GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Oprezna trgovina, blage promjene indeksa

Zagrebačka burza: Oprezna trgovina, blage promjene indeksa
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.07.2022 / 17:37
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak su glavni dionički indeksi bilježili blage pomake uz različite predznake, tijekom opreznog trgovanja dok su investitori čekali odluku Europske središnje banke (ECB) o kamatnim stopama, koja ih je poslijepodne podignula po prvi put u zadnjih 11 godina i to za više od očekivanja.

Crobex indeks u četvrtak je kliznuo 0,12 posto, na 1.952 boda, dok je Crobex10 ojačao za 0,07 posto, na 1.157 bodova.

Na ZSE se trgovalo oprezno, kao i na europskim burzama, jer su ulagači čekali odluku o prvom povećanju kamatnih stopa Europske središnje banke od 2011. godine.

Očekivalo se pritom povećanje od 0,25 postotnih bodova, no ECB je poslijepodne podignuo referentnu kamatnu stopu za 0,5 postotnih bodova, na nula posto. Glavna stopa refinanciranja podignuta je također za pola postotnog boda te iznosi 0,5 posto.

U očekivanju rasta kamatnih stopa u eurozoni, ranije danas guverner HNB-a Boris Vujčić kazao je da je to podizanje od strane ECB-a očekivano i da se za sada ne očekuje "nikakav značajan" učinak jer današnje podizanje kamatnih stopa koincidira s ulaskom Hrvatske u eurozonu.

Taj ulazak naime ima suprotan efekt, odnosno smanjuje troškove financiranja i kamatne stope, rekao je Vujčić, koji je podsjetio da će se bankama do prosinca smanjiti stopa obvezne pričuve te ukinuti obveza vezana za minimalno potrebna devizna potraživanja, čime će im se osloboditi 34,2 milijarde kuna i pet milijardi eura.

Stoga, to će bankama smanjiti troškove financiranja, pa već i one najavljuju da, bez obzira i na trenutni porast Euribora, neće povećavati kamatne stope, istaknuo je Vujčić.

Najvažnije europske burze oko 16,30 sati bile su u minusu, pri čemu njemački DAX najviše,za 0,8 posto,

Najviše u plusu prehrambeni sektor

Među sektorskim indeksima na ZSE najviše je u plusu bio Crobexnutris, za 1,76 posto, dok je jedino pao Crobexkonstrukt, za 1,35 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 8,16 milijuna kuna te je bio za 4,4 milijuna veći nego dan ranije.

Uz to, ostvareno je i 14,65 milijuna kuna blok prometa, i to u transakciji dionicom Podravke 8,4 milijuna kuna po cijeni od 560 kuna za dionicu, te dionicom Spana 6,25 milijuna kuna po cijeni od 250 kuna za dionicu.

U redovnom trgovanju, najviše je prometa ostvareno dionicom Končara D&ST, 3,57 milijuna kuna, uz rast cijene za 0,96 posto, na 2.100 kuna.

Ta je kompanija izvijestila danas da su joj poslovni prihodi u prvom polugodištu porasli 22 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 874 milijuna kuna, dok je neto dobit uvećana 45 posto, na 55,6 milijuna kuna. Stanje ugovorenih poslova na dan 30. lipnja iznosio je 1,84 milijarde kuna, odnosno 62 posto više nego godinu ranije.

Po likvidnosti slijedi dionica Atlantske plovidbe, s prometom od 856 tisuća kuna. Cijena joj je porasla 2 posto, na 454 kune.

Veći promet, 715 tisuća kuna, ostvaren je još i povlaštenom dionicom Adrisa, čija je ijena porasla 0,25 posto, na 395 kuna.

Među likvidnijima, najveća dobitnica bila je dionica Adriatic osiguranja, poskupjevši 9 posto, na 4.600 kuna. S druge strane, među likvidnijima je naveća gubitnica bila dionica Končara EI, s padom cijene za 1,79 posto, na 825 kuna.

Na domaćem tržištu kapitala ukupno se danas trgovalo s 38 dionica, pri čemu je cijena njih 17 porasla, 14 pala, a 7 stagnirala.

Tagovi: Zagrebačka burza, Končar EI, CROBEX, CROBEX10, Valamar Riviera, Ericsson NT, Atlantska plovidba
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Tehnološki sektor predvodi rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Tehnološki sektor predvodi rast indeksa
ŠANGAJ - Azijski su indeksu porasli u petak jer su dionice iz sektora tehnologije nastavile bilježiti obnovljeni interes i dovele do rasta na Wall Streetu, pri čemu su se neki oslobodili zabrinutosti od daljnje bankarske krize.
Wall Street: Indeksi porasli, strahovi znatno manji
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Indeksi porasli, strahovi znatno manji
NEW YORK - Američki su indeksi porasli drugi uzastopni dan, a čini se da su investitori odagnali strahove u vezi bankarske krize.
Popuštaju uska grla u lancima isporuke
POBOLJŠANJE
Popuštaju uska grla u lancima isporuke
BERLIN - Problem s nabavom materijala za rad u njemačkoj industriji osjetno jenjava, pa se u ožujku 41,6 posto njemačkih tvrtki žalilo na uska grla u opskrbnim lancima, upola manje nego prethodni mjesec, objavio je u četvrtak institut Ifo.
Ljubljanska burza: Krka zaslužna za rast indeksa SBI TOP
CLOSING BELL LJSE
Ljubljanska burza: Krka zaslužna za rast indeksa SBI TOP
LJUBLJANA - Indeks najvažnijih kompanija na Ljubljanskoj burzi SBI TOP porastao je danas za 1,22 posto.
Zagrebačka burza: Četvrti uzastopni rast CROBEX-a
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Četvrti uzastopni rast CROBEX-a
ZAGREB - Četvrtak je na Zagrebačkoj burzi donio četvrti uzastopni rast CROBEX-a uz solidan promet.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE