GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Poslijepodne smanjilo dobitke

Zagrebačka burza: Poslijepodne smanjilo dobitke
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.03.2020 / 17:07
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u utorak su Crobexi nadoknadili dio jučerašnjih oštrih gubitaka, prateći volatilna kretanja na svjetskim burzama, koje su se početkom dana oporavile zahvaljujući stabilizaciji cijena nafte i nadi u poticajne fiskalne mjere, da bi poslijepodne glavni indeksi ponovno uronili u minus.

Crobex indeks ojačao je u utorak 0,9 posto, na 1.665 bodova, odmaknuvši se tako od najniže razine od lipnja 2016. godine na koju je potonuo dan ranije. Crobex10, pak, ojačao je 0,88 posto, na 991 bod.

Tako su oba indeksa nadoknadila dio gubitaka od jučer, kada su potonuli više od 9 posto, što je bio njihov najveći dnevni pad od financijske krize 2008. godine, pri čemu je izbrisano oko 7,5 milijardi kuna tržišne vrijednosti dionica.

Međutim, do kraja današnjeg trgovanja Crobexi nisu uspjela zadržati početne dobitke, koji su premašivali i 3 posto.

Na svjetskim burzama, pak, nakon jučerašnjeg najoštrijeg pada cijena dionica od financijske krize u 2008. godini, nastavljeno je volatilno trgovanje. I dok su azijske burze dan završile s dobitkom od oko 1,3 posto, europske burze tijekom prijepodneva bilježile su oporavak, no do kraja dana ponovno su najvažniji indeksi uronili u minus.

Tako su oko 16,30 sati frankfurtski DAX i pariški CAC bili u crvenome za više od 1 posto, a londonski Ftse indeks za 0,14 posto. I terminski Dow Jones indeks izbrisao je ranije dobitke te je sada u minusu za 122 boda. Investitore, naime, brine neizvjesnost oko fiskalnih poticaja koji očekuju

Na Zagrebačkoj burzi među sektorskim indeksima, najviše je danas u plusu bio prehrambeni, za 2,62 posto, dok je jedino pao industrijski, za 0,66 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 47 milijuna kuna, što je na razini kao i dan ranije.

Najlikvidnija je bila dionica Valamar Rivijere, s prometom od 7,75 milijuna kuna i rastom cijene za 0,78 posto, na 26 kuna.

Slijedi dionica HT-a s prometom od 7,73 milijuna kuna i padom cijene za 0,3 posto, na 167 kuna.

Znatan promet, 4,82 milijuna kuna, ostvaren je još i dionicom Atlantic grupe, čija je cijena porasla 5,7 posto, na 1.110 kuna.

U fokusu investitora bila je i dionica Podravke - njome je ostvareno 4,25 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 0,52 posto, na 383 kune.

Najveća dobitnica među likvidnijima bila je dionica Končara EI, sa skokom cijene za 6,8 posto, na 550 kuna. Istodobno, najviše je potonula cijena dionice Turisthotela, za gotovo 10 psoto, na 2.540 kuna.

Na domaćem tržištu danas se trgovalo s 51 dionicom, pri čemu je njih 22 ostvarilo rast cijene u odnosu na dan ranije, a 19 pad, dok je 10 stagniralo.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Hrvatski Telekom, Adris Grupa, Ericsson Nikola Tesla, Valamar Riviera, Atlantic Grupa, AD Plastik, Optima Telekom, Turisthotel, Maistra, Končar EI
PROČITAJ I OVO
Srpski proizvođači jabuka: Sporazum s Kinom značajna poslovna prilika
PRILIKE
Srpski proizvođači jabuka: Sporazum s Kinom značajna poslovna prilika
BEOGRAD - Stupanje na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine 1. jula ove godine je značajna poslovna prilika, ocenili su proizvođaći jabuka za Betu.
Wall Street: Dow skočio preko 100 bodova i porastao osmi dan zaredom
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Dow skočio preko 100 bodova i porastao osmi dan zaredom
NEW YORK - Dow Jones Industrial Average porastao je u petak, završivši osmu uzastopnu pobjedničku sesiju i zabilježivši svoj najbolji tjedan u 2024. godini.
Revolut lansirao mjenjačnicu kriptovaluta
KRIPTO SCENA
Revolut lansirao mjenjačnicu kriptovaluta
NEW YORK - Nakon prepolovljenja bitcoin pokazuje slabost i trguje se ispod granice od 60 tisuća eura. Očekivano, samo prepolovljenje nije imalo izravan utjecaj na cijenu najveće kriptovalute.
Zagrebačka burza: Pad indeksa, AD Plastik dobitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Pad indeksa, AD Plastik dobitnik dana
ZAGREB - Kraj tjedna donio je Zagrebačkoj burzi pad indeksa uz slabašan promet.
Ovog ljeta očekuje se snažan skok prodaje piva, evo zašto
PIVO
Ovog ljeta očekuje se snažan skok prodaje piva, evo zašto
BERLIN - Prodaja piva oporavit će se ove godine, procjenjuju proizvođači širom svijeta, uzdajući se u ljetna sportska događanja, blaža poskupljenja i povoljnije vremenske prilike.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE