GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Katapultirane dionice Đure Đakovića

Zagrebačka burza: Katapultirane dionice Đure Đakovića
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.08.2020 / 17:46
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze u utorak su porasli četvrti dan zaredom, dok su trgovanje obilježile dionice Atlantske plovidbe s prometom većim od tri milijuna kuna, kao i dionice Đuro Đaković grupe s visokim rastom cijene, za gotovo 74 posto.

Crobex indeks je porastao za 0,50 posto, na 1.616,99 bodova, a Crobex10 za 0,58 posto, na 996,80 bodova.

Među sektorskim indeksima snažno su porasli Crobexindustrija, za 9,05 posto, ponajprije pod utjecajem snažnog rasta cijene Đuro Đaković grupe, a osjetniji rast cijena sve tri dionice iz sastava indeksa građevinskog sektora odrazio se i na rast Crobexkonstrukta, za 7,47 posto. Jedini među sektorskim indeksima s padom vrijednosti je indeks prehrambenog sektora, koji je u minusu od 1,61 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 8,8 milijuna kuna, što je za oko 3,1 milijun kuna više nego jučer.

Jedina s milijunskim prometom, 3,3 milijuna kuna, bila je dionica Atlantske plovidbe, kojoj je cijena snižena za 3,18 posto, na 213 kuna, nakon jutrošnje informacije o tome da je Igor Bilbija prodao veliku količinu dionica.

Po prometu, koji je iznosio gotovo 743 tisuće kuna, slijedi dionica Valamar Riviere. Cijena te dionice je porasla za 2,54 posto, na 24,20 kuna.

Dionicama Instituta IGH ostvaren je promet od 702,1 tisuću kuna, uz rast cijene za 1,63 posto, na 125 kuna.

Još snažniji rast cijene bilježe ostale dvije dionice iz sastava Crobexkonstruktra - Ingre za 13,51 posto, na 8,40 kuna, a Dalekovoda za 7,28 posto, na 7,66 kuna. Dionicama Ingre ostvaren je promet od 490 tisuća kuna, a Dalekovoda gotovo 395 tisuća kuna.

Ipak, najveća je dobitnica dionica Đuro Đaković grupe sa skokom cijene za čak 73,68 posto, na 2,97 kuna, uz promet od 416,9 tisuća kuna.

Danas je održana i glavna skupština Đuro Đaković grupe na kojoj, kako su izvijestili iz kompanije, nisu donijete odluke o pojednostavljenom smanjenju temeljnog kapitala i izmjeni Statuta, a na protuprijedlog dioničara Nenada Bakića odlučeno je da se prošlogodišnji gubitak od 104,46 milijuna kuna pokrije iz dobiti budućeg poslovanja.

"Sve odluke donesene su u skladu s prijedlozima odluka navedenim u pozivu za održavanje glavne skupštine, osim odluke o pokriću gubitka, koja je donesena po protuprijedlogu dioničara Nenada Bakića, te odluke o pojednostavljenom smanjenju temeljnog kapitala i izmjenama Statuta, koje nisu donesene", objavila je tvrtka putem Zagrebačke burze.

Prema objavljenim odlukama donesenim na skupštini, gubitak iz poslovanja u 2019. godini je, po zaključnom je računu, iznosio 104,46 milijuna kuna, a pokrit će se iz dobiti budućeg poslovanja.

U pozivu, pak, za glavnu skupštinu koji je objavljen sredinom srpnja bilo je predloženo da se gubitak najvećim dijelom pokrije pojednostavljenim smanjenjem temeljnog kapitala, i to smanjenjem nominalnog iznosa i spajanjem dionica.

Najveće su gubitnice na Burzi danas dionice Jadroplova, koje su pojeftinile za 11,76 posto, na 9 kuna, ali uz skroman promet od oko 1,4 tisuće kuna.

Među dionicama s više od sto tisuća kuna prometa cijena je pala i dionicama Vira, za 6,67 posto, na 49 kuna, HPB-a za 2,61 posto, na 448 kuna, Optima telekoma za 1,68 posto, na 4,69 kuna, itd.

Inače, danas se trgovalo s ukupno 32 dionice, pri čemu je njih 17 u cjenovnom plusu, cijena njih 10 je pala, dok se zadnja cijena pet dionica nije mijenjala.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Dalekovod, Đuro Đaković, Atlantska plovidba, Ingra, Hrvatski Telekom, Valamar Riviera
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE