GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Najava dividende podigla Adris, indeksi prekinuli pozitivni niz

Zagrebačka burza: Najava dividende podigla Adris, indeksi prekinuli pozitivni niz
TJEDNI PREGLED ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.04.2022 / 07:56
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ponajviše pod utjecajem prelijevanja sentimenta sa svjetskih tržišta kapitala, na Zagrebačkoj su burzi protekloga tjedna glavni dionički indeksi oslabili, pri čemu je Crobex indeks pao prvi put nakon pet tjedana rasta.

Crobex indeks spustio se protekloga tjedna za 0,68 posto, na 2.119 bodova, prekinuvši trend rasta koji je trajao pet tjedana. Crobex10, pak, pao je 0,34 posto, na 1.273 boda, oslabivši nakon dva tjedna rasta.

Indeksi su bili pod pritiskom kretanja na inozemnim burzama, na kojima investitore brine ubrzavanje inflacije i posljedično, koliko će zbog toga glavne središnje banke agresivno zaoštravati monetarnu politiku do kraja godine, prije svega američki Fed. Rast kamatnih stopa, naime, negaitvno utječe na tržišta dionica.

Među sektorskim indeksima, na ZSE je najviše pao građevinski, za 0,85 posto, dok je najviše porastao industrijski, za 2,84 posto.

Redovni promet dionicama izosio je 35,5 milijuna kuna, što je otprilike milijun kuna manje nego u tjednu ranije.

Najlikvidnija je bila dionica Zagrebačke banke, kojom je ostvareno gotovo 4,8 milijuna kuna prometa.

Cijena joj je pritom pala 6,2 posto, na 66,6 kuna, pa je bila među likvidnijima najveća gubitnica, budući da se od srijede njome trguje bez prava na isplatu dividende od 6,27 kuna po dionici.

Slijedila je dionica Podravke, kojom je postignuto 4,6 milijuna kuna pormeta, a cijena joj se spustila 1,94 posto, na 608 kuna.

Promet iznad 4 milijuna kuna imala je i dionica HT-a, a cijena joj je stagnirala na 191 kunu.

U fokusu investitora bile su i turističke dionice Maistre, kojima je ostvareno gotovo 3,5 milijuna kuna prometa, te Valamar Rivijere, 3,1 milijun. Pritom je dionica Maistre poskupjela 1,33 posto, na 304 kune, a Valamar Riviere 1,21 posto, na 33,4 kune.

Među likvidnijma, najviše je poskupjela dionica Saponie, za 10,3 posto, na 1.070 kuna.

Od burzovnih objava, Adris je u srijedu objavio da je Nadzorni odbor utvrdio financijska izvješća te, zajedno s Upravom, predložio glavnoj skupštini odluku o isplati dividende u iznosu od 15,50 kuna po dionici. Dividenda će se isplatiti iz zadržane dobiti ostvarene u razdoblju od 2005. do 2011. godine.

Povlaštena dionica Adrisa poskupjela je 2,35 posto, na 435 kuna, dok je redovna dionica Adrisa poskupjela 2,62 posto, na 470 kuna.

Na domaćem tržištu kapitala protekloga se tjedna trgovalo s ukupno 61 dionicom, pri čemu je cijena njih 30 porasla, 24 pala, a 7 stagniral

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Valamar Riviera, Zagrebačka banka, Hrvatski Telekom, Adris Grupa, Saponia, Maistra
PROČITAJ I OVO
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
RAST
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
TOKYO - Japanske i kineske dionice porasle su u petak, dok je većina tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji zatvorena zbog državnih praznika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE