GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Tjedni pad indeksa pod pritiskom globalnih zbivanja

Zagrebačka burza: Tjedni pad indeksa pod pritiskom globalnih zbivanja
TJEDNI PREGLED ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.11.2021 / 08:21
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Na Zagrebačkoj su burzi prošloga tjedna Crobex indeksi pali pod utjecajem oštrog pada cijena dionica na svjetskim burzama u petak zbog pojave nove varijante koronavirusa, što je zasjenilo vijest o skoku hrvatskog BDP-a u trećem tromjesečju za 15,8 posto.

Uslijed pada za otprilike jedan posto u petak, Crobex indeks završio je prošli tjedan na gubitku od 0,45 posto, skliznuvši na 1.985 bodova, a Crobex10 za 0,54 posto, na 1.215 bodova.

Crobexi su tako pratili pad svjetskih burzovnih indeksa, koji su bili pod pritiskom zbog pojave nove varijante koronavirusa.

U petak je STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica potonuo 3,7 posto, zabilježivši najveći dnevni gubitak još od srpnja 2020. godine.

Ulagače je, naime, uznemirila vijest da je u Južnoafričkoj Republici identificirana nova varijanta covida-19 s višestrukim mutacijama, koja je vrlo zarazna i možda otporna na cjepiva. Stoga su i Britanija, i EU, pa tako i Hrvatska, nametnule ograničenja putovanja u šest afričkih država.

Ulagači sa zabrinutošću prate i širenje koronavirusa u Europi.

U takvim okolnostima, domaće tržište nije reagiralo na objavu DZS-a u petak o rastu hrvatskog BDP-a u trećem ovogodišnjem tromjesečju za 15,8 posto na godišnjoj razini, što je druga najveća stopa rasta hrvatskog BDP-a u povijesti, nakon što je u prethodnom tromjesečju taj rast iznosio 16,5 posto.

Među sektorskim indeksima, najviše je prošloga tjedna potonuo građevinski, za 4,8 posto, dok je jedino ojačao transportni, za 1 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 29,3 milijuna kuna, što je otprilike 6 milijuna više nego u tjednu ranije. Uz to, ostvareno je i 6,08 milijuna kuna blok prometa dionicom Atlantic grupe, po cijeni od 1.580 kuna.

Najveći promet u redovnom trgovanju ostvaren je dionicom Valamar Riviere, gotovo 4 milijuna kuna. Cijena joj je oslabila 0,63 posto, na 31,8 kuna.

Slijedila je povlaštena dionica Adrisa, s 3,9 milijuna kuna prometa i padom cijene za 1,68 posto, na 410 kuna. Istodobno je redovnom dionicom Adrisa protrgovano 1,76 milijuna kuna, a cijena joj se spustila 1,69 posto, na 466 kuna.

Znatan promet, 2,1 milijun kuna, ostvaren je dionicom Podravske banke, čija je cijena skočila 5 posto, na 210 kuna.

Promet iznad 2 milijuna kuna imala je još i dionica HT-a, uz pad cijene za 2,54 posto, na 184 kune.

Među likvidnijima, najviše je pala cijena dionice Dalekovoda, za 11,36 posto, dok je najviše na dobitku bila dionica Jadroplova, za 8,82 posto, na 55,5 kuna.

Na domaćem tržištu kapitala protekloga tjedna trgovalo se s ukupno 67 dionica, pri čemu je cijena njih 14 porasla, 36 pala, a 17 stagnirala.

Tagovi: Zagrebačka burza, Span, Podravska banka, CROBEX, CROBEX10, Valamar Riviera, Ericsson NT, Hrvatski Telekom, Ingra, Alpha Adriatic
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE