GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Indeksi porasli, u fokusu dionice Turisthotela

Zagrebačka burza: Indeksi porasli, u fokusu dionice Turisthotela
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.03.2023 / 17:25
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Kao i jučer, trgovina na Zagrebačkoj burzi i danas je bila u znaku globalnih zbivanja. Samo sa suprotnim predznakom nego u ponedjeljak.

U fokusu investitora bile su dionice Turisthotela, a promet je bio nešto manji nego jučer.

CROBEX je porastao 0,5 posto, na 2.258 bodova, a Crobex10 za 0,23 posto, na 1.289 bodova, nakon što su jučer oštro pali - Crobex za 1,05, a Crobex10 za 0,85 posto.

Tako su domaći burzovni indeksi pratili burzovne indekse na europskim burzama, koji su se oporavili nakon oštrog pada dan ranije. Naime, iako se i dalje pribojavaju posljedica kolapsa američke Silicon Valley banke, investitore je danas ohrabrio najnoviji podatak o inflaciji u SAD-u, koja je u veljači usporila na 6 posto na godišnjoj razini, sa siječanjskih 6,4 posto, što smanjuje pritisak na Fed da i dalje agresivno podiže kamatne stope.

Svi sektorski indeksi na ZSE u utorak su porasli, osim Crobexkonstrukta, koji je oslabio za 0,21 posto. Najviše je u plusu bio Crobextransport, za 3,66 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 1,36 milijuna eura, što je za 300 tisuća manje nego dan ranije.

Najveći promet, 265 tisuća eura, ostvaren je dioicom Turisthotela, a cijena joj je stagnirala na 600 eura.

U petak je Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) odobrilo Tankerskoj plovidbi objavljivanje ponude za preuzimanje Turisthotela po cijeni od 610,53 eura za svaku redovnu dionicu te turističke kompanije. Tankerska plovidba jučer je objavila svoju ponudu, navevši da ponuda traje 28 dana.

Po likvidnosti slijedi dionica Spana, kojojm je ostvareno 255 tisuća eura prometa, a cijena joj je poskočila za više od 3 posto, na 50,4 eura.

Znatniji promet imala je i dionica Zagrebačke banke, 122 tisuće eura. Cijena joj je ojačala 1,26 posto, na 12,1 euro.

Promet iznad 100.000 eura imala je još i dionica Atlantske plovidbe, koja je poskupjela 2 posto, na 60,4 eura.

Najviše je danas poskupjela dionica Alpha Adriatica, za 8,13 posto, na 26,6 eura, dok je najviše pala cijena dionice Jadrana, za 6.29 posto, na 1.64 eura.


Zentralschweizerische iskazao namjeru da objavi ponudu za Luku Rijeka

Putem Zagrebačke burze danas je švicarska tvrtka Zentralschweizerische Investment Holding AG objavila da namjerava objaviti dobrovoljnu ponudu za preuzimanje Luke Rijeka, a to se dobrovoljno preuzimanje uvjetuje i pragom uspješnosti, koji je 51 posto dionica te tvrtke.

Švicarska tvrtku u tom procesu zastupa odvjetnik Antun Šagovac iz Velike Gorice, punomoć za to je s današnjim datumom, a kao član Upravnog odbora tvrtke navodi se Norbert Sailer Khuepach.

Po podatcima iz objave, temeljni kapital Zentralschweizerische Investment Holding AG (Central Swiss Investment Holding Ltd.) je sto tisuća švicarskih franaka, a riječ je o novoosnovanom trgovačkom društvu, koje je registrirano početkom studenoga prošle godine.

Svrha društva je, kako se prenosi, "stjecanje, držanje, upravljanje i raspolaganje ulaganjima te pružanje svih usluga vezanih uz funkciju holdinga, te pružanje savjetodavnih usluga društvima o pitanjima upravljanja i operativnim aspektima".

U samoj objavi se ne navodi kolika bi mogla biti cijena koju će švicarska tvrtka ponuditi za dionice Luke Rijeka, a nema ni najave kada bi dobrovoljna ponuda za preuzimanje Luke Rijeka mogla biti objavljena.

Izričito se, pak, navodi da će ponuditelj odnosno švicarska tvrkta "djelovati u svoje ime i za svoj račun, a ne zajednički s drugim osobama izvan društva i kruga dioničara".

Po najnovijim podatcima, hrvatska država putem Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) drži 25.02 posto dionica Luke Rijeka, slijede poljski OT Logistics koji ima 24,98 posto dionica te AZ obvezni mirovinski fond s 15,02 posto dionica, a među deset najvećih dioničara je još nekoliko obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova.

Cijena dionice Luke Rijeka porasla je 4,35 posto, na 9,6 eura.

Tagovi: Zagrebačka burza, Luka Rijeka, Span, Turisthotel, CROBEX, CROBEX10, Zagrebačka banka, Tankerska plovidba
PROČITAJ I OVO
Dubrovnik dobiva centar kompetentnosti u turizmu
TURIZAM
Dubrovnik dobiva centar kompetentnosti u turizmu
DUBROVNIK - Dubrovnik će potkraj godine dobiti Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu, jedan od 6 takvih u Hrvatskoj. Projekt vrijedi više od 13 i pol milijuna eura, a gradu koji je jedan od naših turističkih bisera bit će novi adut u zadržavanju i podizanju kvalitete.
EU očekuje povrat od 2,6 posto od ulaganja u zamrznutu rusku imovinu
OČEKIVANJA
EU očekuje povrat od 2,6 posto od ulaganja u zamrznutu rusku imovinu
BRUXELLES - Europska komisija očekuje da će ostvariti povrat od oko 2,6 posto od ulaganja sredstava koja pripadaju Središnjoj banci Ruske Federacije, a koja su zamrznuta pod sankcijama EU-a, navodi se u dokumentu u koji je "Politico" imao uvid.
Cijene zlata iznad 2.000 dolara
PLEMENITI METALI
Cijene zlata iznad 2.000 dolara
NEW YORK - U ponedjeljak je cijena zlata prvi put nakon godinu dana premašila 2000 dolara (vrijednost mu je ovaj mjesec porasla gotovo 10 posto), a bitcoin je već u srijedu dosegao 28.800 dolara (ovogodišnji rast veći od 70 posto).
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, trgovina nervzna
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, trgovina nervzna
NEW YORK - Svjetska tržišta kapitala ovoga su tjedna ponudia nervoznu trgoovinu, no ishod je na kraju ipak bio pozitivan.
Loš tjedan za dolar
FOREX
Loš tjedan za dolar
LONDON - Kraj ožujka bio je loš za tečaj dolara, a američka valuta oslabila je i u odnosu na euro i u odnosu na jen.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE