GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Kraj mukama po Dalekovodu?

Zagrebačka burza: Kraj mukama po Dalekovodu?
ZSE EQUITY PREVIEW
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.11.2012 / 09:59
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Zagrebačka burza jučer je ignorirala negativne ocjene Moody'sa i sve izvjjesnije probleme Vlade s rebalansom proračuna i najavljenim dodatnim rezovima u plaćama javnih službenika.

U fokusu investitora i dalje je Dalekovod koji će uskoro vjerojatno dobiti spasonosno rješenje svojih problema.

Vlada je s jučerašnje sjednice Saboru poslala prijedlog izmjena Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV), kojim se, među ostalim, od 1. siječnja 2013. ukida nulta stopa PDV-a na kruh, mlijeko, knjige, lijekove, ortopedska pomagala i kino-ulaznice, koji će se od početka iduće godine oporezivati stopom od 5 posto. Zakon se mijenja zbog usklađivanja s direktivom EU, a ministar financija Slavko Linić  objasnio je da je 5 posto najniža stopa PDV-a koju dopušta EU.

Predloženim zakonom predviđena je i snižena stopa PDV-a na plovila za sport i razonodu koja se stavljaju u carinski postupak puštanja u slobodan promet do 31. svibnja 2013., a koja su prethodno bila u postupku privremenog uvoza.

Nešto pozornosti privući će Podravka koja je izvijestila da će se održati konferencija za medije povodom potpisivanja Ugovora o poslovnoj suradnji između Podravke i jedne od vodećih turističkih kompanija Uniline. Podravka i Uniline će kroz suradnju i koristeći raspoloţive resurse zajednički krenuti u osvajanje međunarodnih tržišta, što će doprinijeti razvoju domaće prehrambene industrije, turizma i cjelokupnog domaćeg gospodarstva.

I dalje će u fokusu investitora biti Dalekoovd posebno nakon sinoćnje Linićeve najave. Ministar financija napomenuo je kako pripremaju rješenja za Dalekovod kojem je ove godine HBOR izdao mnoga jamstva za radove u inozemstvu. Problemi u Dalekovodu zbog dugova, trotjedna blokada računa zbog kojeg se ne mogu poštivati kolektivni ugovori i isplatiti sada već dvije plaće, za rujan i listopad, za 1700 zaposlenika, pa ni realizirati ugovoreni poslovi, kulminirali su jučerašnjim prosvjedom radnika ispred sjedišta Dalekovoda. 'Hoćemo plaće', 'Institucije pokrenite se, imamo posla, pustite nas da radimo', vikali su radnici Dalekovoda, poručivši da će morati ići u štrajkove ukoliko se trenutna situacija uskoro ne riješi.

Tagovi: Zagrebačka burza, Dalekovod, Podravka, CROBEX, CROBEX10, ZSE:PODR-R-A, ZSE:DLKV-R-A
PROČITAJ I OVO
Bitcoin potopljen, ušao u medvjeđe tržište
POTOP
Bitcoin potopljen, ušao u medvjeđe tržište
NEW YORK - Vrijednost bitcoina u petak je potopljena gotovo osam posoto pa je najpopularnija kriptovaluta pala na najnižu razinu u sedam tjedana.
Australija uvodi ograničenja putovanja za devet južnoafričkih zemalja
POTEZI
Australija uvodi ograničenja putovanja za devet južnoafričkih zemalja
MELBOURNE - Australija je u subotu uvela ograničenja osobama koje su boravile u devet južnoafričkih zemalja zbog zabrinutosti novim sojem koronavirusa "omicronom", pri čemu vlada zahtijeva 14-dnevnu karantenu i za australske državljane koji se vraćaju iz tih zemalja, rekao je ministar zdravstva Greg Hunt.
Novi sojevi koronavirusa održavaju ograničenja putovanja u svim regijama svijeta
OGRANIČENJA
Novi sojevi koronavirusa održavaju ograničenja putovanja u svim regijama svijeta
ZAGREB - Novi sojevi koronavirusa 'održavaju' ograničenja putovanja u svim svjetskim regijama, pri čemu ograničenja još uvijek ima 98 posto svih odredišta u svijetu, a jedno od pet i dalje ima potpuno zatvorene granice, podaci su iz novog izdanja izvješća Svjetske turističke organizacije-UNWTO o ograničenjima putovanja.
Zagrebačka burza: Pad u skladu s globalnim kretanjima
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Pad u skladu s globalnim kretanjima
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u petak je ostvaren znatno veći promet nego prethodnih dana, dok su Crobex indeksi pratili pad svjetskih burzi, koje su pod pritiskom zbog širenja nove varijante koronavirusa.
Dolarov indeks oslabio zbog pojave nove varijante virusa
FOREX
Dolarov indeks oslabio zbog pojave nove varijante virusa
LONDON - Tečaj dolara u petak je oslabio prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima nakon vijesti o pojavi nove varijante koronavirusa, što je uznemirilo investitore i okrenulo ih valutama koje percipiraju sigurnim lukama za kapital u neizvjesnim vremenima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE