GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Nastavljen pozitivni niz iz kolovoza

Zagrebačka burza: Nastavljen pozitivni niz iz kolovoza
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.09.2021 / 20:01
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u srijedu su indeksi blago ojačali, nastavivši rast nakon dobitaka u kolovozu, dok su najveće dobitnice bile dionice Jadroplova, koji je izvijestio da je primio 13 ponuda za dokapitalizaciju, te Adriatic osiguranja, koji će isplatiti dividendu od 240 kuna po dionici.

Crobex indeks ojačao je u srijedu blagih 0,02 posto, na 1.967 bodova, a Crobex10 za 0,1 posto, na 1.208 bodova.

Tako je prvog dana rujna nastavljen rast tih indeksa, nakon što je u kolovozu Crobex porastao gotovo 1, a Crobex10 oko 0,8 posto.

Među sektorskim indeksima, najviše je porastao industrijski, za 1,29 posto, dok je najviše pao građevinski, za 3,78 posto.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 10,3 milijuna kuna, što je 3 milijuna više nego dan ranije. Uz to, u blok prometu dionicom HT-a ostvareno je još od 2,88 milijuna kuna, po cijeni od 192 kune za dionicu.

U redovnom trgovanju, najveći promet ostvaren je dionicom Podravke, 2,12 milijuna kuna, pri čemu je poskupila 0,67 posto, na 600 kuna.

Milijunski promet imala je još i dionica Turisthotela, kojom je ostvareno 1,45 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 1,16 posto, na 3.500 kuna.

Nadomak milijun kuna prometa bila je dionica Valamar Rivijere, čija je cijena oslabila 1,35 posto, na 29,5 kuna.

Najveći skok cijene ostvarila je dionica Jadroplova, čija je cijena skočila 9,8 posto, na 56 kuna, a njome je ostvareno i više od pola milijuna kuna.

Ta kompanija izvijestila je danas da je na javni poziv za dokapitalizaciju zaprimila 13 urednih ponuda, od čega je jedna od brodarske kompanije za preuzimanje cijele emisije i 12 različitih ponuda za preuzimanje manjinskih udjela. Sve ponude su bezuvjetne i glase na svotu od najmanje milijun kuna, sukladno propisanim uvjetima.

Znatno je poskupjela i dionica Adriatic osiguranja, za 7,14 posto, na 4.500 kuna, uz promet od 143.500 kuna.

Dioničari Adriatic osiguranja na jučerašnjoj skupštini, između ostalog, donijeli su odluku o isplati dividende od 240 kuna po dionici, koja će se isplatiti iz dijela kumulirane dobiti u razdoblju od 2005-2011. Pravo na dividendu imat će svi dioničari koju budu upisani kao vlasnici u depozitarij SKDD-a na dan 1. listopada.

S druge strane, najviše je pala cijena dionice Dalekovoda, za 7,59 posto, na 73 kune, uz skroman promet od svega 2.774 kune.

Od burzovnih vijesti, Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u srijedu je odobrilo požeškoj tvrtki Spin Valis prospekt za uvrštenje 65.706 redovnih dionica na uređeno tržište Zagrebačke burze. Dionice oznake SPNV-R-A bit će uvrštene u segment Redovito tržište. Dionice su izdane na ime, u nematerijaliziranom obliku, nominalnog iznosa 440 kuna po dionici, ukupnog nominalnog iznosa 28,9 milijuna kuna.

Na burzi se danas trgovalo s ukupno 39 dionica, pri čemu je njih 16 zabilježilo rast cijene, 14 pad, a 9 stagnaciju.ž

Tagovi: Zagrebačka burza, Adriatic osiguranje, Turisthotel, CROBEX, CROBEX10, Valamar Riviera, Ericsson NT, Hrvatski Telekom, Jadroplov, Podravka
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: AD Plastik u fokusu, pojačan promet uoči početka sezone objave poslovnih rezultata
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: AD Plastik u fokusu, pojačan promet uoči početka sezone objave poslovnih rezultata
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u ponedjeljak su Crobex indeksi završili trgovanje s različitim predznacima, uz znatno veći promet nego krajem prošloga tjedna, dok se ulagači pripremaju za početak sezone objave financijskih izvješća domaćih kompanija za prvih devet mjeseci ove godine.
Dolarov indeks kliznuo na početku novoga tjedna
FOREX
Dolarov indeks kliznuo na početku novoga tjedna
LONDON - Dolar je u ponedjeljak kliznuo prema drugim najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima, jer se fokus investitora nastavio usmjeravati ka mogućem povećanju kamatnih stopa i zaoštravanju monetarne politike u drugim vodećim gospodarstvima svijeta.
ENNA Fruit će ove godine otkupiti više od 10.000 tona domaće jabuke
JABUKE
ENNA Fruit će ove godine otkupiti više od 10.000 tona domaće jabuke
ZAGREB - Tvrtka koja se bavi otkupom i plasmanom voća i povrća ENNA Fruit ove godine planira otkupiti više od 10.000 tona jabuka, izvijestili su u ponedjeljak iz te tvrtke.
Azijska tržišta: Indeksi blago porasli, optimizam uoči objave poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Azijska tržišta: Indeksi blago porasli, optimizam uoči objave poslovnih rezultata
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica blago porasle jer su ulagači optimistični uoči objava poslovnih izvješća niza kompanija, kao i nekoliko vrlo značajnih makroekonomskih pokazatelja.
Željezničko povezivanje BiH, Crne Gore i Albanije
ŽELJEZNICA
Željezničko povezivanje BiH, Crne Gore i Albanije
SARAJEVO - Vojin Mitrović, ministar komunikacija i saobraćaja BiH najavio je da bi uskoro željezničkom prugom trebala biti povezana BiH, Crna Gora i Albanija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE