GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Indeksi završili godinu na najvišim razinama od ožujka 2017.

Zagrebačka burza: Indeksi završili godinu na najvišim razinama od ožujka 2017.
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.12.2021 / 17:26
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak, posljednjeg trgovinskog dana u ovoj godini, u mirnom trgovanju Crobex indeks ojačao je sedmi dan zaredom, a Crobex10 četvrti dan, pri čemu su godinu završili na najvišim razinama od ožujka 2017. godine, ostvarivši dvoznamenkaste dobitke.

Crobex indeks porastao je u četvrtak 0,15 posto, na 2.079 bodova, ojačavši sedmi trgovinski dan zaredom. Pritom je na tjednoj razini porastao 1,79 posto.

Crobex10, pak, ojačao je 0,06 posto, na 1.262 boda, nastavivši pozitivni niz četvrti dan zaredom, pri čemu je na tjednoj razini porastao 1,36 posto.

Oba Crobexa ostvarili su tako dobitke peti tjedan zaredom, dosegnuvši nove najviše razine od ožujka 2017.

I 2021. godinu glavni dionički indeksi su završili su sa znatnim dobitkom - Crobex s plusom od 19,6 posto, a Crobex10 od 16 posto.

Među sektorskim indeksima, u četvrtak je najviše porastao transportni, za 1,83 posto, dok je jedino oslabio prehrambeni, za 0,1 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 6,3 milijuna kuna, što je za otprilike 700 tisuća više nego prethodnog trgovinskog dana.

Jedina s milijunskim prometom bilaje povlaštena dionica Adrisa, kojom je ostvareno 1,24 milijuna kuna, a cijena joj je pritom pala 0,72 posto, na 415 kuna.

Po likvidnosti slijedi dionica Atlantske plovidbe, kojom je ostvareno 648 tisuća kuna prometa. Cijena joj je porasla 0,54 posto, na 372 kune.

Dionicom Podravke protrgovano je za 615,4 tisuće kune, a cijena joj se spustila 0,32 posto, na 632 kune.

Promet iznad 600 tisuća kuna imala je još i dionica HPB-a, čija je cijena porasla 0,69 posto, na 730 kuna.

Iz te banke izvijestili su da su danas zaprimili dopis HNB-a kojim joj se odobrava da u izvješća sa stanjem na dan 31. prosinca 2021. u izračun redovnog osnovnog kapitala uključi dobit ostvarenu u prvih šest mjeseci ove godine, umanjenu za sve predvidive troškove i dividende, a najviše do iznosa od 146,7 milijuna kuna.

Na taj način nastavlja se jačati kapitaliziranost banke, kao poluga za njen daljnji rast i razvoj, odnosno nastavljaju se aktivnosti s ciljem usklađenja s budućim zakonskim zahtjevom za minimalni regulatorni kapital i prihvatljive obveze (MREL), naveli su iz HPB-a.

Najveća dobitnica među likvidnijima bila je dionica Luke Ploče, s rastom cijene za 5,79 posto, na 640 kuna, dok je najviše pala cijena dionice Jadroagenta, za 2,6 posto, na 1.500 kuna.

Na ZSE se danas trgovalo s ukupno 42 dionice, pri čemu je cijena njih 23 porasla, 12 pala, a 7 stagnirala.

Danas je bio posljednji dan trgovanja na burzi, s obzirom da se u petak, na Staru godinu, ne radi.

Tagovi: Zagrebačka burza, Adris Grupa, CROBEX, CROBEX10, Valamar Riviera, Ericsson NT, Hrvatski Telekom, Atlantska plovidba, Podravka, Hrvatska poštanska banka
PROČITAJ I OVO
Neto imovina obveznih mirovinskih fondova u travnju pala za 718 milijuna kuna
PAD
Neto imovina obveznih mirovinskih fondova u travnju pala za 718 milijuna kuna
ZAGREB - Neto imovina obveznih mirovinskih fondova (OMF) krajem travnja 2022. iznosila je 131,4 milijarde kuna, što je 717,8 milijuna kuna ili 0,54 posto manje u odnosu na prethodni mjesec, podaci su iz mjesečnog izvješća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa).
Zagrebačka burza: Valamar dobitnik dana, blagi rast indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Valamar dobitnik dana, blagi rast indeksa
ZAGREB - Skroman promet i blagi rast indeksa obilježja su današnjeg trgovanja na Zagrebačkoj burzi (ZSE), u kojemu nije bilo dionica s prometom većim od milijun kuna.
U dvije godine rast površina pod vinovom lozom od sedam posto
VINO
U dvije godine rast površina pod vinovom lozom od sedam posto
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede u petak je izvijestilo kako je, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u 2021. godini zabilježen rast površina pod vinovom lozom u odnosu na 2019. za sedam posto te one sada iznose 21.213 hektara.
Glavaš: Euro će domaće dionice i obveznice učiniti atraktivnijim za strane ulagače
BENEFITI
Glavaš: Euro će domaće dionice i obveznice učiniti atraktivnijim za strane ulagače
OPATIJA – Uvođenje eura kao valute odlična je prilika za financijsku industriju. Iako će biti poteškoća i izazova, to je put kojim moramo ići na dobrobit svih. Zaključeno je to na okruglome stolu o učincima uvođenja eura na financijski sustav i korisnike usluga koji se održao na 25. znanstveno-stručnoj konferenciji “Financijsko tržište”.
Svijet zbog blokade Crnog mora srlja u prehrambenu katastrofu
KRIZA
Svijet zbog blokade Crnog mora srlja u prehrambenu katastrofu

LONDON - Invazijom na Ukrajinu, Vladimir Putin će uništiti živote ljudi daleko od bojnog polja — a u razmjerama zbog kojih bi čak i on mogao požaliti, piše britanski The Economist.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE