GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Končar EI dobitnik tjedna, turistička izdanja pod pritiskom

Zagrebačka burza: Končar EI dobitnik tjedna, turistička izdanja pod pritiskom
TJEDNI PREGLED ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.08.2020 / 18:07
Autor: Siniša Malus
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze bilježe tjedni rast, iako je na samom kraju ovotjedne trgovine došlo do prodajnih pritisaka, prvenstveno zbog turističkih izdanja.

Končar EI, Ingra i Atlantska plovidba izdvojili su se kao jasni dobitnici.

CROBEX je u tjednu ojačao 1,6 posto, na 1.602,57 bodova dok je CROBEX10 podignut 1,7 posto, na 992,64 boda.

Trgovanje su na kraju tjedna ponajviše obilježile turističke dionice, koje su redom u minusu, što se može pripisati i sve lošijoj epidemiološkoj slici i rekordnim brojkama oboljelih od koronovirusa, u četvrtak njih 180, a u petak, po prvi put u Hrvatskoj, više od 200. Investitori zato s pravom pretpostavljaju kako je glavnini turističke sezone došao kraj pa su stoga turističke dionice pod prodajnim pritiscima.

Kraj tjedna donio je prodajne pritiske na dionicama Valamar Riviere koje tako u tjednu bilježe pad od 1,6 posto, na 24,20 kuna, uz tjedni promet od gotovo pet milijuna kuna. Arena Hospitality Group na tjednoj razini je zaključila bez promjene cijene - na 264 kune, uz promet od oko 700 tisuća kuna. Turistihotel je oslabio 0,7 posto, na 2.800 kuna, uz tjedni promet od preko milijun kuna.

U vrhu prema likvidnosti bila je Optima Telekom koja je uz 2,5 milijuna kuna prometa povećala cijenu 3,2 posto, na 4,80 kuna.

Među dobitnicima tjedna valja izdvojiti Atlantsku plovidbu koja je podigla cijenu 9,3 posto, na 224 kune, uz promet od 2,4 milijuna kuna.

Ipak, dobitnik tjedna je Končar EI koji je u tjednu uzletio 15,6 posto, na 590 kuna, uz promet od oko 800 tisuća kuna, a razloga ovakvom skoku treba tražiti u informaciji koju je prije nekoliko dana objavio SEEbiz.

Vlasnička preslagivanja u Ingri i kupnja dionica u režiji najvažnijih ljudi u kompaniji podižu dionice Ingre. One su tako u tjednu skočile 15,2 posto, na 7,60 kuna, što je najviša zaključna razina u posljednjih osam godina. Promet je, doduše, iznosio nevelikih 250 tisuća kuna.

AD Plastik je nanizao seriju od pet uzastopnih dana rasta. Cijena mu je na tjednoj razini skočila 8,1 posto, na 140,50 kuna, uz ukupni promet od 700 tisuća kuna.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Valamar Riviera, Arena Hospitality Group, Turisthotel, AD Plastik, Končar EI, Ingra, Optima Telekom, Atlantska plovidba
PROČITAJ I OVO
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OBVEZNICE
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OPATIJA - U sklopu dvodnevne konferencije „Financijsko tržište“ koju tradicionalno organiziraju HUB, HNB i HANFA, svoje poglede na aktualnu financijsku situaciju i izazove iznijeli su ugledni ekonomosti, među kojima je i predsjednik je Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
KAZNE
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
VENECIJA - U Veneciji je u četvrtak turistima naplaćena ulaznica za prvi posjet gradu. Prema podacima gradskih vlasti, ulaznicu je platilo 15.700 posjetitelja. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je nakon prvog dana probno uvođenje poreza ocijenio uspješnim. Neki su stanovnici ipak bili manje zadovoljni, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjedom.
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
ŠTETE
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
BEOGRAD - Mrazevi i sneg u velikoj meri oštetili su voće u pojedinim regionima Srbije, pa se neće ostvariti prognoza o rekordno rodnoj godini, rekao je danas profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović.
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
MLIJEKO
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
PODGORICA - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore saopštilo je da će Bosna i Hercegovina otkupiti višak od 250.000 litara mlijeka crnogorskih proizvođača i prerađivača mlijeka.
Banka Japana zadržava nepromijenjenu monetarnu politiku, predviđa malo višu inflaciju u fiskalnoj 2024.
ODLUKE
Banka Japana zadržava nepromijenjenu monetarnu politiku, predviđa malo višu inflaciju u fiskalnoj 2024.
TOKYO - Banka Japana zadržala je svoju referentnu kamatnu stopu nepromijenjenom u petak nakon sastanka o monetarnoj politici, držeći svoju referentnu kamatnu stopu na 0%-0,1%.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE