GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Podravka u fokusu, indeksi rasli

Zagrebačka burza: Podravka u fokusu, indeksi rasli
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.08.2021 / 17:19
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - CROBEX je tjedan počeo rastom nešto većim od 0,5 posto, dok se u fokusu investitora našla dionica Podravke, koja je najzaslužnija i za nešto veći promet nego proteklih dana.

Nakon tri dana pada, Crobex indeks je u ponedjeljak trgovanje zaključio s porastom za 0,51 posto, na 1.956,26 bodova.

Crobex10 je u plusu od 0,28 posto, na 1.201,86 bodova.

I većina je sektorskih indeksa porasla, pri čemu najviše indeks transportnog sektora, za 2,29 posto, dok su u minusu indeksi građevinskog i industrijskog sektora, i to za 0,56 odnosno 0,81 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 8,2 milijuna kuna, što je za pet milijuna kuna više nego u petak.

Na to je najviše utjecala dionica Podravke, kojom je ostvaren promet od 4,6 milijuna kuna. Cijena joj je, pak, u minusu od 0,34 posto, na 582 kune.

Po prometu, koji je iznosio 890,7 tisuća kuna, slijede dionice Atlantske plovidbe, koje predvode likvidnije dobitnice s rastom cijene za 4,04 posto, na 438 kuna.

Nešto se više trgovalo i dionicama Adris grupe, redovne su imale promet od 347,6 tisuća kuna,a povlaštene 163,5 tisuća kuna. I dok je cijena redovnom izdanju Adrisa u plusu od 0,42 posto, na 482 kune, povlaštenom je u minusu od 0,23 posto, na 428 kuna.

Među likvidnijima su i dvije telekom dionice, Optima telekoma s prometom od 347,5 tisuća kuna i HT-a s 313,6 tisuća kuna. Pritom se zadnje cijene tih dionica nisu mijenjale i dionici Optime su ostale na 4,90 kuna, a HT-a na 190,50 kuna.

Među trgovanijim dionicama cijenovne su pluseve ubilježile i dionice Atlantic grupe, za 1,35 posto, na 1.500 kuna, Ine za 1,80 posto, na 3.400 kuna, te Valamar Riviere za 2,82 posto, na 29,20 kuna.

Uz dionicu Atlantske plovidbe, porasla je cijena i još nekim trgovanijim brodarskim dionicama - Tankerske Next Generation za 2,83 posto, na 43,60 kuna, dok je dionica Jadroplova najveća dobitnica s rastom cijene za 7,27 posto, na 47,20 kuna.

Jadrloplov je danas objavio da je u petak, 20. kolovoza u 24 sata istekao rok za predaju ponuda za dokapitalizaciju i upis novih dionica, a da ponude značajno premašuju emisiju.

"Do današnjeg dana zaprimljeno je više valjanih ponuda za dokapitalizaciju od strane domaćih i stranih ponuditelja, a ukupna količina vrijednosnih papira na koje se ponude odnose značajno premašuju emisiju. U narednim danima pred društvom je proces vrednovanja ponuda, izbor ponuditelja te eventualne izmjene. Vjerujemo da je emisija premašila prag uspješnosti definiran javnim pozivom", navodi se u objavi splitskog brodara.

Jadroplov je 22. srpnja objavio poziv za dokapitalizaciju i upis dva milijuna dionica, nominale 10 kuna, uz minimalnu cijenu od najmanje 25 kuna po dionici, a zainteresirani su ponude mogli podnositi od 28. srpnja do 20. kolovoza.

Prema podatcima iz javnog poziva, kao prag uspješnosti određen je upis "ne manje od milijun dionica".

Jadroplov je u većinskom vlasništvu države, koja putem Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) drži 70,4 posto dionica.

Liburnia Riviera Hoteli (LRH) su putem Burze izvijestili da su sredinom prošlog tjedna (18. kolovoza) s tvrtkom Gitone Kvarner sklopili ugovor kojom su stekli poslovne udjele u opatijskoj tvrtki Aeris, za iznos od 3,65 milijuna eura u kunskoj protuvrijednosti po srednjem tečaju HNB-a na dan plaćanja. Za tu je transakciju LRH imao odobrenje Nadzornog odbora, sukladno odredbama Zakona o trgovačkim društvima, navodi se u objavi.

Inače, Gitone Kvarner jedini je osnivač tvrtke Gitone Adriatic, koja ima najveći vlasnički udjel u LRH od 71,23 posto. Tvrtka Nova Liburnija drži 25 posto plus jednu dionicu, a njeni su osnivači Grad Opatija i općine Lovran, Mošćenička Draga i Matulji, dok država putem Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) drži 1,74 posto dionica LRH, a preostalih nešto manje od dva posto dionica imaju mali dioničari.

Danas je protrgovana tek jedna dionica LRH, i to po cijeni od 3.100 kuna, što je 3,33 posto više nego krajem prošlog tjedna.

No, neke su turističke dionice u većim cjenovnim minusima pa je tako i najveća gubitnica dionica Sunce hotela, s padom cijene za čak 22,22 posto, na 140 kuna, a u minusu je i dionica Maistre, i to za 1,32 posto, na 300 kuna, itd.

Ukupno se na Burzi trgovalo s 36 dionica, pri čemu je cijena njih 14 pala, njih 13 porasla, a cijena 9 dionica se nije mijenjala.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Valamar Riviera, Ericsson NT, Hrvatski Telekom, Podravka, Atlantska plovidba
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: AD Plastik u fokusu, pojačan promet uoči početka sezone objave poslovnih rezultata
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: AD Plastik u fokusu, pojačan promet uoči početka sezone objave poslovnih rezultata
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u ponedjeljak su Crobex indeksi završili trgovanje s različitim predznacima, uz znatno veći promet nego krajem prošloga tjedna, dok se ulagači pripremaju za početak sezone objave financijskih izvješća domaćih kompanija za prvih devet mjeseci ove godine.
Dolarov indeks kliznuo na početku novoga tjedna
FOREX
Dolarov indeks kliznuo na početku novoga tjedna
LONDON - Dolar je u ponedjeljak kliznuo prema drugim najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima, jer se fokus investitora nastavio usmjeravati ka mogućem povećanju kamatnih stopa i zaoštravanju monetarne politike u drugim vodećim gospodarstvima svijeta.
ENNA Fruit će ove godine otkupiti više od 10.000 tona domaće jabuke
JABUKE
ENNA Fruit će ove godine otkupiti više od 10.000 tona domaće jabuke
ZAGREB - Tvrtka koja se bavi otkupom i plasmanom voća i povrća ENNA Fruit ove godine planira otkupiti više od 10.000 tona jabuka, izvijestili su u ponedjeljak iz te tvrtke.
Azijska tržišta: Indeksi blago porasli, optimizam uoči objave poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Azijska tržišta: Indeksi blago porasli, optimizam uoči objave poslovnih rezultata
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica blago porasle jer su ulagači optimistični uoči objava poslovnih izvješća niza kompanija, kao i nekoliko vrlo značajnih makroekonomskih pokazatelja.
Željezničko povezivanje BiH, Crne Gore i Albanije
ŽELJEZNICA
Željezničko povezivanje BiH, Crne Gore i Albanije
SARAJEVO - Vojin Mitrović, ministar komunikacija i saobraćaja BiH najavio je da bi uskoro željezničkom prugom trebala biti povezana BiH, Crna Gora i Albanija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE