GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Končar EI dobitnik dana, indeksi porasli

Zagrebačka burza: Končar EI dobitnik dana, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.04.2022 / 17:52
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak su Crobex indeksi porasli, nadoknadivši jučerašnje gubitke, dok su u fokusu ulagača bili poslovni rezultati domaćih kompanija za prvo tromjesečje.

Crobex indeks porastao je u četvrtak 0,47 posto, na 2.127 bodova, a Crobex10 za 0,45 posto, na 1.278 bodova. Tako su oba indeksa i više nego nadoknadila jučerašnje gubitke.

Crobexi su pratili rast svjetskih burzi, koje podržavaju dobri kvartalni poslovni rezultati najvećih banaka i kompanija, pa su u drugom planu naznake usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava i očekivanja da će središnje banke zbog visoke inflacije podići kamatne stope.

Među sektorskim indeksima, najviše je na ZSE porastao transportni, za 0,71 posto, dok je najviše pao građevinski, za 1,49 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 8,4 milijuna kuna, što je za 2,1 milijun više nego dan ranije.

Najveći promet, 1,84 milijuna kuna, ostvaren je dionicom Plave lagune, čija je cijena stagnirala na 1.630 kuna.

Slijedi dionica Končara EI, s prometom od gotovo 1,3 milijuna kuna i rastom cijene za 3,21 posto, na 965 kuna.

Končar je izvijestio da je na razini grupe u prva tri mjeseca 2022. poslovao sa 121,2 milijuna kuna neto dobiti, što je za 71,4 milijuna ili 175 posto više nego godinu ranije. Ukupni konsolidirani prihodi grupe dosegnuli su 965 milijuna kuna te su bili veći za 244,6 milijuna ili 34 posto u odnosu na prvi kvartal 2021.

U fokusu investitora bila je i dionica HT-a, kojom je ostvareno 1,06 milijuna kuna prometa. Cijena joj je stagnirala na 191,5 kuna.

HT je izvijestio da je u prvom tromjesečju ostvario neto dobit od 176 milijuna kuna, znatno više u odnosu na 42,4 milijuna kuna iz istog lanjskog razdoblja. Ukupni prihodi HT-a iznosili su u proteklom kvartalu 1,74 milijarde kuna, 4,9 posto manje nego u istom lanjskom tromjesečju.

S prometom od oko 542 tisuća kuna slijedi dionica Atlantic grupe, čija je cijena stagnirala na 1.620 kuna.

Atlantic Grupa je u prvom tromjesečju ostvarila neto dobit od 90,6 milijuna kuna, što je rast od 7,2 posto u odnosu na isto razdoblje lani, objavili su iz te kompanije. Prihodi od prodaje su ostvareni u iznosu od 1,4 milijarde kuna, što je u odnosu na isto razdoblje lani rast od 11,3 posto.

Najveća dobitnica bila je dionica Kutjeva, sa skokom cijene od 9,73 posto, na 49,6 kuna, i prometom od gotovo 230 tisuća kuna.

Ta je kompanija u prvom tromjesečju ostvarila 25 posto veće ukupne prihode, u visini od 89,6 milijuna kuna, dok joj je dobit i više nego udvostručena u odnosu na prvo tromjesečje lani, dosegnuvši 25,5 milijuna kuna.

S druge strane, najviše je pala cijena dionice Granolia, za 9,73 posto, na 40,8 kuna. Ta kompanija, pak, izvijestila je da je u prvom tromjesečju povećala poslovne prihode za 57 posto, na 98,6 milijuna kuna te da je poslovala s dobiti od 4,3 milijuna kuna, dok je godinu ranije imala gubitak od 1,9 milijiuna.

Na domaćem tržištu kapitala danas se trgovalo s ukupno 44 dionica, pri čemu je cijena njih 17 porasla, 13 pala, a 14 stagnirala.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Končar EI, Hrvatski Telekom, Atlantic Grupa, Kutjevo, granolio
PROČITAJ I OVO
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
HRANA
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
ZAGREB - Znanstvenici upozoravaju da će cijene hrane konstantno rasti. Klimatske promjene, a posebno rastuće temperature, mogu uzrokovati povećanje cijena hrane za 3,2 posto godišnje, prema novoj studiji u Njemačkoj.
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TOKYO - Japanske su dionice pale najviše među azijskim tržištima u četvrtak, dok su australske dionice dosegnule rekordnu razinu, potpomognute jačanjem dionica rudarstva.
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
PREDVIĐANJA
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
NEW YORK - Čini se da se petomjesečni uspon američkih dionica bliži kraju. Ali ako pitate hrvatskog analitičara Dubravka Lakosa-Bujasa iz JPMorgan Chase Co., ulagači možda neće vidjeti da će doći kad dođe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE