GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Snažan rast indeksa, HT i Valamar u fokusu

Zagrebačka burza: Snažan rast indeksa, HT i Valamar u fokusu
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.03.2020 / 17:02
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Na Zagrebačkoj je burzi u utorak Crobex indeks je porastao gotovo tri posto, nadonadivši jučerašnje gubitke, što se zahvaljuje rastu svjetskih burzi nakon novih monetarnih i fiskalnih mjera koje bi trebale ublažiti recesiju izazvanu 'koronakrizom'.

Crobex indeks u utorak je porastao 2,86 posto, na 1.403 boda, nakon što je jučer pao tri posto, te se tako odmaknuo od najniže razine od 17. ožujka 2009. godine.

Istodobno, Crobex10 skočio je 3,45 posto, na 875 bodova. Svi sektorski indeksi su porasli, a najviše industrijski, za gotovo 5 posto. Rast Crobexa zahvaljuje se oporavku svjetskih burzi od jučerašnjeg oštrog pada.

Ulagače u svijetu ohrabrile su, naime, nove izvanredne mjere američke središnje banke usmjerene na stabilizaciju financijskih tržišta, a ulagači se nadaju i novim fiskalnim mjerama vlasti u svijetu koje bi ublažile recesiju izazvanu 'koronakrizom'.

Zahvaljujući tome, STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 16,00 sati u plusu 5,7 posto, nakon što je jučer pao 4,3 posto. Na dobitku su i američki terminski indeksi, pa bi se danas poslijepodne i Wall Street mogao oporaviti od jučerašnjeg oštrog pada.

„S obzirom na vrlo visoku volatilnost dioničkih tržišta u razdobljima krize, mogući su značajniji dnevni pozitivni pomaci. Ipak, za stabilizaciju indeksa i preokret trenda trebat će pričekati da epidemija koronavirusa uđe u silaznu putanju te da normalizacija gospodarskih aktivnosti bude na vidiku“, kazala je jutros, uoči početka trgovanja na Zagrebačkoj burzi, Ana Turudić, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria (RBA).

Redovni promet dionicama iznosio je 15,7 milijuna kuna, što je 2 milijuna kuna manje nego dan ranije.

Najveći promet ostvaren je dionicom HT-a, gotovo 4 milijuna kuna, čija je cijena porasla 3,36 posto, na 169 kuna.

Slijedi dionica Valamar Rivijere, s prometom od 3,93 milijuna kuna, čija je cijena porasla 5,11 posto, na 19,55 kuna.

Povlaštenom dionicom Adrisa protrgovano je 1,6 milijuna kuna, a cijena joj je ojačala 0,96 posto, na 315 kuna.

Milijunski promet ostvaren je još i dionicom AD Plastika, u visini od 1,53 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 4,42 posto, na 104 kune.

Najveća dobitnica bila je dionica Tehnike, čija je cijena skočila za više od 46 posto, na 95 kuna. Među rijetkim gubitnicama, pak, izdvaja se dionica Istarske kreditne banke Umag, s padom cijene za 6,6 posto, na 1.120 kuna.

Na domaćem tržištu kapitala danas je trgovano sa 40 izdanja, pri čemu je njih 28 ostvarilo rast cijene u odnosu na prethodni dan, a 5 pad, dok 7 nije za bilježilo cjenovnu promjenu.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Hrvatski Telekom, Valamar Riviera, Adris Grupa, Tehnika, AD Plastik, Istarska kreditna banka
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE