GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Valamar i dalje raste, CROBEX pao

Zagrebačka burza: Valamar i dalje raste, CROBEX pao
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.03.2020 / 17:11
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u ponedjeljak Crobex indeks je završio trgovanje u minusu od pola posto, dok je Crobex10 bio u blagom plusu, čime su pratili kretanja na najvažnijim europskim buzrama, ali uz smanjenu likvidnost.

Crobex indeks u ponedjeljak je pao 0,52 posto, na 1.450 bodova, prekinuvši tako 4-dnevni pozitivni niz. Istodobno, Crobex10 ojačao je i peti dan zaredom, za blagih 0,03 posto, na 901 bod.

Među sektorskim indeksima, najviše je pao industrijski, za 2,34 posto, dok je najviše porastao prehrambeni, za 2,42 posto.

Na burzi se trgovalo oprezno jer europski burzovni indeksi nemaju jasnog smjera, nego osciliraju između negativnog i pozitivnog područja.

Prošloga su tjedna ti indeksi snažno porasli, zahvaljujući mjerama najvećih svjetskih gospodarstava za ublažavanje gospodarskih šteta od koronakrize. No, mnogi dijelovi gospodarstva jednostavno su paralizirani jer je u nastojanjima da se zaustavi širenje koronavirusa tri milijarde ljudi blokirano, zatvoreno u svojim domovima.

Zbog toga se ulagači plaše da će paraliza dijelova gospodarstva potrajati još mjesecima, što bi, unatoč velikim monetarnim i fiskalnim poticajima, dovelo do duboke recesije.

Redovni promet dionicama iznosio je 11,34 milijuna kuna, što je 7 milijuna kuna manje nego dan ranije. Time se nastavlja trend pada likvidnosti, koji se bilježi zadnja dva tjedna.

Najveći promet ostvaren je povlaštenom dionicom Adrisa, 2,8 milijuna kuna, pri čemu joj je cijena stagnirala na 344 kune.

Znatan promet ostvaren je i dionicom Valamar Rivijere, 2,3 milijuna kuna. Cijena joj je porasla 2,27 posto, na 22,5 kune.

U fokusu investitora bila je i dionica AD Plastika, kojom je ostvareno 938 tisuća kuna, a cijena joj je pala 1,82 posto, na 108 kuna. Nešto veći promet otvaren je još i dionicom Končara EI, 902 tisuće kuna, uz pad njezine cijene za 1,32 posto, na 450 kuna.

Najveći cjenovni pad bilježila je dionica Istarske kreditne banke Umag, i to za 14 posto, na 1.100 kuna, dok je najviše skočila cijena dionice Dukata, za 12 posto, na 560 kuna.

Od burzovnih informacija, Kraš je danas izvijestio da je dao ponudu za preuzimanje preostalih dioncia prijedorske Mire, po cijeni od 1,2109 konvertibilnih maraka za dionicu.

Temeljni kapital Mire iznosi 18,47 milijuna konvertibilnih maraka i podijeljen je na isto toliko redovnih dionica, nominalne vrijednosti 1 konvertibilna marka, a Kraš je vlasnik njih 14,06 milijuna. U ponudi djeluje zajednički s Mesnom industrijom Braća Pivac koja je vlasnik 760.715 redovnih dionica Mire.

Cijena dionice Kraša stagnirala je na 520 kuna.

Na domaćem tržištu kapitala danas je trgovano sa 37 izdanja, pri čemu je njih 11 ostvarilo rast cijene u odnosu na prethodni dan, a 22 pad, dok 5 nije bilježilo cjenovnu promjenu.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Valamar Riviera, Hrvatski Telekom, Adris Grupa, AD Plastik, Končar EI, Kraš
PROČITAJ I OVO
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE