GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Novi pad indeksa, Valamar u fokusu

Zagrebačka burza: Novi pad indeksa, Valamar u fokusu
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.12.2020 / 17:25
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Glavni dionički indeksi Zagrebačke burze tjedna su počeli padom vrijednosti, a i promet je niži nego krajem prošloga tjedna.

Nakon što su u petak porasli za više od jedan posto, glavni su indeksi danas u minusu - Crobex indeks za 0,50 posto, na 1.714,78 bodova, a Crobex10 za 0,64 posto, na 1.067,59 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je danas 6,98 milijuna kuna, što je za oko 3,6 milijuna kuna manje nego u petak.

Najtrgovanija je s prometom od 1,3 milijuna kuna bila dionica Valamar Riviere, kojoj je cijena snižena za 0,35 posto, na 28,70 kuna.

Po prometu, koji je iznosio 1,2 milijuna kuna, slijedi povlaštena dionica Adris grupe, a među deset najtrgovanijih svrstala se i redovna dionica Adrisa s prometom od 118,6 tisuća kuna. Dionice Adrisa današnje su trgovanje zaključile s cjenovnim porastima, povlaštenoj je dionici cijena porasla za 0,54 posto, na 372 kune, a redovnom za 0,47 posto, na 430 kuna.

Uz dionicu Valamara i povlaštenu Adrisa, milijunski promet, 1,17 milijuna kuna, imala je još samo dionica Atlantic grupe. Cijena te dionice je snižena za 2,27 posto, na 1.290 kuna.

Dionicama Arena Hospitality grupe ostvaren je promet od 895,6 tisuća kuna, a zadnja im cijena stagnira na 340 kuna.

Više od pola milijuna kuna prometa imala je danas još samo dionica HT-a, 643,2 tisuće kuna, uz pad cijene za 1,39 posto, na 177,50 kuna.

I većina je ostalih trgovanijih dionica u cjenovnom minusu, primjerice dionici Optima telekoma cijena je snižena za 1,15 posto, na 5,18 kuna, Podravke za 1,45 posto, na 476 kuna, Dalekovoda za 1,61 posto, na 6,10 kuna, dok je najveća gubitnica dionica Atlantske plovidbe s padom cijene za 5,90 posto, na 143,50 kuna.

Nasuprot tomu, ali uz manje promete, najveće su dobitnice dionice tvornice čarapa Jadran, s rastom za 9,66 posto, na 15,90 kuna, a slijede dionice Ingre s porastom za 8,45 posto, na 7,70 kuna, Končar-Elektroindustrije za 1,72 posto, na 590 kuna, itd.

Iz Končara su putem Burze izvijestili da je danas upućena prijava sudskom registru za pripajanje Končar-Niskopodne sklopke i prekidači drugoj tvrtki u okivru grupe - Končar Aparati i postrojenja.

Ta će se promjena realizirati temeljem odluka Uprave i Nadzornog odbora Kočar - Elektroindustrie, u sklopu restrukturiranja realizirati unutar društava grupe Končar, navode iz kompaije, uz podsjećanje da su u četvrtak, 17. prosinca održane glavne skupštine dvaju društava - Končar-Aparati i Postrojenja i Konča-Niskonaponske sklopke i prekidači, na kojima je donijeta odluka o odobrenju ugovora o pripajanju sklopljenog 13. studenoga.

Končar - Elektroindustrija očekuje da će ta transakcija u idućem razdoblju pozitivno utjecati na profitabilnost poslovanja grupe Končar, naveli su iz te tvrtke.

Zagrebačka banka je, pak, putem Burze izvijestila da je u konsolidiranim financijskim izvještajima za ovu godinu priznala rezervaciju za restrukturiranje u iznosu od 173 milijuna kuna, prije oporezivanja.

"Nakon uspješnog ostvarenja ciljeva prethodnog strateškog plana, grupa Zagrebačka banka je na početku novog višegodišnjeg nastojanja da bude snažnija i učinkovitija našim klijentima, zaposlenicima i zajednici. U prilagodbi vanjskom okruženju i usklađenju strukture troškova s prihodovnim potencijalom uspostavljamo jednostavniji i učinkovitiji poslovni okvir, kao i jednostavnije strukture prodajne mreže i središnjih funkcija. Cilj je grupu učiniti otpornijom i jačom na dugi rok. Na početku tih nastojanja grupa je u konsolidiranim financijskim izvještajima za 2020. godinu priznala rezervaciju za restrukturiranje u iznosu od 173 milijuna kuna prije oporezivanja", naveli su iz najveće banke u Hrvatskoj.

Dionicama Zagrebačke banke danas se na Burzi nije trgovalo.

Inače, danas se na Burzi trgovalo s ukupno 38 dionica, pri čemu je većini dionica cijena pala, njih 19, dok se cijena deset dionica nije mijenjala, a tek je njih devet imalo rast cijene.

Tagovi: Zagrebačka burza, Zagrebačka banka, CROBEX, CROBEX10, Valamar Riviera, Varteks, Dalekovod, Adris Grupa, Arena Hospitality Group, Optima Telekom, Hrvatski Telekom
PROČITAJ I OVO
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE