GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Indeksi prekinuli negativni niz

Zagrebačka burza: Indeksi prekinuli negativni niz
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.07.2021 / 17:07
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze u utorak su blago porasli, čime su prekinuli 5-dnevni negativni niz, no uz slabiji promet nego dan ranije, a jedina s milijunskim prometom bila je dionica Podravke.

Crobex indeks u utorak je ojačao 0,43 posto, na 1.923 boda, a Crobex10 za 0,33 posto, na 1.185 bodova. Nakon pada pet dana zaredom, oba se indeksa kreću na najnižim razinama od svibnja.

Među sektorskim indeksima, najviše je ojačao transportni, za 0,75 posto, dok je jedino pao industrijski, i to za 1,07 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 5,1 milijun kuna, što je otprilike 2 milijuna manje nego dan ranije.

Posljednjih se tjedana na burzi trguje mirno jer nema značajnijih gospodarskih vijesti i jer je sezona ljetnih godišnjih odmora, kada je promet uobičajeno skroman. Uz to, zbog ponovnog rasta broja novozaraženih koronavirusom u svijetu i Hrvatskoj, neizvjesno je kako će proći turistička sezona i koliko će to utjecati na oporavak gospodarstva.

Najveći promet, 1,8 milijuna kuna, ostvaren je dionicom Podravke, čija je cijena ojačala 0,34 posto, na 582 kune.

Po likvidnosti slijedi dionica Ingre, s prometom od gotovo 639 tisuća kuna. Cijena joj je skočila za 15,9 posto, na 12,75 posto, pa je bila najveća dobitnica.

S druge strane, najveći gubitak pretrpjela je dionica Instituta IGH, za 9,9 posto, na 100 kuna.

Znatniji promet ostvaren je i dionicom Valamar Rivijere, 422 tisuće kuna, pri čemu joj je cijena porasla 0,75 posto, na 27 kuna.

Od poslovnih objava, Kraš je izvijestio da je sklopio ugovor o pripajanju osječke Karolina, tvrtke i kojoj drži više od devet desetina temeljnog kapitala. To pripajanje ne traži odobrenje glavne skupštine Kraša, osim ako dioničari Kraša čiji udjeli zajedno dosižu najmanje dvadeseti dio temeljnog kapitala zahtijevaju da se sazove glavna skupština i odluči o davanju odobrenja za pripajanje.

Inače, Kraš je još početkom 2011. preuzeo većinski 99,57 posto poslovnog udjela u Karolini od tvrtke Lorenz Bahlsen Snack World, a vrijednost transakcije je iznosila oko 7,3 milijuna eura.

Dionica Kraša danas je bila među 10 najlikvidnijih, s prometom od 238.500 kuna, a cijena joj je ojačala 0,67 posto, na 750 kuna.

Nadalje, glavna skupština Spačve donijela je odluku o raspodjeli lanjske dobiti. Spačva je u 2020. ostvarila dobit od 8,96 milijuna kuna koja će se rasporediti na način da iznos od 448,1 tisuća kuna ide u zakonske rezerve, a 8,5 milijuna kuna u zadržanu dobit. Tom dionicom danas se nije trgovalo.

Na domaćem tržištu kapitala danas se trgovalo s ukupno 30 dionica, pri čemu je cijena njih 11 porasla, isto toliko pala, a 8 stagnirala.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Podravka, Ingra, Institut IGH, Valamar Riviera
PROČITAJ I OVO
Ministarstvo: Sigurnost hrane i očuvanje zdravlja potrošača prioritet
HRANA
Ministarstvo: Sigurnost hrane i očuvanje zdravlja potrošača prioritet
ZAGREB - Iz Ministarstva poljoprivrede u srijedu su, reagirajući na tvrdnje SDP-a o "kaotičnom stanju" državnih kontrola, poručili da su sigurnost hrane i očuvanje zdravlja potrošača jedan od temeljnih prioriteta Ministarstva i Vlade te da je u mandatu ove Vlade uspostavljen siguran i funkcionalan sustav u području sigurnosti hrane, unatoč „kaotičnom stanju“ koje je vladalo prije njezinog dolaska.
Roba iz Kine prema Europi jako će kasniti
BRODARSKO TRŽIŠTE
Roba iz Kine prema Europi jako će kasniti
ZAGREB - Svi koji ovih dana naručuju robu iz Kine mogli bi se itekako načekati zbog poremećaja na globalnom brodarskom tržištu.
Zagrebačka burza: HPB u fokusu, različiti smjerovi indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: HPB u fokusu, različiti smjerovi indeksa
ZAGREB - Samo jedan milijunaš dovoljno govori o padu intenziteta trgovine na Zagrebačkoj burzi.
Rast broja izdavatelja na Zagrebačkoj burzi s pozitivnim mišljenjem revizora
HANFA
Rast broja izdavatelja na Zagrebačkoj burzi s pozitivnim mišljenjem revizora
ZAGREB - Porastao je broj izdavatelja na Zagrebačkoj burzi s pozitivnim mišljenjem revizora - od ukupno 96 izdavatelja koji su predali godišnji izvještaj za 2020. godinu, njih 80 posto ima pozitivno mišljenje revizora, priopćeno je u srijedu iz Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa).
Dolar stagnira uoči izvješća o zapošljavanju u SAD-u
FOREX
Dolar stagnira uoči izvješća o zapošljavanju u SAD-u
LONDON – Na svjetskim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta u srijedu stagnira jer su ulagači oprezni uoči izvješća o zapošljavanju u privatnom sektoru SAD-a, koje bi moglo utjecati na smjer tržišta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE