GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Potonuće Dalekovoda spustilo CROBEX

Zagrebačka burza: Potonuće Dalekovoda spustilo CROBEX
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.05.2021 / 17:11
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Na kraju tjedna na Zagrebačkoj burzi Crobex indeks oslabio je pola posto, pritisnut potonućem cijene dionice Dalekovoda za 59 posto, nakon što je kompanija sazvala skupštinu na kojoj će dioničari odlučivati prvo o smanjenju, a potom i povećanju temeljnog kapitala.

Crobex indeks u petak se spustio 0,52 posto, na 1.943 boda, dok je Crobex10 stagnirao na 1.200 bodova.

Ipak, od početka tjedna oba su indeksa u plusu, i to Crobex za 0,18 posto, čime je ostvario dobitak peti tjedan zaredom, dok je Crobex10 ojačao na tjednoj razini za 0,6 posto.

Među sektorskim indeksima, najviše je potonuo građevinski, za 24,13 posto, i to ponajviše pod utjecajem Dalekovoda. Najviše je, pak, porastao industrijski sektor, za 0,82 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 5,8 milijuna kuna, što je milijun kuna manje nego dan ranije.

Pozornost investitora danas je privukla dionica Dalekovoda, kojom je ostvareno 1,25 milijuna kuna, a cijena joj je potonula 59,14 posto, na 2,37 kuna.

Ta kompanija, naime, poslijepodne je objavila poziv za skupštinu za 30. lipnja, na kojoj će dioničari odlučivati o smanjenju pa povećanju temeljnog kapitala. Pritom je Uprava izvijestila da je zaprimila dva iskaza interesa za povećanje kapitala, od kojih je jedan rezultirao konkretnom ponudom i to zajednički uvjetovanom društava Construction Line i Končar Elektroindustrije.

Skupštini se, između ostalog, predlaže korištenje rezervi u visini od 129,8 milijuna kuna za pokriće gubitaka iz prethodnog razdoblja. Ukupni preneseni gubitak, međutim veći je od raspoloživih rezervi - premašuje 398 milijuna kuna, tako da bi nakon pokrića dijela gubitaka iz rezervi ostalo još 268,3 milijuna kuna nepokriveno.

Stoga Uprava i Nadzorni odbor predlažu skupštini odluku o pojednostavljenom smanjenju temeljnog kapitala za 244,7 milijuna kuna, kako bi se za toliko pokrili akumulirani gubitci, nakon čega bi ostalo nepokriveno još 23,6 milijuna kuna gubitaka. Temeljni kapital Dalekovoda, pak, nakon toga bio bi smanjen sa 247,19 na 2,47 milijuna kuna.

Smanjenje temeljnog kapitala provelo bi se spajanjem dionica u omjeru 100:1, pa će se svakih 100 redovnih dionica spojiti u jednu novu. Uprava i NO također predlažu glavnoj skupštini donošenje odluke o povećanju temeljnog kapitala ulozima u novcu i/ili unosom prava za najmanje 150 milijuna kuna, a najviše za 410 milijuna kuna i to radi prikupljanja sredstava za namirenje dugova Dalekovoda prema vjerovnicima čije su tražbine utvrđene predstečajnom nagodbom sklopljenom krajem siječnja 2014.

Povećanje temeljnog kapitala provest će se javnom ponudom novih dionica, uz isključenje prava prvenstva postojećih dioničara pri upisu novih dionica. Upis će se provoditi u tri kruga, s tim da će se trećem krugu pristupiti samo ako u prethodnim krugovima nisu upisane i uplaćene sve nove dionice. U tom posljednjem krugu pravo upisa preostalih dionica i to 15.000.000 ima društvo Construction Line, sa sjedištem na Malti, i to ulogom u pravima, odnosno unosom tražbina vrijednih 150 milijuna kuna.

Cijena dionice Končara EI danas je poskupila 2,16 posto, na 710 kuna, uz promet od 81.855 kuna.

Najveći promet ostvaren je povlaštenom dionicom Atlantske plovidbe, 1,36 milijuna kuna, a cijena joj je oslabila 1,33 posto, na 372 kune.

Po likvidnosti slijedila je dionica Valamar Rivijere, s ostvarenih 494 tisuće kuna. Cijena joj je pala 1 posto, na 29,4 kune.

Uz dionicu Dalekovoda, nešto veći cjenovni pad među likvidnijima bilježila je i dionica Ingre, i to za 8,2 posto, na 10,1 kunu.

S druge strane, najviše je na dobitku među likvidnijima bila dionica Plave lagune, za 2,6 posto, na 1.590 kuna.

Na domaćem tržištu kapitala danas se trgovalo s ukupno 42 dionice, pri čemu je cijena njih 12 porasla, 16 pala, a 14 se nije promijenila.

Tagovi: Zagrebačka burza, Dalekovod, CROBEX, CROBEX10, Hrvatski Telekom, Adris Grupa, Ericsson Nikola Tesla, Valamar Riviera, Atlantska plovidba, Ingra, Končar EI
PROČITAJ I OVO
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
RAST
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
TOKYO - Japanske i kineske dionice porasle su u petak, dok je većina tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji zatvorena zbog državnih praznika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE