GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Indeksi u plusu drugi dan zaredom, brodari najveći dobitnici

Zagrebačka burza: Indeksi u plusu drugi dan zaredom, brodari najveći dobitnici
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.08.2021 / 17:23
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze u utorak su porasli drugi dan zaredom, a ukupni je dionički promet iznosio oko 12,6 milijuna kuna, od čega se oko 5,5 milijuna kuna odnosi na blok promet dionicama Atlantic grupe i povlaštenim dionicama Adris grupe.

CROBEX je u plusu 0,25 posto, na 1.961,18 bodova, a CROBEX10 za 0,13 posto, na 1.203,43 boda.

Sektorski su indeksi bilježili različita kretanja pri čemu je u najvećem plusu indeks transportnog sektora, za 1,29 posto, dok je pod utjecajem osjetnijeg pada cijena dionicama Dalekovoda najviše pao indeks građevinskog sektora, za 3,14 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 7,1 milijun kuna, što je za oko 1,1 milijun kuna manje nego jučer. No, ukupnu je likvidnost 'podigao' blok promet dionicama Atlantic grupe u iznosu od 2,9 milijuna kuna, po cijeni od 1.510 kuna, te povlaštenim dionicama Adris grupe u iznosu od gotovo 2,6 milijuna kuna, po cijeni od 430 kuna.

U redovnom su trgovanju najveći promet imale dionice Valamar Riviere, 1,8 milijuna kuna, a cijena im je u plusu od 0,34 posto, na 29,30 kuna.

Slijede dionice Ericssona Nikole Tesle, s prometom od 1,5 milijuna kuna i rastom cijene za 0,59 posto, na 1.715 kuna.

Milijunski promet, 1,1 milijun kuna, imala je još samo dionica Atlantske plovidbe, kojoj je cijena porasla za 2,97 posto, na 451 kunu.

I ostale su brodarske dionice u cjenovnom plusu. Tako je dionici Tankerske Next Generation cijena u plusu od 0,92 posto, na 44 kune, dok je dionica Jadroplova, kao i jučer, i danas najveća dobitnica s rastom cijene za 5,08 posto, na 49,60 kuna. Dionice Tankerske imale su oko 15 tisuća kuna prometa, dok je dionicama Jadroplova ostvaren promet od 270,8 tisuća kuna.

Među trgovanijim dionicama cijena je porasla primjerice dionicama Optima telekoma, za 0,41 posto, na 4,92 kune, a povlaštenoj Adrisa za 0,47 posto, na 430 kuna.

Nasuprot tomu među deset najtrgovanijih dionica tek je ona AD Plastika zabilježila pad cijene, i to za 0,54 posto, na 183 kune. AD Plastik je putem Burze izvijestio da je članica Uprave Višnja Bijelić podnijela ostavku iz osobnih razloga te je s današnjim danom prestalo njeno članstvo u Upravi tvrtke, a njezine dosadašnje odgovornosti preusmjerit će se na upravljanje predsjedniku Uprave.

Tri su dionice danas upisale dvoznamenkaste cjenovne minuse, pri čemu je najviše pala cijena dionicama Vira, za 19,43 posto, na 28,20 kuna, a slijede dvije građevinske dionice - Dalekovoda za 12,44 posto, na 71,80 kuna, te Tehnike, za 12,38 posto, na 184 kune. Prometi tim dionicama kretali su se od oko 6 tisuća kuna (Tehnika) do 18 tisuća kuna (Dalekovod).

Inače, na Burzi se danas trgovalo s ukupno 36 dionica, pri čemu je cijena njih 14 porasla, njih 13 se nije mijenjala, a pala je cijena 9 dionica.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Institut IGH, kompanija Ina, Tankerska Next Generation, Atlantska plovidba, Optima Telekom, Atlantic Grupa, Adris Grupa, Valamar Riviera
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Rast indeksa i pad prometa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Rast indeksa i pad prometa
ZAGREB - Glavni dionički indeksi zagrebačke burze (ZSE) u utorak su porasli, no promet je u odnosu na ponedjeljak pao, kao i broj dionica s milijunskim prometom kojih je bilo tri.
UNWTO i ECTAA: Ograničenja putovanja ne funkcioniraju, treba ih ublažiti ili ukinuti
PUTOVANJA
UNWTO i ECTAA: Ograničenja putovanja ne funkcioniraju, treba ih ublažiti ili ukinuti
ZAGREB - Svjetska turistička organizacija (UNWTO) i Europsko udruženja putničkih agencija i touroperatora (ECTAA) upozorile su u utorak da ograničenja putovanja ne funkcioniraju i ne pridonose nikome, tražeći ukidanje ili ublažavanje tih mjera, uz ujednačavanje pravila putovanja, izvijestili su iz UNWTO-a i ECTAA-e.
Dolar ojačao; u fokusu geopolitičke napetosti i Fed
FOREX
Dolar ojačao; u fokusu geopolitičke napetosti i Fed
LONDON - Dolar je ojačao u utorak prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima u uvjetima većeg zazora od rizika zbog jačanja napetosti između Rusije i Zapada u vezi Ukrajine, dok investitori čekaju poruke sa sjednice američkog Feda.
Ruska središnja banka obustavila kupnju deviza
POTEZI
Ruska središnja banka obustavila kupnju deviza
MOSKVA - Ruska središnja banka obustavila je kupnju stranih valuta kako bi ublažila nestabilnost na financijskim tržištima u uvjetima oslabljenog rublja i napetosti vezanih uz Ukrajinu.
Umreženost i kvaliteta upravljanja u turizmu nezadovoljavajući
ISTRAŽIVANJE
Umreženost i kvaliteta upravljanja u turizmu nezadovoljavajući
ZAGREB - Stanovnici Hrvatske većinom smatraju da su umreženost turizma i ostalog gospodarstva, kvaliteta upravljanja turizmom i uključenost stanovništva u njegov razvoj nezadovoljavajući, ali i da turizam nema puno negativnih učinaka, pokazalo je uz ostalo istraživanje Ministarstva turizma i sporta (MINTS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE