GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Indeksi u minusu na kraju tjedna, Auto Hrvatska dobitnica dana

Zagrebačka burza: Indeksi u minusu na kraju tjedna, Auto Hrvatska dobitnica dana
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.07.2020 / 17:02
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze u petak su pali, završivši tako drugi tjedan zaredom u gubitku, a pritom se po prometu isticala dionica Auto Hrvatske, koja je bila i najveća dobitnica.

Crobex indeks oslabio je u petak 0,19 posto, na 1.606 bodova, a Crobex10 za 0,13 posto, na 999 bodova, spustivši se tako po prvi put od kraja lipnja ispod psihološke granice od 1.000 bodova.

Indeksi su tako pali drugi tjedan zaredom, pri čemu Crobex za 0,12 posto, a Crobex10 za 0,67 posto.

Među sektorskim indeksima, u petak je najviše pao industrijski, za 0,49 posto, dok je jedino porastao građevinski, za 0,15 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 11,7 milijuna kuna te je bio 9,3 milijuna veći nego u četvrtak.

Po prometu je prednjačila dionica Auto Hrvatske, kojom je ostvareno 7,73 milijuna kuna. Cijena joj je pritom skočila 3,13 posto, na 825 kuna, pa je bila i najveća dobitnica.

Po likvidnosti slijedi dionica Ericssona Nikole Tesle, s prometom od 848,5 tisuća kuna i padom cijene za 0,81 posto, na 1.230 kuna.

U fokusu investitora bila je i dionica HT-a, s prometom od 579 tisuća kuna i stagnacijom cijene na 176 kuna.

Nešto više trgovalo se još i s dionicom Ine, kojom je ostvareno 470 tisuća kuna prometa, a cijena joj je stagnirala na 2.880 kuna.

Iz Ine je danas objavljeno da će dioničari na glavnoj skupštini 26. kolovoza odlučivati i o prijedlogu da se većina lanjske dobiti ili 622,7 milijuna kuna isplati za dividendu, koja bi iznosila 62,27 kuna po dionici.

U zakonske bi se rezerve rasporedilo 32,7 milijuna kuna, a u zadržanu dobit 82,6 tisuća kuna, navodi se u pozivu za glavnu skupštinu koji je objavljen na Zagrebačkoj burzi. Pravo na dividendu stekli bi dioničari evidentirani u depozitoriju Središnjeg klirinško depozitarnog društva (SKDD) na dan 2. rujna, a isplatila bi se najkasnije do 25. rujna.

Među likvidnijim izdanjima, najviše je danas pala cijena dionice Đure Đaković grupe, za 2,46 posto, na 1,98 kuna.

Ta kompanija je jučer najavila glavnu skupštinu za 25. kolovoza, a dioničarima je predloženo da se gubici pokriju smanjenjem temeljnog kapitala, i to smanjenjem nominalnog iznosa i spajanjem dionica.

Prijedlog je da skupština odluči da se od ukupnog gubitka od 223,6 milijuna kuna iznos od 12,26 milijuna kuna pokrije iz kapitalnih rezervi, nakon čega bi gubitak iznosio 211,38 milijuna kuna. Nakon toga bi se, pojednostavljeno umanjio temeljni kapital i to za 201,06 milijuna kuna, na 2 milijuna kuna.

Smanjenje temeljnog kapitala provelo bi se smanjenjem nominalnog iznosa dionica, a kako bi nakon toga njena nominala bila 20 lipa, što je manje od zakonskog minimuma, izvršilo bi se i spajanje dionica. Naime, nešto više od 50,7 dionica nominale 20 lipa spojilo bi se u jednu dionicu, nominale 10 kuna.

Danas je na domaćem tržištu trgovano s 26 izdanja, pri čemu je njih 12 zabilježilo pad cijene u odnosu na dan ranije, 5 porast, a 9 stagnaciju.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Auto Hrvatska, Valamar Riviera, Hrvatski Telekom, Ericsson NT, kompanija Ina
PROČITAJ I OVO
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
NEW YORK - Američki indeksi porasli su drugi dan zaredom, budući da su dobre korporativne zarade ublažile zabrinutost oko viših stopa.
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
PROCJENE
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
NEW YORK - Analitičari Bitfinexa procjenjuju da bi nova ponuda BTC-a dodana tržištu mogla pasti na 30 milijuna dolara dnevno, što je manje od pet puta više od prosječnih dnevnih priljeva u promptne ETF-ove.
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz slabiji promet.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE