GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Podravka i Zaba dobitnice tjedna, Lenac gubitnik

Zagrebačka burza: Podravka i Zaba dobitnice tjedna, Lenac gubitnik
TJEDNI PREGLED ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.07.2022 / 07:58
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Na Zagrebačkoj su burzi protekloga tjedna Crobex indeksi blago pali, ponajviše pod utjecajem negativnih kretanja na svjetskim burzama, uz stagnaciju redovnog prometa nadomak 30 milijuna kuna.

Crobex indeks spustio se protekloga tjedna 0,09 posto, na 2.009 bodova, a Crobex10 za 0,27 posto, na 1.190 bodova.

Među sektorskim indeksima, jedino je pala Crobexindustrija, i to za 3,33 posto, dok je najviše porastao Crobexkonstrukt, za 2,6 posto.

Mjesec lipanj, pak, Crobexi su završili s gubitkom većim od tri posto, pri čemu Crobex za 3,19 posto, a Crobex10 za 3,61 posto, pod pritiskom oštre korekcije cijena dionica na svjetskim tržištima, budući da se investitori sve više pribojavaju da će zbog zaoštravanja monetarnih politika središnjih banaka u svijetu, dok nastoje suzbiti galopirajuću inflaciju, globalno gospodarstvo možda uroniti u recesiju.

U proteklom je tromjesečju Crobex izgubio 4,1, a Crobex10 indeks 5,3 posto. U prvom je polugodištu, pak, Crobex oslabio 3,2, a Crobex10 5,5 posto.

Redovni promet dionicama dosegnuo je prošli tjedan 26,95 milijuna kuna, što je otprilike na razini kao i u tjednu ranije.

Uz to, ostvareno je 6,74 milijuna kuna blok prometa u transakciji s dvije dionice. Dionicom Podravke tako je ostvareno 3,48 milijuna kuna blok prometa, po cijeni od 580 kuna, a dionicom Slavonskog ZIF-a 3,26 milijuna kuna, po cijeni od 21,6 kuna po dionici.

U redovnom trgovanju najlikvidnija je bila dionica HT-a, s prometom od 2,62 milijuna kuna. Cijena joj je pala 1,97 posto, na 174 kune.

Slijedila je dionica Valamar Riviere, s prometom od 2,15 milijuna kuna i rastom cijene za 1,84 posto, na 33,2 kune. Optimizam se može locirati na Rabu.

U fokusu investitora bila je i dionica Podravke, kojom je u redovnom trgovanju ostvareno gotovo 2 milijuna kuna, uz skok cijene za 3,51 posto, na 590 kuna.

Znatniji rast cijene zabilježila je i dionica Zagrebačke banke, za 3,17 posto, na 65 kuna, uz promet od 1,78 milijuna kuna.

Među likvidnijim izdanjima, najviše su pale cijene dionica Brodogradilišta Viktora Lenca, za 7,82 posto, na 16,5 kuna, a razlog je ova informacija. Značajno je gubio i Jadroplov, koji je pao 6,92 posto, na 60,5 kuna.

Najveća prošlotjedna dobitnica, pak, bila je dionica Luke Rijeka, sa skokom cijene za 23,33 posto, na 37 kuna.

Među likvidnijima, znatno je porasla i cijena dionice Čateksa, za 12,73 posto, na 248 kuna, Turisthotela za 9,82 posto, na 4.380 kuna, te Mon Perina, za 7,5 posto, na 43 kune.

Protekloga tjedna na domaćem se tržištu trgovalo s ukupno 59 dionica, pri čemu je cijena njih 20 porasla, 25 pala, a 14 stagnirala.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Valamar Riviera, Ericsson NT, Atlantska plovidba, Jadroplov, Viktor Lenac, Čateks
PROČITAJ I OVO
Vodostaj Rajne ispod kritične razine, ugrožena plovidba
PRESUŠUJE
Vodostaj Rajne ispod kritične razine, ugrožena plovidba
BERLIN - Vodostaj Rajne kod Kauba u Njemačkoj, što je referentna točka za procjenu plovnosti, pao je u petak ispod 40 centimetara, što se smatra minimumom za velik dio riječnog transporta.
Povratak optimizma na Wall Street, evo što ohrabruje investitore
OHRABRENJE
Povratak optimizma na Wall Street, evo što ohrabruje investitore
ANALIZA - Optimizam se vraća na američko tržište dionica, budući da su neki ulagači sve uvjereniji da bi gospodarstvo moglo izbjeći ozbiljan pad čak i dok se nosi s visokom inflacijom.
Zagrebačka burza: CROBEX iznad 2.000 bodova, Podravka i Valamar u fokusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: CROBEX iznad 2.000 bodova, Podravka i Valamar u fokusu
ZAGREB - Dionice Podravke i Valamar Riviere bile su najtrgovanije u petak na Zagrebačkoj burzi (ZSE), u danu u kojemu su indeksi porasli, a promet pao.
Banka Rusije razmatra kupnju juana, rupija i turske lire
VALUTE
Banka Rusije razmatra kupnju juana, rupija i turske lire
MOSKVA - Rusija razmatra kupnju valuta prijateljskih zemalja poput Kine, Indije i Turske za svoj Fond nacionalnog bogatstva (NWF), budući da zbog sankcija ne može kupovati dolare ili eure, objavila je danas ruska središnja banka.
Proizvođačke cijene u poljoprivredi porasle za 22,1 posto
SNAŽAN RAST
Proizvođačke cijene u poljoprivredi porasle za 22,1 posto
ZAGREB - Prosječne proizvođačke cijene poljoprivrednih proizvoda u drugom tromjesečju ove godine porasle su za 22,1 posto u odnosu na isto razdoblje 2021. godine, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE