GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Indeksi porasli, u fokusu dionice Turisthotela

Zagrebačka burza: Indeksi porasli, u fokusu dionice Turisthotela
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.03.2023 / 17:25
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Kao i jučer, trgovina na Zagrebačkoj burzi i danas je bila u znaku globalnih zbivanja. Samo sa suprotnim predznakom nego u ponedjeljak.

U fokusu investitora bile su dionice Turisthotela, a promet je bio nešto manji nego jučer.

CROBEX je porastao 0,5 posto, na 2.258 bodova, a Crobex10 za 0,23 posto, na 1.289 bodova, nakon što su jučer oštro pali - Crobex za 1,05, a Crobex10 za 0,85 posto.

Tako su domaći burzovni indeksi pratili burzovne indekse na europskim burzama, koji su se oporavili nakon oštrog pada dan ranije. Naime, iako se i dalje pribojavaju posljedica kolapsa američke Silicon Valley banke, investitore je danas ohrabrio najnoviji podatak o inflaciji u SAD-u, koja je u veljači usporila na 6 posto na godišnjoj razini, sa siječanjskih 6,4 posto, što smanjuje pritisak na Fed da i dalje agresivno podiže kamatne stope.

Svi sektorski indeksi na ZSE u utorak su porasli, osim Crobexkonstrukta, koji je oslabio za 0,21 posto. Najviše je u plusu bio Crobextransport, za 3,66 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 1,36 milijuna eura, što je za 300 tisuća manje nego dan ranije.

Najveći promet, 265 tisuća eura, ostvaren je dioicom Turisthotela, a cijena joj je stagnirala na 600 eura.

U petak je Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) odobrilo Tankerskoj plovidbi objavljivanje ponude za preuzimanje Turisthotela po cijeni od 610,53 eura za svaku redovnu dionicu te turističke kompanije. Tankerska plovidba jučer je objavila svoju ponudu, navevši da ponuda traje 28 dana.

Po likvidnosti slijedi dionica Spana, kojojm je ostvareno 255 tisuća eura prometa, a cijena joj je poskočila za više od 3 posto, na 50,4 eura.

Znatniji promet imala je i dionica Zagrebačke banke, 122 tisuće eura. Cijena joj je ojačala 1,26 posto, na 12,1 euro.

Promet iznad 100.000 eura imala je još i dionica Atlantske plovidbe, koja je poskupjela 2 posto, na 60,4 eura.

Najviše je danas poskupjela dionica Alpha Adriatica, za 8,13 posto, na 26,6 eura, dok je najviše pala cijena dionice Jadrana, za 6.29 posto, na 1.64 eura.


Zentralschweizerische iskazao namjeru da objavi ponudu za Luku Rijeka

Putem Zagrebačke burze danas je švicarska tvrtka Zentralschweizerische Investment Holding AG objavila da namjerava objaviti dobrovoljnu ponudu za preuzimanje Luke Rijeka, a to se dobrovoljno preuzimanje uvjetuje i pragom uspješnosti, koji je 51 posto dionica te tvrtke.

Švicarska tvrtku u tom procesu zastupa odvjetnik Antun Šagovac iz Velike Gorice, punomoć za to je s današnjim datumom, a kao član Upravnog odbora tvrtke navodi se Norbert Sailer Khuepach.

Po podatcima iz objave, temeljni kapital Zentralschweizerische Investment Holding AG (Central Swiss Investment Holding Ltd.) je sto tisuća švicarskih franaka, a riječ je o novoosnovanom trgovačkom društvu, koje je registrirano početkom studenoga prošle godine.

Svrha društva je, kako se prenosi, "stjecanje, držanje, upravljanje i raspolaganje ulaganjima te pružanje svih usluga vezanih uz funkciju holdinga, te pružanje savjetodavnih usluga društvima o pitanjima upravljanja i operativnim aspektima".

U samoj objavi se ne navodi kolika bi mogla biti cijena koju će švicarska tvrtka ponuditi za dionice Luke Rijeka, a nema ni najave kada bi dobrovoljna ponuda za preuzimanje Luke Rijeka mogla biti objavljena.

Izričito se, pak, navodi da će ponuditelj odnosno švicarska tvrkta "djelovati u svoje ime i za svoj račun, a ne zajednički s drugim osobama izvan društva i kruga dioničara".

Po najnovijim podatcima, hrvatska država putem Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) drži 25.02 posto dionica Luke Rijeka, slijede poljski OT Logistics koji ima 24,98 posto dionica te AZ obvezni mirovinski fond s 15,02 posto dionica, a među deset najvećih dioničara je još nekoliko obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova.

Cijena dionice Luke Rijeka porasla je 4,35 posto, na 9,6 eura.

Tagovi: Zagrebačka burza, Luka Rijeka, Span, Turisthotel, CROBEX, CROBEX10, Zagrebačka banka, Tankerska plovidba
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE