GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Miran završetak tjedna

Zagrebačka burza: Miran završetak tjedna
ZSE EQUITY PREVIEW
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.03.2013 / 10:19
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Na Zagrebačkoj se burzi očekuje miran završetak tjedna, pri čemu bi Crobexi danas mogli imati pozitivni predznak, ponajviše zbog nastavka uspona cijena dionica ma svjetskim tržištima.
Od 7 analitičara brokerskih tvrtki, njih 5 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 2 porast. Crobex indeks oslabio je jučer 0,27 posto, na 2.019 bodova, dok je Crobex10 ostao nepromijenjen na 1.120 bodova.

Nakon dva tjedna uspona za otprilike 2 posto, i ovoga bi tjedna Crobexi mogli zabilježiti rast. Od početka tjedna Crobex je u plusu 0,75, a Crobex10 0,05 posto. Redovni promet dionicama iznosio je jučer 16,7 milijuna kuna, što je otprilike milijun manje nego dan ranije.

Najveći promet ostvaren je jučer redovnom dionicom Končara D&ST-a, 2,16 milijuna kuna, a cijena joj je porasla za 2,54 posto, na 1.210 kuna. Podsjetimo, Uprava i Nadzorni odbor te tvrtke predložili su glavnoj skupštini da se dioničarima isplati dividenda od 52,1 kunu po svakoj redovnoj i povlaštenoj dionici.

Dionicom HT-a ostvaren je pak, promet od 2,13 milijuna kuna, a cijena joj je porasla za 0,21 posto, na 217,04 kuna. Znatniji pad cijene zabilježila je, pak, dionica Diokija. Nakon što je u prethodnih pet trgovinskih dana porasla za otprilike 70 posto, jučer je pala 13,7 posto, na 17,78 kuna.

- Očekujem danas stagnaciju Crobexa, možda i rast, jer na domaćem tržištu vlada relativno dobro raspoloženje, a prisutna je i pojačana aktivnost investitora na pojedinačnim izdanjima. Za dio dobrog raspoloženja na domaćem tržištu zaslužna su i pozitivna kretanja na svjetskim burzama - kaže Maja Bešević Vlajo, portfelj menadžerica u Podravskoj banci.

Na Wall Streetu je u četvrtak Dow Jones indeks porastao 10. dan zaredom, dosegnuvši novu rekordnu razinu, a njegov najduži pozitivni niz u 17 godina zahvaljuje se oporavku američkog tržišta rada. Dow Jones ojačao je 0,58 posto, na 14.539 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,56 posto, na 1.563 boda, a Nasdaq indeks 0,43 posto, na 3.258 bodova.

Rast Dow Jonesa 10 dana zaredom nije zabilježen još od studenoga 1996. godine. Pritom je taj indeks sedmi dan uzastopno dosegnuo rekordnu razinu, dok je S&P 500 od nje udaljen još samo dva boda. Ulagače je jučer ohrabrio podatak da je broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima prošloga tjedna pao za 10.000, na 332.000, dok su analitičari očekivali rast. Zahvaljujući tome, jutros vlada dobro raspoloženje i na azijskim te europskim burzama.

- Pozitivno raspoloženje investitora podupiru i makroekonomski pokazatelji, koji su u posljednje vrijeme bili ili bolji ili u skladu s očekivanjima ekonomista. Danas očekujemo objavu podataka o industrijskoj proizvodnji i potrošačkim cijenama u SAD-u - zaključuje Bešević Vlajo.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Hrvatski Telekom, Dioki, Končar D&ST, ZSE:KODT-R-A, ZSE:HT-R-A, ZSE:DIOK-R-A
PROČITAJ I OVO
Ljubljanska borza najjača od 2008. godine, Telekom Slovenije dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza najjača od 2008. godine, Telekom Slovenije dobitnik tjedna
LJUBLJANA - I dok je rast na zapadnim burzama ove godine zaustavljen, Ljubljanska burza je i dalje zelena, što je svakako posljedica visokih priljeva u domaće investicijske fondove.
Dobar početak godine za euro i jen
TJEDNI FOREX
Dobar početak godine za euro i jen
ZAGREB – Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna pala, premda su čelnici američke središnje banke najavili mogućnost povećanja ključnih kamatnih stopa već u ožujku.
Svjetska tržišta: Wall Street pao drugi tjedan zaredom, Fed uskoro povećava kamate
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Wall Street pao drugi tjedan zaredom, Fed uskoro povećava kamate
ZAGREB – Na Wall Streetu su cijene dionica pale i prošloga tjedna, drugoga zaredom, a pala je i većina ostalih najvećih svjetskih burzi jer američka središnja banka poručuje da bi zbog visoke inflacije uskoro mogla povećati kamatne stope.
Zagrebačka burza: CROBEX porastao sedmi tjedan zaredom
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: CROBEX porastao sedmi tjedan zaredom
ZAGREB - Na Zagrebačkoj je burzi protekloga tjedna Crobex indeks porastao sedmi tjedan zaredom i dosegnuo novu najvišu razinu od ožujka 2017. godine, dok je Crobex10 dosegnuo najvišu razinu od uvođenja 2009.
Putin planira izgradnju željeznice na Arktik
ŽELJEZNICA
Putin planira izgradnju željeznice na Arktik
MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin zadužio je vladu da iznese prijedloge o izgradnji željezničke pruge koja će voditi do obale Barentsova mora, na sjeverozapadu zemlje, dok Moskva nastoji razviti Arktik.