GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Podravka u fokusu, indeksi rasli

Zagrebačka burza: Podravka u fokusu, indeksi rasli
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.08.2021 / 17:19
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - CROBEX je tjedan počeo rastom nešto većim od 0,5 posto, dok se u fokusu investitora našla dionica Podravke, koja je najzaslužnija i za nešto veći promet nego proteklih dana.

Nakon tri dana pada, Crobex indeks je u ponedjeljak trgovanje zaključio s porastom za 0,51 posto, na 1.956,26 bodova.

Crobex10 je u plusu od 0,28 posto, na 1.201,86 bodova.

I većina je sektorskih indeksa porasla, pri čemu najviše indeks transportnog sektora, za 2,29 posto, dok su u minusu indeksi građevinskog i industrijskog sektora, i to za 0,56 odnosno 0,81 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 8,2 milijuna kuna, što je za pet milijuna kuna više nego u petak.

Na to je najviše utjecala dionica Podravke, kojom je ostvaren promet od 4,6 milijuna kuna. Cijena joj je, pak, u minusu od 0,34 posto, na 582 kune.

Po prometu, koji je iznosio 890,7 tisuća kuna, slijede dionice Atlantske plovidbe, koje predvode likvidnije dobitnice s rastom cijene za 4,04 posto, na 438 kuna.

Nešto se više trgovalo i dionicama Adris grupe, redovne su imale promet od 347,6 tisuća kuna,a povlaštene 163,5 tisuća kuna. I dok je cijena redovnom izdanju Adrisa u plusu od 0,42 posto, na 482 kune, povlaštenom je u minusu od 0,23 posto, na 428 kuna.

Među likvidnijima su i dvije telekom dionice, Optima telekoma s prometom od 347,5 tisuća kuna i HT-a s 313,6 tisuća kuna. Pritom se zadnje cijene tih dionica nisu mijenjale i dionici Optime su ostale na 4,90 kuna, a HT-a na 190,50 kuna.

Među trgovanijim dionicama cijenovne su pluseve ubilježile i dionice Atlantic grupe, za 1,35 posto, na 1.500 kuna, Ine za 1,80 posto, na 3.400 kuna, te Valamar Riviere za 2,82 posto, na 29,20 kuna.

Uz dionicu Atlantske plovidbe, porasla je cijena i još nekim trgovanijim brodarskim dionicama - Tankerske Next Generation za 2,83 posto, na 43,60 kuna, dok je dionica Jadroplova najveća dobitnica s rastom cijene za 7,27 posto, na 47,20 kuna.

Jadrloplov je danas objavio da je u petak, 20. kolovoza u 24 sata istekao rok za predaju ponuda za dokapitalizaciju i upis novih dionica, a da ponude značajno premašuju emisiju.

"Do današnjeg dana zaprimljeno je više valjanih ponuda za dokapitalizaciju od strane domaćih i stranih ponuditelja, a ukupna količina vrijednosnih papira na koje se ponude odnose značajno premašuju emisiju. U narednim danima pred društvom je proces vrednovanja ponuda, izbor ponuditelja te eventualne izmjene. Vjerujemo da je emisija premašila prag uspješnosti definiran javnim pozivom", navodi se u objavi splitskog brodara.

Jadroplov je 22. srpnja objavio poziv za dokapitalizaciju i upis dva milijuna dionica, nominale 10 kuna, uz minimalnu cijenu od najmanje 25 kuna po dionici, a zainteresirani su ponude mogli podnositi od 28. srpnja do 20. kolovoza.

Prema podatcima iz javnog poziva, kao prag uspješnosti određen je upis "ne manje od milijun dionica".

Jadroplov je u većinskom vlasništvu države, koja putem Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) drži 70,4 posto dionica.

Liburnia Riviera Hoteli (LRH) su putem Burze izvijestili da su sredinom prošlog tjedna (18. kolovoza) s tvrtkom Gitone Kvarner sklopili ugovor kojom su stekli poslovne udjele u opatijskoj tvrtki Aeris, za iznos od 3,65 milijuna eura u kunskoj protuvrijednosti po srednjem tečaju HNB-a na dan plaćanja. Za tu je transakciju LRH imao odobrenje Nadzornog odbora, sukladno odredbama Zakona o trgovačkim društvima, navodi se u objavi.

Inače, Gitone Kvarner jedini je osnivač tvrtke Gitone Adriatic, koja ima najveći vlasnički udjel u LRH od 71,23 posto. Tvrtka Nova Liburnija drži 25 posto plus jednu dionicu, a njeni su osnivači Grad Opatija i općine Lovran, Mošćenička Draga i Matulji, dok država putem Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) drži 1,74 posto dionica LRH, a preostalih nešto manje od dva posto dionica imaju mali dioničari.

Danas je protrgovana tek jedna dionica LRH, i to po cijeni od 3.100 kuna, što je 3,33 posto više nego krajem prošlog tjedna.

No, neke su turističke dionice u većim cjenovnim minusima pa je tako i najveća gubitnica dionica Sunce hotela, s padom cijene za čak 22,22 posto, na 140 kuna, a u minusu je i dionica Maistre, i to za 1,32 posto, na 300 kuna, itd.

Ukupno se na Burzi trgovalo s 36 dionica, pri čemu je cijena njih 14 pala, njih 13 porasla, a cijena 9 dionica se nije mijenjala.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Valamar Riviera, Ericsson NT, Hrvatski Telekom, Podravka, Atlantska plovidba
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
Wall Street pao četvrti dan zaredom
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street pao četvrti dan zaredom
NEW YORK - Na Wall Streetu je u srijedu burzovni S&P 500 indeks pao četvrti dan zaredom jer poslovni rezultati kompanija nisu impresivni i jer je sve jasnije da američka središnja banka neće smanjiti kamatne stope tako brzo kao što se očekivalo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE