GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Oprezna trgovina, blage promjene indeksa

Zagrebačka burza: Oprezna trgovina, blage promjene indeksa
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.07.2022 / 17:37
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak su glavni dionički indeksi bilježili blage pomake uz različite predznake, tijekom opreznog trgovanja dok su investitori čekali odluku Europske središnje banke (ECB) o kamatnim stopama, koja ih je poslijepodne podignula po prvi put u zadnjih 11 godina i to za više od očekivanja.

Crobex indeks u četvrtak je kliznuo 0,12 posto, na 1.952 boda, dok je Crobex10 ojačao za 0,07 posto, na 1.157 bodova.

Na ZSE se trgovalo oprezno, kao i na europskim burzama, jer su ulagači čekali odluku o prvom povećanju kamatnih stopa Europske središnje banke od 2011. godine.

Očekivalo se pritom povećanje od 0,25 postotnih bodova, no ECB je poslijepodne podignuo referentnu kamatnu stopu za 0,5 postotnih bodova, na nula posto. Glavna stopa refinanciranja podignuta je također za pola postotnog boda te iznosi 0,5 posto.

U očekivanju rasta kamatnih stopa u eurozoni, ranije danas guverner HNB-a Boris Vujčić kazao je da je to podizanje od strane ECB-a očekivano i da se za sada ne očekuje "nikakav značajan" učinak jer današnje podizanje kamatnih stopa koincidira s ulaskom Hrvatske u eurozonu.

Taj ulazak naime ima suprotan efekt, odnosno smanjuje troškove financiranja i kamatne stope, rekao je Vujčić, koji je podsjetio da će se bankama do prosinca smanjiti stopa obvezne pričuve te ukinuti obveza vezana za minimalno potrebna devizna potraživanja, čime će im se osloboditi 34,2 milijarde kuna i pet milijardi eura.

Stoga, to će bankama smanjiti troškove financiranja, pa već i one najavljuju da, bez obzira i na trenutni porast Euribora, neće povećavati kamatne stope, istaknuo je Vujčić.

Najvažnije europske burze oko 16,30 sati bile su u minusu, pri čemu njemački DAX najviše,za 0,8 posto,

Najviše u plusu prehrambeni sektor

Među sektorskim indeksima na ZSE najviše je u plusu bio Crobexnutris, za 1,76 posto, dok je jedino pao Crobexkonstrukt, za 1,35 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 8,16 milijuna kuna te je bio za 4,4 milijuna veći nego dan ranije.

Uz to, ostvareno je i 14,65 milijuna kuna blok prometa, i to u transakciji dionicom Podravke 8,4 milijuna kuna po cijeni od 560 kuna za dionicu, te dionicom Spana 6,25 milijuna kuna po cijeni od 250 kuna za dionicu.

U redovnom trgovanju, najviše je prometa ostvareno dionicom Končara D&ST, 3,57 milijuna kuna, uz rast cijene za 0,96 posto, na 2.100 kuna.

Ta je kompanija izvijestila danas da su joj poslovni prihodi u prvom polugodištu porasli 22 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 874 milijuna kuna, dok je neto dobit uvećana 45 posto, na 55,6 milijuna kuna. Stanje ugovorenih poslova na dan 30. lipnja iznosio je 1,84 milijarde kuna, odnosno 62 posto više nego godinu ranije.

Po likvidnosti slijedi dionica Atlantske plovidbe, s prometom od 856 tisuća kuna. Cijena joj je porasla 2 posto, na 454 kune.

Veći promet, 715 tisuća kuna, ostvaren je još i povlaštenom dionicom Adrisa, čija je ijena porasla 0,25 posto, na 395 kuna.

Među likvidnijima, najveća dobitnica bila je dionica Adriatic osiguranja, poskupjevši 9 posto, na 4.600 kuna. S druge strane, među likvidnijima je naveća gubitnica bila dionica Končara EI, s padom cijene za 1,79 posto, na 825 kuna.

Na domaćem tržištu kapitala ukupno se danas trgovalo s 38 dionica, pri čemu je cijena njih 17 porasla, 14 pala, a 7 stagnirala.

Tagovi: Zagrebačka burza, Končar EI, CROBEX, CROBEX10, Valamar Riviera, Ericsson NT, Atlantska plovidba
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE