GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Slab promet, indeksi pali treći dan zaredom

Zagrebačka burza: Slab promet, indeksi pali treći dan zaredom
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.06.2021 / 17:02
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze u srijedu su znatnije pali, kliznuvši tako treći dan uzastopno, no unatoč tome u lipnju su ostvarili dobitke, dok su u odnosu na početak godine u dvoznamenkastom plusu.

Crobex indeks spustio se u srijedu 0,78 posto, na 1.980 bodova, a Crobex10 za 0,67 posto, a 1.218 bodova. Oba indeksa tako su u minusu treći dan zaredom.

No, nakon četiri tjedna neprestanog rasta, mjesec lipanj završili su dobitkom - Crobex je od početka mjeseca u plusu 2,5, a Crobex10 za 1,8 posto posto.

U proteklom je tromjesečju, pak, Crobex ojačao 6, a Crobex10 4 posto. U odnosu na početak godine, Crobex je porastao 13,6, a Crobex10 za 12 posto.

Zahvaljujući tome, Crobex se kreće nedaleko najviše razine od 21. veljače lani, a Crobex10 od 20. ožujka 2017. godine.

Redovni promet u srijedu je bio skromnih 4 milijuna kuna, što je 1,8 milijuna manje nego dan ranije.

Najlikvidnija je bila dionica HT-a, s prometom od 807 tisuća kuna. Cijena joj je ojačala za 0,54 posto, na 187,5 kuna.

Slijedila je povlaštena dionica Adrisa, kojom je ostvareno 782 tisuće kuna, uz pad njezine cijene za 1,14 posto, na 435 kuna.

Nešto veći promet bio je ostvaren i dionicom Valamar Rivijere, 387 tisuća kuna, uz pad njezine cijene za 2,58 posto na 30,2 kune, pa je među likvidnijima bila najveća gubitnica.

Tek tri izdanja ostvarila su porast cijene, pri čemu najveći dionica Jadroplova, za 5,7 posto, na 37 kuna.

Od poslovnih objava, AD Plastik Grupa izvijestila je da je ugovorila za Stellantis Grupu nove poslove vrijedne 53,2 milijuna eura. Cijena te dionice oslabila je u srijedu 0,51 posto, na 194 kune.

Iz Petrokemije su, pak, izvijestili da su nakon uspješnog uklanjanja problema na sustavima pomoćnih medija, postrojenja Amonijak i Urea ponovno u redovitom radu. Naime, 23. lipnja kutinska kompanija izvijestila je da je zbog problema na sustavima pomoćnih medija, u planiranom procesu starta postrojenja amonijak došlo do pomicanja planiranog datuma starta tog i postrojenja urea. Tom dionicom danas se nije trgovalo.

Nadalje, objavljeno je i da će dioničari Čakovečkih mlinova na skupštini koja će se održati 30. kolovoza, između ostalog, odlučivati o isplati dividende u ukupnom iznosu od 26,5 milijuna kuna, odnosno od 250 kuna po dionici, i to svim dioničarima koji će na dan 3.rujna biti evidentirani kao vlasnici dionica. Ex-dividend date nastupa 2. rujna. Ni tom dionicom danas nije trgovano.

Iz Varteksa su, pak, izvijestili da je Nadzorni odbor dao suglasnost Upravi za donošenje odluke o povećanju temeljnog kapitala za 4,2 milijuna kuna ulaganjem prava, odnosno novčane tražbine koju prema društvu ima Stjepan Čajić. Uz tu odluku, Uprava je donijela i odluku o izdavanju 420.000 novih dionica, nominalne vrijednosti od 10 kuna, koje će biti dodjeljene Čajiću.

U obrazloženju se, između ostalog, navodi se da je Varteksu prijeko potreban novi kapital i smanjenje zaduženosti, a ulagatelj je jedan od zajmodavaca sa značajnijom novčanom tražbinom. Dionicom Varteksa danas se nije trgovalo.

Na domaćem tržištu kapitala danas se trgovalo s ukupno 30 dionica, pri čemu je cijena njih 3 porasla, 19 pala, a 8 stagnirala.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Hrvatski Telekom, Adris Grupa, Ericsson Nikola Tesla, Valamar Riviera, AD Plastik, Petrokemija, Varteks
PROČITAJ I OVO
Što je pink tax i koliko je i danas prisutan ovaj fenomen?
FENOMENI
Što je pink tax i koliko je i danas prisutan ovaj fenomen?
ANALIZA - “Porez na rozu”, poznatiji kao pink tax, predstavlja pojavu u kojoj se proizvodi namijenjeni ženama prodaju po višim cijenama u odnosu na slične proizvode namijenjene muškarcima.
Je li halving već uračunat u cijenu bitcoina?
KRIPTO SCENA
Je li halving već uračunat u cijenu bitcoina?
NEW YORK - Američki dolar ponovno pokazuje svoju snagu, jučer je dosegnuo petomjesečni maksimum prema euru (za euro je ujutro trebalo platiti samo 1,0603 dolara).
Azijska tržišta: Mješovita izvedba indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Mješovita izvedba indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta bila su mješovita nakon velike rasprodaje u utorak, a trgovci su pratili trgovinske podatke iz Japana i Singapura u srijedu.
Wall Street: Powellove poruke izazvale dodatnu nervozu
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Powellove poruke izazvale dodatnu nervozu
NEW YORK - Indeks S&P 500 skliznuo je u utorak nakon što je predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao da će kamatne stope možda morati ostati visoke.
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet smanjen
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet smanjen
ZAGREB - Dan uoči parlamentarnih izbora, slabašna trgovina na Zagrebačkoj burzi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE