GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Indeksi porasli treći tjedan zaredom, Đuro Đaković najveći dobitnik

Zagrebačka burza: Indeksi porasli treći tjedan zaredom, Đuro Đaković najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.06.2023 / 08:21
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Na Zagrebačkoj su burzi protekloga tjedna indeksi porasli za 1,6 posto, ostvarivši dobitke treći tjedan zaredom, uz povećan promet, pri čemu su u fokusu bile dionice Valamar Riviere i Spana.

Crobex indeks porastao je prošli tjedan 1,64 posto, na 2.322 boda, završivši tjedan na najvišoj razini od veljače 2011. godine

Istodobno, Crobex10 ojačao je 1,66 posto, na 1.336 bodova, što je njegova najviša razina od siječnja lani. Oba indeksa ostvarila su tako dobitke treći tjedan zaredom.

Među sektorskim indeksima, najviše je porasla Crobexindustrija, za gotovo 4 posto, dok je najviše pao Crobexkonstrukt, za 0,3 posto.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 5,87 milijuna eura, što je za 2,9 milijuna više nego tjedan ranije. Uz to, ostvareno je i 594 tisuće eura blok prometa, i to dionicom Spana, po cijeni od 59,4 eura.

U redovnom trgovanju najlikvidnija je bila dionica Valamar Riviere, s prometom od 785 tisuća eura. Cijena joj je porasla 2,77 posto, na 4,45 eura.

Slijedila je dionica Spana, sa 762 tisuće eura, i rastom cijene za 1,66 posto, na 61,2 eura.


Znatan promet ostvaren je i dionicom Ericsson Nikole Tesle, 668 tisuća eura, koja je pojeftinila 0,46 posto, na 216 eura.


U fokusu investitora bila je i dionica Podravke, kojom je ostvareno 487 tisuća eura, a cijena joj je skočila 3,41 posto, na 103 eura, novu rekordnu razinu.

Najveća dobitnica bila je dionica Đure Đaković grupe, sa skokom cijene za 11,54 posto, na 29 eura.

Ministar obrane Mario Banožić najavio je u četvrtak u Bruxellesu da će s predstavnicima američke tvrtke BAE Systems, proizvođača oklopnih vozila Bradley, Đuro Đaković sljedeći mjesec potpisati sporazum o modernizaciji tih vozila koje će SAD donirati Hrvatskoj.

Znatnije su poskupjele i dionice Zaifa Breze, za 10,52 posto, na 10,5 eura.

Najveća gubitnica bila je dionica Helios Farosa, čija je cijena pala 29 posto, na 71 cent.

Na ZSE se protekloga tjedna trgovalo s ukupno s 60 dionica, pri čemu je njih 30 ostvarilo rast cijene, 20 pad, a 10 stagnaciju.

Tagovi: Zagrebačka burza, đURO đAKOVIĆ, sPAN, hRVATSKI TELEKOM, CROBEX, CROBEX10, Valamar Riviera, Ericsson NT, Atlantska plovidba
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Indeksi porasli nakon Powellovih poruka
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Indeksi porasli nakon Powellovih poruka
NEW YORK - Američki indeksi ojačali su u srijedu nakon što je predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell uglavnom isključio da bi sljedeći potez središnje banke mogao biti povećanje, ublažavajući zabrinutosti ulagača da gubi kontrolu nad ljepljivom inflacijom.
Powell: Malo je vjerojatno da će sljedeći potez biti povećanje kamata
FED
Powell: Malo je vjerojatno da će sljedeći potez biti povećanje kamata
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell isključio je mogućnost da će sljedeći potez na sastanku u lipnju biti povećanje kamatnih stopa.
Fed nije mijenjao kamatne stope
OČEKIVANO
Fed nije mijenjao kamatne stope
WASHINGTON - Odbor za otvoreno tržište Federalnih rezervi (FOMC) nakon dvodnevnog sastanka nije promijenio središnju kamatnu stopu, u skladu s predviđanjima analitičara.
BlackRock pokreće saudijsku investicijsku tvrtku s početnih 5 milijardi dolara PIF-a
POTEZI
BlackRock pokreće saudijsku investicijsku tvrtku s početnih 5 milijardi dolara PIF-a
RIJAD - Upravitelj imovine BlackRock pokrenut će investicijsku platformu u Rijadu uz pomoć osnovnog ulaganja od 5 milijardi dolara iz Fonda za javna ulaganja (PIF) Saudijske Arabije, državnog fonda kraljevstva.
Bitcoin potonuo ispod 57.000 dolara uoči odluke Feda
POTONUĆE
Bitcoin potonuo ispod 57.000 dolara uoči odluke Feda
NEW YORK - Bitcoin je u srijedu oštro pao na svoju najnižu razinu u više od dva mjeseca usred šireg raspoloženja na tržištima za smanjenje rizika, dok su ulagači pazili na nadolazeću odluku američke središnje banke o kamatnim stopama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE