GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Valamar dobitnik dana, snažan rast indeksa

Zagrebačka burza: Valamar dobitnik dana, snažan rast indeksa
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.03.2020 / 17:19
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u utorak su Crobex indeksi snažno porasli, prateći dobitke na europskim burzama, no tim najnovijim dobitcima tek su malo ublažili velike gubitke u prvom tromjesečju, koji premašuju 20 posto.

Crobex indeks u utorak je porastao 2,1 posto, na 1.480 bodova, nakon što je dan ranije oslabio pola posto, čime je prekinuo 4-dnevni pozitivni niz.

Istodobno, Crobex10 ojačao je 1,76 posto, na 917 bodova, nastavivši rast šesti dan zaredom.

Rast Crobexa zahvaljuje se usponu cijena dionica na europskim burzama, koje su se posljednjih dana stabilizirale nakon oštrog pada prethodnih tjedana.

Današnjim rastom indeksi su ublažili gubitke u prvom tromjesečju. Tako je od početka godine Crobex minusu 26,6 posto, a Crobex10 23,6 posto.

Najveće gubitke glavni su dionički indeksi zabilježili upravo u ožujku, kada je epidemija koronavirusa zahvatila i Hrvatsku. Crobex je u ožujku pao 20,6 posto, na Crobex10 za 18 posto.

Svi sektorski indeksi u utorak su porasli, a najviše turistički, za 3,64 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 16,44 milijuna kuna, što je 5 milijuna kuna više nego dan ranije.

Najveći promet ostvaren je dionicom Valamar Rivijere, nešto više od 5 milijuna kuna. Cijena joj je skočila 7,11 posto, na 24,1 kunu.

Slijedi dionica HT-a, s prometom od 2,53 milijuna kuna. Cijena joj je pritom stagnirala na 162,5 kuna. Stagnirala je i cijena dionice Ericssona Nikole Tesle, na 1.120 kuna, uz promet od 1,4 milijuna kuna.

Milijunski promet ostvaren je još i povlaštenom dionicom Adrisa, 1,1 milijuna kuna, pri čemu joj je cijena porasla 1,74 posto, na 350 kuna.

Najveći cjenovni rast ostvarile su dionice Petrokemije, za 8,3 posto, na 59 kuna te Optima telekoma, za 7,66 posto, na 4,78 kuna.

Istodobno, nešto veći cjenovni pad među likvidnijima bilježila je dionica Đure Đaković grupe, za 4,41 posto, na 2,6 kuna.

Na domaćem tržištu kapitala danas je trgovano sa 43 izdanja, pri čemu je njih 30 ostvarilo rast cijene u odnosu na prethodni dan, a 6 pad, dok 7 nije bilježilo cjenovnu promjenu.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Valamar Riviera, Hrvatski Telekom, Adris Grupa, Ericsson Nikola Tesla, Đuro Đaković,Petrokemija
PROČITAJ I OVO
Kolanović: Korekcija američkih dionica nije gotova
ANALITIČARI
Kolanović: Korekcija američkih dionica nije gotova
NEW YORK - Pad američkih dionica u posljednja tri tjedna bio je početak rasprodaje koja će se vjerojatno produbiti zajedno s rastućim makroekonomskim rizicima, uključujući rastuće prinose na državne obveznice, snažan dolar i povišene cijene nafte, kaže JPMorgan Chase & Co.' s Marko Kolanović.
Fidelity revidirao srednjoročne izglede za bitcoin
PROGNOZE
Fidelity revidirao srednjoročne izglede za bitcoin
NEW YORK - Fidelity Digital Assets zadržao je svoje pozitivne kratkoročne izglede za Bitcoin nakon prvog kvartala, ali je revidirao svoje srednjoročne izglede na temelju nekoliko paramaetara.
Boštjan Noč prvi predsjednik Europskog pčelarskog saveza
PČELARI
Boštjan Noč prvi predsjednik Europskog pčelarskog saveza
LJUBLJANA - Na današnjoj izbornoj skupštini Europskog pčelarskog saveza (EBA) predsjednik Slovenskog pčelarskog saveza Boštjan Noč izabran je za prvog predsjednika spomenute organizacije sa sjedištem u Sloveniji.
Opicina, Divača i Rijeka od srijede povezane izravnom željezničkom vezom
ŽELJEZNICA
Opicina, Divača i Rijeka od srijede povezane izravnom željezničkom vezom
LJUBLJANA - Slovenske željeznice u srijedu uspostavljaju novu izravnu željezničku vezu između talijanske Opicine, slovenske Divače i Rijeke u Hrvatskoj.
Globalne cijene hrane ove će godine napokon početi padati
HRANA
Globalne cijene hrane ove će godine napokon početi padati
NEW YORK - Rastuće cijene hrane diljem svijeta možda će ove godine napokon dosegnuti dno.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE