GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Valamar vratio povjerenje investitora, indeksi prekinuli pet tjedana dugi pad

Zagrebačka burza: Valamar vratio povjerenje investitora, indeksi prekinuli pet tjedana dugi pad
TJEDNI PREGLED ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.03.2020 / 08:43
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi glavni dionički indeksi protekloga su tjedna porasli za više od 3,5 posto, ostvarivši prvi dobitak nakon pet tjedana uzastopne korekcije, čime su se oporavili s najnižih razina od ožujka 2009. godine, prateći tako pozitivna kretanja na svjetskim burzama.

Crobex indeks protekloga je tjedna porastao 3,56 posto, na 1.457 bodova, a Crobex10 za 3,75 posto, na 901 bod.

Time su ostvarili prvi tjedni dobitak nakon pet tjedana pada, tijekom kojih je Crobex potonuo gotovo 31 posto, a Crobex10 za 28 posto, na najniže razine u zadnjih 11 godina, odnosno još velike financijske krize 2008. godine.

I svi sektorski indeksi bili su prošloga tjedna u velikom plusu, pri čemu najviše turistički, za 8,58 posto te industrijski, za 8,58 posto.

Zagrebačka burza pratila je pritom volatilna kretanja na svjetskim su burzama, gdje su cijene dionica prošloga tjedna znatno porasle, nakon oštrog pada tjedan dana prije, jer se ulagači nadaju da će velike monetarne i fiskalne poticajne mjere ublažiti recesiju izazvanu 'koronakrizom'.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna skočio 12,8 posto, S&P 500 porastao 10,2 posto, a Nasdaq indeks 9,05 posto. Nakon što su tjedan dana prije pootnuli više od 15 posto, prošloga su tjedna Dow Jones i S&P 500 indeks nadoknadili dobar dio tih gubitaka.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, no znatno manje nego na američkim. Londonski FTSE indeks, parički CAC i frankfurtski DAX bili su u plusu između 6 i 8 posto.

Redovni promet dionicama na ZSE dosegnuo je prošli tjedan gotovo 92 milijuna kuna, što je 32 milijuna manje nego tjedan ranije.

Najlikvidnija je u redovnom trgovanju bila povlaštena dionica Adrisa, kojom je ostvareno gotovo 20 milijuna kuna proemta, a cijena joj je skočila 6,83 posto, na 344 kune.

Slijedi dionica Valamar Rivijere, kojom je ostvareno gotovo 19 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 11,11 posto, na 22 kune.

U fokusu investitora bila je i dionica HT-a, kojom je ostvareno gotovo 15 milijuna kuna. No, cijena joj je oslabila 0,91 posto, na 164 kune.

Znatan promet bio je ostvaren i dionicom AD Plastika, 7,4 milijuna kuna. Cijena joj je porasla 1,85 posto, na 110 kuna.

Većina izdanja kojima je protekloga tjedna trgovano ostvarila je rast cijene u odnosu na tjedan ranije. Od ukupno trgovanih 61 dionica, njih 33 ostvarilo je rast cijene, a 21 rast, dok 7 nije bilježilo cjenovnu promjenu u odnosu na tjedan ranije.

Najveći skok cijena među likvidnijima ostvarile su dionice Saponije, za 15 posto, Potom Petrokemije, za13,75 posto, Maistre, za 13,7 posto, Končar D&ST, za 13,09 posto...

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Hrvatski Telekom, Valamar Riviera, AD Plastik, Adris Grupa, Petrokemija, Saponia, Maistra
PROČITAJ I OVO
Srpski proizvođači jabuka: Sporazum s Kinom značajna poslovna prilika
PRILIKE
Srpski proizvođači jabuka: Sporazum s Kinom značajna poslovna prilika
BEOGRAD - Stupanje na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine 1. jula ove godine je značajna poslovna prilika, ocenili su proizvođaći jabuka za Betu.
Wall Street: Dow skočio preko 100 bodova i porastao osmi dan zaredom
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Dow skočio preko 100 bodova i porastao osmi dan zaredom
NEW YORK - Dow Jones Industrial Average porastao je u petak, završivši osmu uzastopnu pobjedničku sesiju i zabilježivši svoj najbolji tjedan u 2024. godini.
Revolut lansirao mjenjačnicu kriptovaluta
KRIPTO SCENA
Revolut lansirao mjenjačnicu kriptovaluta
NEW YORK - Nakon prepolovljenja bitcoin pokazuje slabost i trguje se ispod granice od 60 tisuća eura. Očekivano, samo prepolovljenje nije imalo izravan utjecaj na cijenu najveće kriptovalute.
Zagrebačka burza: Pad indeksa, AD Plastik dobitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Pad indeksa, AD Plastik dobitnik dana
ZAGREB - Kraj tjedna donio je Zagrebačkoj burzi pad indeksa uz slabašan promet.
Ovog ljeta očekuje se snažan skok prodaje piva, evo zašto
PIVO
Ovog ljeta očekuje se snažan skok prodaje piva, evo zašto
BERLIN - Prodaja piva oporavit će se ove godine, procjenjuju proizvođači širom svijeta, uzdajući se u ljetna sportska događanja, blaža poskupljenja i povoljnije vremenske prilike.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE