GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Saponia u fokusu, indeksi porasli

Zagrebačka burza: Saponia u fokusu, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.03.2022 / 17:01
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak su indeksi nastavili višednevni uspon, ojačavši oko 0,4 posto, no uz upola niži promet nego dan ranije, dok je u fokusu bila dionica Saponije.

Crobex indeks porastao je u četvrtak 0,37 posto, na 2.041 bod, ojačavši peti trgovinski dan zaredom. Crobex10 bio je na dobitku 0,38 posto, na 1.229 bodova, ojačavši sedmi dan zaredom.

Među sektorskim indeksima najviše je ojačao industrijski, za 0,33 posto, dok je jedino pao transprotni, za 1,62 posto.

Redovni promet dionicaoma iznosio je 7,6 milijuna kuna, što je gotovo upola manje nego dan ranije.

Najlikvidnija je bila dionica Saponije, kojom je ostvareno 912 tisuća kuna, a cijena joj je skočila 4,65 posto, na 900 kuna, pa je među likvidnijima bila najveća dobitnica.

Po likvidnosti slijedi dionica Spana, kojom je ostvareno nešto više od 870 tisuća kuna. Cijena joj je pritom ojačala 0,46 posto, na 220 kuna.

U fokusu investitora bila je i dionica Podravke, kojom je ostvareno 686,5 tisuća kuna, a cijena joj je porasla 0,33 posto, na 610 kuna.

Znatniji promet imala je i dionica AD Plastika, u visini od 670,5 tisuća kuna, a cijena joj je pala 3,67 posto, na 105 kuna, pa je među likvidnijima bila najveća gubitnica.

Od važnijih poslovnih objava, Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u četvrtak je odobrilo prospekt za uvrštenje 106,7 milijuna dionica tvrtke Mon Perin na uređeno tržište Zagrebačke burze.

Turističku tvrtku Mon Perin iz istarskih Bala osnovao je 2005. godine poduzetnik Plinio Cuccurin s idejom razvoja socijalnog poduzetništva, koje se temelji na posebnoj strukturi vlasništva i načina ulaganja u lokalnu zajednicu. Prije dvije godine Mon Perin se iz društva s ograničenom odgovornošću transformirao u dioničko društvo koje sada broji više od 900 malih dioničara, uglavnom stanovnika Bala.

Na ZSE se danas ukupno trgovalo s 40 dionica, pri čemu je cijena njih 18 porasla, 11 pala i isto toliko stagnirala.

Tagovi: Zagrebačka burza, Saponia, Span, Mon Perin, CROBEX, CROBEX10, AD Plastik, Span, Hrvatski Telekom, Ekobit, Podravka
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Najduži pozitivni niz Dow Jonesa u pet mjeseci
OPTIMIZAM
Wall Street: Najduži pozitivni niz Dow Jonesa u pet mjeseci
NEW YORK - Dow Jones Industrial Average i S&P 500 porasli su u utorak dok su trgovci tražili više naznaka o tome kada bi Federalne rezerve mogle početi snižavati stope.
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet slab
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet slab
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio slabašan promet i pad indeksa.
Uzletjele dionice proizvođača francuskog konjaka nakon pomirljivih tonova na relaciji Macron-Xi
REAKCIJE
Uzletjele dionice proizvođača francuskog konjaka nakon pomirljivih tonova na relaciji Macron-Xi
PARIZ - Dionice nekoliko francuskih proizvođača konjaka porasle su u utorak nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron sugerirao da bi trgovinske napetosti između Kine i Europske unije, koje bi mogle utjecati na proizvođače pića, mogle popustiti.
Tehnička analiza sugerira snažan uzlazni trend bitcoina
USPON
Tehnička analiza sugerira snažan uzlazni trend bitcoina
NEW YORK - Dugoročni pokazatelji Bitcoin trenda, 200-dnevni i 200-tjedni pomični prosjek, na najvišim su razinama ikad, a Anthony Pompliano kaže da je BTC "jak kao i uvijek".
Azijska tržišta: Južna Koreja predvodi rast
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Južna Koreja predvodi rast
ŠANGAJ - Južnokorejske dionice predvodile su rast na azijsko-pacifičkim tržištima u utorak nakon što je Wall Street porastao tijekom noći zbog očekivanja da bi Federalne rezerve mogle uskoro smanjiti kamatne stope.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE