GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Investitori vjeruju Liniću oko Petrokemije, indeksi i četvrti dan u plusu

Zagrebačka burza: Investitori vjeruju Liniću oko Petrokemije, indeksi i četvrti dan u plusu
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.11.2012 / 16:52
Autor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
ZAGREB - Pozitivno raspoloženje na Zagrebačkoj burzi nadtavljeno je i četvrti trgovinski dan uzastopno. Ovoga puta generator je optimizma bila Petrokemija koju su Linićeve izjave ponovno gurnule u fokus zbog očekivanja brze privatizacije.
Oba su indeksa porasla po 0,4 posto. CROBEX je zaključio na 1.759,83 boda dok je CROBEX10 stigao do 993,95 bodova. Ukupno je ostvareno 19,05 milijuna kuna redovnog prometa.

Hrvatski Telekom (ZSE:HT-R-A) bio je najtrgovaniji s 2,33 milijuna kuna prometa, najvišim prometom u dva tjedna. Prosječna je cijena porasla za tri lipe, na 205,95 kuna, dok je zaključna pala 0,2 posto, na 205,64 kune.

Petrokemija (ZSE:PTKM-R-A) je uzletjela 8,3 posto, na 209 kuna, uz 1,42 milijuna kuna prometa. Investitori su se očito ozbiljno uhvatili na jednu Linićevu rečenicu o pronalaženju partnera za kutinsku kompaniju. Onaj koji je te rečenice davno izgovarao, prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić, od porošloga tjedna više nije član Milanovićevog kabineta. Vidjet ćemo hoće li Linić biti vjerodostojniji.

Povlaštene dionice Adris grupe (ZSE:ADRS-P-A) ostvarile su 1,3 milijuna kuna prometa uz rast zaključne cijene od 0,8 posto, na 245 kuna, bliže gornjem dijelu dnevnog raspona.

Ina (ZSE:INA-R-A) je objektom spekulacija o mogućoj promjeni dioničarskog ugovora što je također najavio Linić. Investitori su prosječnu cijenu podigli na 4.312,94 kune dok je zaključna ostala na nepromijenjenih 4.300 kuna, uz 853 tisuće kuna prometa.

Viro (ZSE:VIRO-R-A) je ostvario 670 tisuća kuna trgovine uz nepromijenjenu cijenu od 533 kune, a cijena se opet kretala u vrlo uskom rasponu.

Dalekovod (ZSE:DLKV-R-A) je nakon dva tjedna jačeg prometa danas ostvario "tek" 659 tisuća kuna prometa uz pad zaključne cijene od 3,2 posto, na 76,50 kuna.

Podravka i Uniline imaju potrebu za rastom, a to je moguće postići na inozemnim tržištima ponajviše u Srednjoj Europi i Rusiji, rekao je Zvonimir Mršić, predsjednik Uprave Podravke na potpisivanju ugovora o poslovnoj suradnji s jednom od vodećih turističkih agencije Uniline-om. Dionice Podravke (ZSE:PODR-R-A) ostvarile su 562 tisuće kuna prometa uz rast zaključne cijene od 0,3 posto, na 275 kuna.

Ugovor vrijedan više od 60 milijuna kuna potpisan s HT-om o proširenju infrastrukture kojom će biti omogućeno instaliranje platformi za pružanje novih usluga krajnjim korisnicima na hrvatskom tržištu s posebnim naglaskom na ICT usluge, dionicama Končara EI (ZSE:KOEI-R-A) nije donio veću pozornost. Uz samo 78 tisuća kuna prometa, zaključna cijena je ostala na nepromijenjenih 630 kuna.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Hrvatski Telekom, Dalekovod, Viro, Končar EI, Ina, Adris Grupa, Podravka, Uniline, ZSE:VIRO-R-A, ZSE:DLKV-R-A, ZSE:HT-R-A, ZSE:PODR-R-A, ZSE:INA-R-A, ZSE:ADRS-P-A, ZSE:KOEI-R-A
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Pojačana aktivnost stranih investitora
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Pojačana aktivnost stranih investitora
BEOGRAD – Na Beogradskoj berzi je danas, posle dugo vremena, zabeležen visok nivo aktivnosti stranih investitora na tržištu akcija, a indeksi su se umereno oporavili od jučerašnjih gubitaka.
Zagrebačka burza: Katastrofalan promet i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Katastrofalan promet i pad indeksa
ZAGREB - Glavni dionički indeksi Zagrebačke burze (ZSE) u srijedu su pali, u danu u kojemu nijednom dionicom nije ostvaren promet veći od milijun kuna.
MMF: Zelena tranzicija potaknut će neviđenu potražnju za metalima
PROCJENE
MMF: Zelena tranzicija potaknut će neviđenu potražnju za metalima
ZAGREB - Prijelaz na obnovljive izvore energije mogao bi u idućim desetljećima zahtijevati čak tri milijarde tona metala poput kobalta i litija, a proizvođači će teško pratiti snažnu potražnju, upozorio je u srijedu Međunarodni monetarni fond (MMF).
Dolar oslabio prema košarici valuta
FOREX
Dolar oslabio prema košarici valuta
LONDON - Dolar je u srijedu oslabio prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima, na kojima i dalje vlada poboljšano ozračje pa su investitori skloniji riziku, a u njihovu su fokusu opet potezi središnjih banaka.
Atlantic, HPB i Modra špilja dobitnici priznanja za najbolju usklađenost s Kodeksom korporativnog upravljanja
PRIZNANJA
Atlantic, HPB i Modra špilja dobitnici priznanja za najbolju usklađenost s Kodeksom korporativnog upravljanja
ZAGREB – Kvaliteta korporativnog upravljanja bila je tema današnjeg okupljanja gospodarske zajednice na konferenciji Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) „Korporativno upravljanje u Hrvatskoj – Održiva poduzeća kao jamac ekonomskog rasta“.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE