GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Skroman promet i rast indeksa

Zagrebačka burza: Skroman promet i rast indeksa
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.07.2020 / 18:21
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze u četvrtak su porasli, dok je promet i nadalje skroman.

Crobex indeks je u plusu treći dan za redom, danas za 0,33 posto, na 1.610,04 boda.

Nakon jučerašnjeg pada, u plusu je danas i Crobex10, i to za 0,19 posto, na 998,39 bodova.

Redovni promet dionicama i nadalje je skroman, iznosio je 3,1 milijun kuna, što je za oko 2,3 milijuna kuna manje nego jučer.

O slabom interesu investitora govori i podataka da se danas trgovalo s tek 21 dionicom, pri čemu je njih 10 zabilježilo rast cijene, devet pad, a zadnja cijena dvije dionice se nije mijenjala.

U takvim je uvjetima najtrgovanija s prometom od 832 tisuće kuna bila dionica Ericssona Nikole Tesle. Cijena te dionice je porasla za 2,36 posto, na 1.300 kuna.

Više od pola milijuna kuna prometa imala je još tek dionica Podravke, 540,9 tisuća kuna. Cijena dionici Podravke je snižena za 0,24 posto, na 540,9 kuna.

Cijena je pala i dionicama HT-a, i to za 0,29 posto, na 174,50 kuna, a njima je ostvaren promet od 332,1 tisuću kuna.

Nešto se više danas trgovalo dionicama Končar - Distributivnih i specijalnih transformatora (Končar D&ST), redovne su imale promet od 206,7 tisuća kuna, a povlaštene 74,5 posto. Pritom su i redovne i povlaštene zabilježile rast cijene za 4 posto, na 1.300 kuna.

Končar D&ST je danas objavio i šestomjesečno financijsko izvješće koje je pokazalo da je tvrtka u tom razdoblju ostvarila neto dobit od 24,2 milijuna kuna, što je 4,7 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Ukupni prihodi te tvrtke iz sastava Končar Grupe u prvom polugodištu iznosili su 573,4 milijuna kuna, što je pet posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok su rashodi rasli za 4,5 posto, na 543,9 milijuna kuna.

Polugodišnje je izvješće danas objavila i telekomunikacijska kompanija Optima telekom, čiji su gubici iznosili 1,7 milijuna kuna, što je u odnosu na dobit iz istog lanjskog razdoblja od pet milijuna kuna, 6,7 milijuna kuna slabiji rezultat. Slabiji rezultat posljedica je većih financijskih rashoda te veće amortizacije i umanjenja vrijednosti imovine uslijed značajnih kapitalnih ulaganja zadnje dvije godine i većeg utjecaja računovodstvenog standarda MSFI 16 stavki, naveli su u izvješću.

Dionicama Optime ostvaren je promet od 168,9 tisuća kuna, a cijena im je pala za 0,71 posto, na 5,56 kuna.

Među dionicama s više od sto tisuća kuna prometa cijena je u istom postotku, za 0,42 posto, pala dionicama Končar Elektroindustrije, na 478 kuna, te Valamar Riviere na 23,90 kuna.

Ipak, najveća je gubitnica dionica Instituta IGH s padom cijene za 3,81 posto, na 101 kunu, uz promet od 55.550 kuna.

Nasuprot tomu, najveća je dobitnica dionica Đuro Đaković grupe s rastom cijene za 4,87 posto, na 1,83 kune, uz promet od 27,1 tisuću kuna.

Među likvidnijim dionicama rast cijene bilježe i redovne dionice Adris grupe, za 0,47 posto, na 428 kuna, Alantic grupe, za 1,60 posto, na 1.270 kuna, Dalekovoda za 1,62 posto, na 5,02 kune, Atlantske plovidbe za 2,90 posto, na 213 kuna, itd.

Od objava na Burzi, iz mliječne industrije Dukat su izvijestili da je njihov većinski vlasnik imenovao PricewaterhouseCoopers za vještaka za ispitivanje primjerenosti otpremnine manjinskih dioničara.

Iz Dukata su, naime, početkom srpnja objavili da većinski vlasnik - B.S.A. International, tvrtka kći francuskog Lactalisa sa sjedištem u Belgiji, razmatra mogući prijenos udjela manjinskih dioničara Dukata na većinskog vlasnika.

BSAI je u obavijesti izjavio da će obavijestiti Dukat o tome hoće li nastaviti s prijenosom manjinskih udjela u Dukatu na BSAI te da "pridržava pravo da ne provesti, kao i zastati s prijenosom udjela iz bilo kojeg razloga".

Dionicom Dukata danas se nije trgovalo.

Nije se trgovalo ni dionicom Karlovačke banke, koja je poslijepodne objavila je zaprimila obavijest da dva najveća dioničara - Marko Vuković i Ivan Žabčić imaju namjeru dobrovoljne objave ponude za preuzimanje Karlovačke banke. Njih dvojica zajednički drže oko 13,2 milijuna dionica serije B, što predstavlja 75,12 posto temeljnog kapitala, a njihova ponuda će se odnositi na redovne dionice serije A, preostale dionice serije B i povlaštene dionice Karlovačke banke, navodi se u objavi, uz napomenu da su Vuković i Žapčić danas sklopili i sporazum o zajedničkom djelovanju u postupku preuzimanja dionica Karlovačke banke

Tagovi: Zagrebačka burza, Hrvatski Telekom, Podravka, Ercisson NT, Dukat, Institut IGH, Končar D&ST
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Tehnološki sektor predvodio optimizam
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Tehnološki sektor predvodio optimizam
NEW YORK - Američki indeksi porasli su u ponedjeljak, a Wall Street je pratio ključnu konferenciju o umjetnoj inteligenciji i iščekivao nove smjernice monetarne politike Federalnih rezervi.
Zagrebačka burza: Pad indeksa na početku tjedna
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Pad indeksa na početku tjedna
ZAGREB - Početak novog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz nešto bolji promet.
Ovo su četiri kriptovalute koje bi mogle profitirati od prepolovljenja bitcoina
PREPORUKE
Ovo su četiri kriptovalute koje bi mogle profitirati od prepolovljenja bitcoina
NEW YORK - Predstojeće prepolovljenje bitcoina u travnju jedan je od najočekivanijih događaja u blockchain i kripto svijetu, i to s dobrim razlogom.
Vučković: Za razvoj mljekarstva do 2030. godine više od 592 milijuna eura
MLJEKARSTVO
Vučković: Za razvoj mljekarstva do 2030. godine više od 592 milijuna eura
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede u ponedjeljak je u Varaždinu predstavilo Program razvoja sektora mljekarstva u RH do 2030. godine te akcijski plan za provedbu tog programa do 2025., a ministrica Marija Vučković izjavila je da se u taj sektor planira utrošiti nešto više od 592 milijuna eura.
Azijska tržišta: Nikkei 225 predvodi rast
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nikkei 225 predvodi rast
TOKIO - Japanski indeks Nikkei 225 predvodio je dobitke na azijsko-pacifičkim tržištima u ponedjeljak, dok Kina bilježi povećane dobitke nakon što su podaci pokazali da je njezino gospodarstvo snažno počelo godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE