GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Luka Rijeka trebala bi dobiti veću pozornost

Zagrebačka burza: Luka Rijeka trebala bi dobiti veću pozornost
ZSE EQUITY PREVIEW
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.02.2015 / 10:02
Autor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
ZAGREB - Na Zagrebačkoj se burzi u petak očekuje mirno trgovanje, jer nema značajnijih poslovnih objava, dok su indeksi nakon četiri dana klizanja na putu tjednih gubitaka od oko 1,4 posto.
Glavni dionički indeksi Zagrebačke burze jučer su pali četvrti dan za redom, CROBEX je u četvrtak smanjen za 0,12 posto, na 1.742,56 bodova, a uz pad za 0,36 posto, specijalizirani indeks CROBEX10 trgovanje je završio na 1.009,69 bodova.

Vjerojatno će i danas u fokusu kupaca biti dionice Slatinske banke (ZSE:SNBA-R-A) zbog najavljene prodaje 8,3 postotnog udjela, a iz istog razloga na meti su i dionice Slavonskog ZIF-a (ZSE:SLPF-R-A), njegovog najvećeg vlasnika.

Dionice iz sastava koncerna Agrokor pod pritiskom su zbog nešto slabijih lanjskih rezultata. U posljendnje mdvije trgovine oporavila cijena Vupika (ZSE:VPIK-R-A), no i dalje su prometi na ovoj dionici vrlo slabi. Vupik je prošle godine pretrpio dvostruko veći gubitak nego 2013., uz pad prihoda od 6,8 posto. U 2014. godini, Vupik d.d. je ostvario ukupni prihod od 426,2 milijuna kuna u odnosu na ukupne rashode u iznosu 450,6 milijuna kuna pokazujući gubitak od 24,4 mil. kuna.

Nešto veći fokus danas bismo mogli vidjeti i na dionicama Luke Rijeka (ZSE:LKRI-R-A). Danas je, naime, na rasporedu konferencija za novinare tvrtke Jadranska vrata (Adriatic Gate Container Terminal - AGCT) u povodu uplovljavanja broda Gerda Maersk, najvećeg kontejnerskog broda u povijesti riječke luke, te predstavljanja novog zajedničkog tjednog servisa brodara MAERSK i MSC, a koji Rijeku direktno povezuje s Dalekim istokom. Kontejnerski brod Gerda Maersk uposlen je u direktnom linijskom kontejnerskom servisu koji povezuje azijske i luke sjevernog Jadrana, a taj tjedni servis zajednički drže brodari MAERSK LINE i MSC. Na konferenciji će biti predstavljen i novi tjedni servis servis brodara COSCO koji, pod nazivom AGT (Adriatic Greece Turkey), povezuje AGCT direktno s grčkim i turskim lukama, gdje je Rijeka prva luka ticanja u sjevernom Jadranu. Na ovim diuonicama, također, vidljiva je slaba likvidnost od početkla veljače, a jedina je iznimka bila jučer kad je ostvareno 225 tisuća kuna dnevnog prometa uz rast prosječne cijene ne 71,16 kuna.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Luka Rijeka, Vupik, Slatinska banka, ZSE:SNBA-R-A, ZSE:VPIK-R-A, ZSE:LKRI-R-A
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Snažan rast tjednog prometa, HT u fokusu
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Snažan rast tjednog prometa, HT u fokusu
ZAGREB - Vrhunac sezone objava devetomjesečnih poslovnih rezultata vratio je živost na Zagrebačku burzu.
Urbana revitalizacija: Split bi mogao postati nova Barcelona
PROJEKTI
Urbana revitalizacija: Split bi mogao postati nova Barcelona
ZAGREB - Pandemija koronavirusa osobito je teško pogodila svjetsku turističku industriju. COVID-19 promijenit će turizam, ali neće ga zaustaviti.
Norveški stabilizacijski fond teško pronalazi zelene projekte
PROJEKTI
Norveški stabilizacijski fond teško pronalazi zelene projekte
OSLO - Norveški stabilizacijski fond ima problema s pronalaženjem projekata vezanih uz obnovljive izvore energije koji nisu uvršten u burzovni kotaciju, a želio bi u njih investirati, rekao je novi izvršni direktor fonda Nicolai Tangen.
WHO: Testovi na koronavirus trebaju imati veću ulogu u međunarodnom prometu
STAVOVI
WHO: Testovi na koronavirus trebaju imati veću ulogu u međunarodnom prometu
ŽENEVA - Testovi na koronavirus u međunarodnom prometu bi se trebali koristiti češće od karanena, rekao je u petak čelnik odbora za izvanredne situacije WHO-a Didier Houssin.
U Srbiji u septembru 43,1 odsto manje turista
OŠTAR PAD
U Srbiji u septembru 43,1 odsto manje turista
BEOGRAD - U Srbiji je u septembru ove godine boravilo 43,1 odsto manje turista nego u istom mesecu 2019, objavio je danas Republički zavod za statistiku (RZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE