GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Stagnacija indeksa uz pad prometa

Zagrebačka burza: Stagnacija indeksa uz pad prometa
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.01.2020 / 17:38
Autor: Davor Špoljar, analitičar Erste banke
ZAGREB - Domaće tržište kapitala je nakon jednog dana poprilično živog trgovanja, potaknutog blok transakcijama, u srijedu upisalo pad likvidnosti, bez jasnog trenda na burzi.

Ukupan dionički promet je iznosio 9,5 milijuna kuna, od čega 2,4 milijuna kuna u blok transakciji dionicom Hrvatskog Telekoma. Dionički indeksi su stagnirali, bez jasnog trenda, gdje su CROBEX i CROBEX10 zaključili dan na suprotnim stranama, i to bez većih promjena. CROBEX je kliznuo 0,01 posto, što je usporavanje pada, ali ipak tehnički četvrti uzastopni dan u crvenom, dok je uži indeks CROBEX10 ojačao 0,05 posto.

U redovnom trgovanju je bilo čak tri milijunaša, pri čemu je najlikvidnija bila dionica Ericsson Nikole Tesle s 1,3 milijuna kuna prometa i rastom cijene od 0,7 posto, dok je neznatno niži promet je upisala i dionica Zagrebačke banke, ali je pri tome pala 1,6 posto, što je nastavak negativnog trenda od sredine mjeseca i uglavnom pod dojmom podnesene ostavke predsjednika uprave.

Među milijunaše se ugurala još samo dionica Meritus ulaganja, kojoj je to prvi dan trgovanja nakon listopada, koja je na 1,2 milijuna kuna prometa skočila 22 posto, čime je zaslužila titulu dobitnika dana. Snažan rast od oko 14 posto je upisala dionica Vira, čime je povratila gotovo svu izgubljenu vrijednost od početka siječnja. Gubitnik dana je dionica Đuro Đaković Grupe, koja je potonula oko11 posto, što je njen treći uzastopni dan pada, nakon što se smirila euforija oko garancije države za novi kredit, čime je cijena dionice došla na rekordno nisku razinu.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Hrvatski Telekom, Ericsson Nikola Tesla, Zagrebačka banka, Meritus ulaganja
PROČITAJ I OVO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE