GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Oštar pad indeksa

Zagrebačka burza: Oštar pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.03.2023 / 17:53
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Srijeda je donijela oštar pad indeksa na Zagrebačkoj burzi, što je u znaku trenda na europskm tržištoma.

CROBEX je potonuo 1,8 posto, na 2.218 bodova, a CROBEX10 je srezan 1,7 posto, na 1.267 bodova te se sada oba indeksa nalaze na najnižoj razini od 27. veljače ove godine.

Indeksi su se našli pod pritiskom nove oštre korekcije europskih burzi, ovoga puta izazvane lošim vijestima iz bankarskog diva Credit Suissea, čija je cijena dionice potonula u jednom trenutku za čak 30 posto, nakon što je najveći bančin kreditor, Saudi National Bank objavio da nije više u mogućnosti pružati joj financijsku pomoć, jer bi premašio zakonsko ograničenje o vlasničkom udjelu do 10 posto. Ta banka, naime, prošle godine dokapitalizirala je Credit Suisse sa 4,2 milijarde dolara, ostvarivši vlasnički udjel od 9,9 posto.

To je uzdrmalo povjerenje investitora ne samo u Credit Suisse, nego i u cijeli bankarski sektor, pogotovo nakon propasti američke banke koja je financirala tehnološke startupove Silicon Valley. Nekolicinom bankarskih dionica tijekom dana bilo je automatski prekinuto trgovanje zbog prekomjernog pada njihovih cijena.

U prosjeku, europski bankarski sektor potonuo je za 6,7 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 1,37 milijuna eura, što je za 100 tisuća više nego dan ranije.

Najveći promet, 177 tisuća eura, ostvaren je dionicom HT-a, kojoj je cijena pala 0,8 posto, na 25,50 eura.

S prometom od 163,5 tisuća eura slijedi dionica Spana, čija je cijena potonula 2,58 posto, na 49,1 euro.

U fokusu je bila i dionica Podravke, kojom je ostvareno 146 tisuća eura, uz pad cijene za 2,17 posto, na 90 eura. Iznad 100.000 eura prometa imala je još i dionica Atlantske plovidbe, a cijena joj je pala gotovo tri posto, na 58,6 eura.

Najveća gubitnica bila je dionica Alpha Adriatica, s padom cijene za 10,5 posto, na 23,8 eura. Istodobno, najviše je porasla cijena dionice Zagrbačke burze, za 2,7 posto, na 3,8 eura.

Tagovi: Zagrebačka burza, Span, Hrvatski Telekom, Alpha Adriatic, CROBEX, CROBEX10, Valamar Riviera, Ericsson NT, Atlantska plovidba
PROČITAJ I OVO
Dubrovnik dobiva centar kompetentnosti u turizmu
TURIZAM
Dubrovnik dobiva centar kompetentnosti u turizmu
DUBROVNIK - Dubrovnik će potkraj godine dobiti Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu, jedan od 6 takvih u Hrvatskoj. Projekt vrijedi više od 13 i pol milijuna eura, a gradu koji je jedan od naših turističkih bisera bit će novi adut u zadržavanju i podizanju kvalitete.
EU očekuje povrat od 2,6 posto od ulaganja u zamrznutu rusku imovinu
OČEKIVANJA
EU očekuje povrat od 2,6 posto od ulaganja u zamrznutu rusku imovinu
BRUXELLES - Europska komisija očekuje da će ostvariti povrat od oko 2,6 posto od ulaganja sredstava koja pripadaju Središnjoj banci Ruske Federacije, a koja su zamrznuta pod sankcijama EU-a, navodi se u dokumentu u koji je "Politico" imao uvid.
Cijene zlata iznad 2.000 dolara
PLEMENITI METALI
Cijene zlata iznad 2.000 dolara
NEW YORK - U ponedjeljak je cijena zlata prvi put nakon godinu dana premašila 2000 dolara (vrijednost mu je ovaj mjesec porasla gotovo 10 posto), a bitcoin je već u srijedu dosegao 28.800 dolara (ovogodišnji rast veći od 70 posto).
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, trgovina nervzna
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, trgovina nervzna
NEW YORK - Svjetska tržišta kapitala ovoga su tjedna ponudia nervoznu trgoovinu, no ishod je na kraju ipak bio pozitivan.
Loš tjedan za dolar
FOREX
Loš tjedan za dolar
LONDON - Kraj ožujka bio je loš za tečaj dolara, a američka valuta oslabila je i u odnosu na euro i u odnosu na jen.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE