GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Indeksi porasli, u fokusu HPB i HT

Zagrebačka burza: Indeksi porasli, u fokusu HPB i HT
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.05.2022 / 17:00
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u utorak su Crobex indeksi porasli, prateći smjer europskih burzovnih indeksa koji se oporavljaju nakon jučerašnjeg pada, uz nešto veći promet, pri čemu su u fokusu bile dionice HPB-a i HT-a.

Crobex indeks u utorak je porastao 0,34 posto, na 2.085 bodova, a Crobex10 za 0,18 posto, na 1.240 bodova.

Crobexi su tako pratili rast svjetskih burzovnih indeksa, koji se oporavljaju nakon što su tjednima bili pod pritiskom jer središnje banke u svijetu zbog visoke inflacije podižu kamatne stope, dok se rast gospodarstava usporava. STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 17 sati u plusu više od 1 posto.

Među sektorskim indeksima najviše je porastao Crobextransport, za 1,32 posto, dok je jedino pao Crobexnutris, 0,17 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je gotovo 8 milijuna kuna, što je za 2,2 milijuna kuna više nego dan ranije.

Najlikvidija je bila dionica HPB-a, kojom je ostvareno 1,33 milijuna kuna prometa. Cijena joj je ostala na 910 kuna, kao i jučer.

Milijunski promet imala je još i dionica HT-a, čija je cijena također stagnirala na 179 kuna.

U fokusu investitora bila je i dionica Ericsona Nikole Tesle, s prometom od 847 tisuća kuna i rastom cijene za 1,63 posto, na 1.870 kuna.

Znatniji promet bio je ostvaren još i dionicom AD Plastika, 818 tisuća kuna, uz rast njezine cijene za 2,33 posto, na 96,8 kuna.

Među likvidnijima, najviše su porasle cijene dionica Atlantske plovidbe, za 4,69 posto, na 536 kuna te Lošinjske plovidbe Holdinga, za 3,94 posto, na 132 kune.

Veći cjenovni pad, pak, bilježila je dionica Brodogradilišta Viktor Lenac, za 1,8 posto, na 16,4 kune.

Inače, na Zagrebačkoj se burzi danas trgovalo s 37 dionica, pri čemu cijena njih 13 porasla, 12 pala, a 12 se nije mijenjala.

Tagovi: Zagrebačka burza, Podravka, Ericsson Nikola Tesla, AD Plastik, CROBEX, CROBEX10, AD Plastik, Span, Hrvatski Telekom, Hrvatska poštanska banka
PROČITAJ I OVO
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
RAST
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
TOKYO - Japanske i kineske dionice porasle su u petak, dok je većina tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji zatvorena zbog državnih praznika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE