GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Tržište bez jasnog smjera, u fokusu i dalje Podravka

Zagrebačka burza: Tržište bez jasnog smjera, u fokusu i dalje Podravka
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.09.2021 / 18:43
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u srijedu su Crobex indeksi oscilirali između negativnog i pozitivnog područja, a trgovanje su završili s različitim predznacima, pri čemu je u najvećem fokusu bila ponovno dionica Podravke.

Crobex indeks u srijedu je oslabio 0,21 posto, na 1.983 boda, dok je Crobex10 nastavio uspon treći dan zaredom, ojačavši 0,03 posto, na 1.216 bodova.

Svi sektorski indeksi su pali, izuzev prehrambenog, koji je ojačao 0,2 posto. Najviše su se spustile cijene dionica u transportnom sektoru, za 2,74 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 13,3 milijuna kuna, što je otprilike 2 milijuna više nego dan ranije.

Najveći promet, kao i proteklih dana, ostvaren je dionicom Podravke, više od 4 milijuna kuna, pri čemu joj cijena porasla 1,275 posto, na rekordnih 636 kuna.

Ta dionica bilježi pojačani obujam trgovanja već treći tjedan zaredom. U tom razdoblju najviše ju je kupovala Mesna industrija braća Pivac, koja, prema zadnjim podacima SKDD-a, ima više od 226,6 tisuća dionica Podravka, što čini 3,18 posto udjela u dioničkom kapitalu.

Predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić danas je, odgovarajući na pitanja novinara na marginama konferencije Dan velikih planova u organizaciji tjednika Lider, istaknula kako je "pred nama jedna teška i izazovna godina, naročito za prehrambeno prerađivačku industriju". Pojasnila je da izazov proizlazi iz svega što se događa vezano uz rast cijena sirovina i prijevoza.

Dalić je navela kako se rast cijena sirovina zbiva u postocima koji u proteklim godinama nisu zabilježeni, a dodatno, sav taj rast zbiva se odjednom - i u ambalaži, i u prijevozu, i u poljoprivrednim sirovinama. To znači da je pritisak na troškove toliki da ga neće moći samo apsorbirati svojim unutarnjim rezervama, upozorila je.

Novinari su Dalić pitali i kako komentira kupnju dionica Podravke od strane Mesne industrije braće Pivac, a ona je kazala da je Podravka jedna od domaćih tvrtki koja ima najviši free flow, koji premašuje 20 posto.

"Tako veliki free flow omogućava da se na Burzi zbiva i intenzivna trgovina. Mislim da smjer cijene, odnosno njezin rast pokazuje da investitori prepoznaju procese koji se događaju u Podravci i prepoznaju da su ti procesi zdravi za naš budući razvoj. A što se tiče dioničke strukture, mirovinski fondovi imaju nešto više od 51 posto, država 25,2 posto, a ostalo je free flow i u ovom trenutku to je okvir u kojem se to kreće", izjavila je.

Po likvidnosti slijedi povlaštena dionica Adrisa, kojom je ostvareno 1,76 milijuna kuna prometa, a cijena joj stagnira na 412 kuna.

Znatan promet ostvaren je i dionicom HT-a, 1,68 milijuna kuna, uz stagnaciju cijene na 191 kunu.

Milijunski promet, u visini od 1,46 milijuna kuna, imala je i dionica Turisthotela, a cijena joj je porasla 2,86 posto, na 3.600 kuna.

Najviše je pala cijena dionice Alpha Adriatica, za 7,8 posto, na 106 kuna. Istodobno, najviše je poskupjela dionica Spačve, za 27,9 posto na 55 kuna.

Znatno je poskupjela i dionica Dalekovoda, za 7,59 posto, na 85 kuna. Naime, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) ocijenila je dopuštenom namjeru provedbe koncentracije koja će nastati stjecanjem neizravne zajedničke kontrole Končar-Ulaganja i Construction Line Limiteda putem novoosnovane tvrtke Napredna energetska rješenja nad Dalekovodom.

Dalekovod je sredinom srpnja objavio javni poziv ulagačima na upis novih dionica, kojim je kroz izdavanje najmanje 15 a najviše 41 milijun novih dionica, nominale 10 kuna, planirao prikupiti najmanje 150 a najviše 410 milijuna kuna.

U dva kruga upisa novih dionica Dalekovod je premašio najviši predviđeni iznos dokapitalizacije (410 milijuna kuna), a s iznosom od 310 milijuna kuna u toj dokapitalizaciji sudjelovali su Construction Line i Končar Elektroindustrija, i to kroz tvrtku Napredna energetska rješenja, koja je u stopostotnom vlasništvu Končar - Elektroindustrije.

Od važnijih objava, Zagrebačka burza obustavila je trgovanje dionicom DĐure Đaković Holdinga u 15,39 sati do kraja trgovinskog dana, zbog obavijesti iz tog holdinga da je za društvo iz njegova sastava, Đuro Đaković
Industrijska rješenja d.d. Uprava tog društva nadležnom sudu predala prijedlog za otvaranjem stečajnog postupka. To društvo u blokadi je od 13. srpnja.

Prije obustave trgovanja, cijena dionice Đure Đaković grupe pala je 5,53 posto, na 4,1 kunu.

Na domaćem tržištu kapitala danas se trgovalo s ukupno 44 dionice, pri čemu je cijena njih 12 porasla, 20 pala, a 12 stagnirala.

Tagovi: Zagrebačka burza, Turisthotel, Podravka, CROBEX, CROBEX10, Valamar Riviera, Ericsson NT, Hrvatski Telekom, Ingra, Alpha Adriatic
PROČITAJ I OVO
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
HRANA
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
ZAGREB - Znanstvenici upozoravaju da će cijene hrane konstantno rasti. Klimatske promjene, a posebno rastuće temperature, mogu uzrokovati povećanje cijena hrane za 3,2 posto godišnje, prema novoj studiji u Njemačkoj.
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TOKYO - Japanske su dionice pale najviše među azijskim tržištima u četvrtak, dok su australske dionice dosegnule rekordnu razinu, potpomognute jačanjem dionica rudarstva.
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
PREDVIĐANJA
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
NEW YORK - Čini se da se petomjesečni uspon američkih dionica bliži kraju. Ali ako pitate hrvatskog analitičara Dubravka Lakosa-Bujasa iz JPMorgan Chase Co., ulagači možda neće vidjeti da će doći kad dođe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE