GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Optima Telekom dobitnica tjedna

Zagrebačka burza: Optima Telekom dobitnica tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.02.2020 / 08:50
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi protekli su tjedan Crobex indeksi završili u blagom minusu, uz pojačani promet zahvaljujući nizu poslovnih objava koje su potaknule investitore na življu aktivnost.
Crobex indeks spustio se prošloga tjedna 0,15 posto, na 2.041 bod, oslabivši drugi tjedan zaredom. Oslabio je i Crobex10, i to za 0,23 posto, na 1.216 bodova.
Među sektorskim indeksima, najviše je pao industrijski, za 2,09 posto, dok je najviše skočio prehrambeni, za 4,86 posto.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 45,4 milijuna kuna, što je otprilike 23 milijuna više nego u tjednu ranije.

U blok prometu ostvareno je još 18,3 milijuna kuna, i to povlaštenom dionicom Adrisa 8,9 milijuna kuna, Podravke gotovo 7 milijuna, a HT-a 2,4 milijuna.
Najveći promet u redovnom trgovanju prošloga je tjedna ostvaren dionicom HT-a, 8 milijuna kuna, a cijena joj je pritom oslabila 1,34 posto, na 183,5 kuna.

U fokusu je bila i dionica Zagrebačke banke, kojom je ostvareno 6 milijuna kuna prometa, uz pad cijene za 3,08 posto, na 63 kune.
HT je u petak objavio da je oglasom u Financial Timesu započeo postupak prodaje svojih dionica u Optima telekomu, u skladu s odlukom Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN). Pritom HT poručuje da prema ugovoru sa Zagrebačkom bankom ima pravo da pod određenim uvjetima proda i udjel Zabe u Optima telekomu. HT u Optima telekomu drži 17,4, a Zaba 36,90 posto udjela.

Dionici Optima telekoma cijena je skočila 5,5 posto, na 8,65 kuna, uz promet od 3,36 milijuna kuna.

U fokusu investitora bila je i povlaštena dionica Adrisa - uz promet od 4,76 milijuna kuna cijena joj je oslabila 0,4 posto, na 502 kune.

Dionicom Valamar Riviere ostvaren je, pak, promet od 3,38 milijuna kuna, a cijena joj je stagnirala na 37,8 kuna.

Najveća dobitnica bila je dionica Jadroplova, čija je cijena skočila za 38 posto, na 13,8 kuna, no uz promet tek nešto više od 31 tisuću kuna.
Toj kompaniji Vlada je u četvrtak dala suglasnost i jamstvo za kredit kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) od 55 milijuna kuna, što bi tom poduzeću trebalo omogućiti normalno poslovanje u budućnosti.
Znatno je poskupila i dionica Meritus ulaganja, za 22,14 posto, na 320 kuna, uz promet od 1,18 milijuna kuna.
Početkom tjedna, naime, tvrtka Meritus Ulaganja, dio M%2B grupe, objavila je da će Meritus Upravljanje preuzeti turski CMC od investicijskog fonda Mid Europa Partners, a taj će fond u objedinjenoj kompaniji zauzvrat dobiti 30 posto udjela. Transakciju je u ponedjeljak odobrila glavna skupština Meritus Ulaganja, a zaključenje transakcije očekuje se do kraja siječnja 2020. godine, ističu iz M grupe.

Najveća gubitnica među likvidnijima bila je prošloga tjedna dionica Đure Đaković grupe, s padom cijene za 5,75 posto, na 4,75 kuna. Ta dionica je u segmentu promatranja, nakon što su iz te kompanije izvijestili da je u četvrtak otvoren predstečajni postupak nad društvom iz njihova sastava - Đuro Đaković Industrijska rješenja.
Prošloga se tjedna trgovalo s ukupno 65 izdanja, pri čemu je njih 23 zabilježilo rast cijene, a 34 pad. Cijene osam dionica ostale su na tjednoj razini nepromijenjene.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Optima Telekom, Hrvatski Telekom, Adris Grupa, Valamar Riviera, Zagrebačka banka, Đuro Đaković
PROČITAJ I OVO
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
RAST
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
TOKYO - Japanske i kineske dionice porasle su u petak, dok je većina tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji zatvorena zbog državnih praznika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE