 kuna za dionicu.

U fokusu investitora bile su dionice onih kompanija koje su izvijestile o polugodišnjim poslovnim rezultatima, pri čemu je većina ostvarila rast dobiti i prihoda odnosu na panedmijsku 2020. godinu.

U redovnom trgovanju najveći promet postignut je dionicom Ericssona Nikole Tesle, 5,23 milijuna kuna. Cijena joj je porasla 3,1 posto, na 1.665 kuna.

Ta je kompanija izvijestila da je u prvom polugodištu ostvarila 101,4 milijuna kuna neto dobiti, što je rast od 190 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

U fokusu investitora bila je i dionica Podravke, kojom je ostvareno 3,39 milijuna kuna, a cijena joj je oslabila 1,4 posto, na 578 kuna.

Dionicom Atlantske plovidbe ostvareno je 2,6 milijuna kuna prometa, uz rast cijene za 2,7 posto, na 420 kuna. Ta brodarska kompanija u prvom polugodištu ostvarila je neto dobit od 45,4 milijuna kuna, nasuprot gubitka od 57,4 milijuna kuna u istom lanjskom razdoblju, uz rast poslovnih prihoda za 62 posto, na 202,9 milijuna kuna.

Promet iznad 2 milijuna kuna ostvaren je i dionicom HPB-a, a cijena joj je stagnirala na 555 kuna. Ta je banka u prvom polugodištu ostvarila 147 milijuna kuna neto dobiti, što je 28 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

Najveći skok cijene ostvarila je dionica Dalekovoda, za 40 posto, na 105 kuna. Dalekovod je nedavno izvijestio da je u dva kruga upisa novih dionica premašio najviši predviđeni iznos dokapitalizacije (410 milijuna kuna), a s iznosom od 310 milijuna kuna u toj bi dokapitalizaciji sudjelovali Construction Line i Končar Elektroindustrija, i to kroz tvrtku Napredna energetska rješenja.

Znatan rast ostvarila je i dionica Imperial Riviere, za 29,3 posto, na 905 kuna.

Imperial Riviera je sazvala glavnu skupštinu za 10. rujna, na kojoj će se odlučivati o dokapitalizaciji za 689,7 milijuna kuna, na 1,5 milijardi, a u kojoj će sudjelovati AZ mirovinski fondovi ulogom u novcu u iznosu od 336,9 milijuna kuna te Valamar ulozima u stvarima i to ulaganjem nekretnina (u Dubrovniku) u svojem vlasništvu ukupne procijenjene vrijednosti 352,8 milijuna kuna.

Tom bi se dokapitalizacijom temeljni kapital Imperiala povećao za 689,7 milijuna kuna, s iznosa od 826,7 milijun a kuna, na 1,5 milijardi kuna. Temeljni kapital bi se povećao izdavanjem 790.010 novih dionica bez nominalnog iznosa, od čega bi AZ za svoj ulog stekao 385.886 dionica, a Valamar za svoj 404.124 dionice, podaci su iz poziva za skupštinu Imperiala.

Na domaćem tržištu prošloga se tjedna trgovalo s ukupno 56 dionica, pri čemu je cijena njih 18 porasla, 26 pala, a 12 stagnirala.

Tagovi: Zagrebačka burza, Dalekovod, CROBEX, CROBEX10, Hrvatski Telekom, Adris Grupa, Ericsson Nikola Tesla, Valamar Riviera, Atlantic Grupa, AD Plastik, Atlantska plovidba, Hrvatski Telekom
PROČITAJ I OVO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
BRAŠNO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
SARAJEVO - Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da je na tržište Bosne i Hercegovine isporučeno raženo brašno u kojemu je utvrđeno prekoračenje maksimalno dopuštene količine ohratoksina A.
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
HALVING
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
NEW YORK - Samo prepolovljenje ne bi trebalo kratkoročno utjecati na cijenu bitcoina, ali mnogi ulagači očekuju velike dobitke u nadolazećim mjesecima.
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE