GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Viadukt i Ledo predvodnici katastrofe

Zagrebačka burza: Viadukt i Ledo predvodnici katastrofe
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.03.2017 / 17:19
Autor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
ZAGREB - Najteži pad na Zagrebačkoj burzi od početka ove godine posljedica je obnovljenih strahovanja zbog Agrokora. 

Sinoćnje Moody'sovo (ponovno) rezanje rejtinga Agrokoru dolilo je ulje na vatru pesimizma koji je aktivan već nekoliko tjedana.

CROBEX je potonuo 3,1 posto, na 1.953,39 bodova dok je CROBEX10 pao 1,8 posto, na 1.135,80 bodova. Ukupno je ostvareno velikih 72,8 milijuna kuna prtometa.

Agrokorova izdanja i dalje su na meti rasprodaje. Ledo (ZSE:LEDO-R-A) je potonuo 13,5 posto, na 5.180 kuna, uz 13,87 milijuna kuna prometa čime je bio najtrgvovanije izdanje dana. Jamnica (ZSE:JMNC-R-A) je izgubila 5,5 posto, na 95.000 kuna, uz pet milijuna kuna prometa. Belje (ZSE:BLJE-R-A) je potonulo 11 posto, na 17 kuna, uz gotovo 761 tisuću kuna prometa. 

Baker Tilly, jedna od revizorskih kuća koja je revidirala financijskih izvješća Agrokora, kazala je u četvrtak da su tijekom proteklih godina u njihovim revizijama pojedinih članica grupe utvrdili određene nepravilnost koje su iskazale u pojedinačnim izvještajima i su one ispravljene u konsolidacijskih paketima, te da pretpostavljaju da je izjava čelnika VTB banke rezultat greške u komunikaciji između te banke i odjela Strategije Agrokora.Izvršni direktor ruske banke VTB Jurij Solovjev, naime, u srijedu je izrazio sumnju u Agrokorova financijska izvješća te je izjavio kako su "problemi u kompaniji nastali zbog nepravilnosti u vođenju poslovnih knjiga za što su odgovorni vlasnici i menadžment, i to u dužem vremenskom razdoblju".

Gubitnik dana ipak je bio Viadukt (ZSE:VDKT-R-A) koji je srušen nevjerojatrnih 35 posto, na 171,50 kuna, uz 1,27 milijuna kuna prometa. Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković najavio je u četvrtak da će sutra na konferenciji za novinare izvijestiti o daljnjim aktivnostima na izgradnji mosta kopno - Čiovo. O tome ćemo izvijestiti sutra na konferenciji za medije u Hrvatskim cestama, rekao je Butković u Vodicama gdje je obilazio tamošnja javna gradilišta. Iz Hrvatskih cesta potvrdili su da će se konferencija za novinare održati u petak u 11 sati u sjedištu tvrtke.

Valamar Riviera (ZSE:RIVP-R-A) izgubila je 2,2 posto i pala na 41,33 kune, uz 4,75 milijuna kuna trgovine. 

Jedini dobitinici bili su povlašteni Adris i Hrvatski Telekom. Adris (ZSE:ADRS-P-A) je podignut 1,1 posto, na 470 kuna, uz 4,14 milijuna kuna prometa.  Hrvatski Telekom (ZSE:HT-R-AS) je pao 1,3 posto, na 172,55 kun a, uz gotovo 2,9 milijuna kuna prometa. 

Dalekovod (ZSE:DLKV-R-A) je izgubio 6,7 posto i pao na 21 kunu, uz 1,7 milijuna kuna prometa. 

I Agrokorovi dobavljači su na  meti prodavatelja. Atlantric Grupa (ZSE:ATGR-R-A) potonula je 4,6 posto, na 780 kuna, uz 1,39 milijuna kuna prometa. Podravka (ZSE:PODER-R-A) je pala 1,9 posto, na 339 kuna, uz 3,55 milijuna kuna prometa. 

Nakon što je Orbico Branka Roglića prvi pustio zadužnicu kojom će prisilno naplatiti od Agrokora 12 milijuna kuna, postavlja se pitanje hoće li njegov primjer slijediti i ostali dobavljači. Agrokor duguje 16 milijardi kuna i ako bi svi krenuli s aktiviranjem zadužnica i mjenica, račun bi vrlo brzo završio u blokadi.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Viadukt, Ledo, Hrvatski Telekom, Valamar Riviera, Podravka, Atlantic Grupa, Jamnica, Podravka, ZSE:VDKT-R-A, ZSE:LEDO-R-A, ZSE:JMNC-R-A, ZSE:PODR-R-A, ZSE:BLJE-R-A, ZSE:DLKV-R-A, ZSE:RIVP-R-A
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi prekinuli višednevni uspon
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi prekinuli višednevni uspon
ZAGREB - Crobex indeks Zagrebačke burze u četvrtak je prekinuo pozitivni niz koji je trajao 19 dana uzastopno, a oslabio je i Crobex10, uz nešto veći promet nego prethodnoga dana, pri čemu je četiri izdanja ostvarilo milijunske promete.
Hanfa: PBZ Croatia osiguranje mora otkloniti nepravilnosti u određivanju i praćenju ulaganja u inozemne dionice
RJEŠENJE
Hanfa: PBZ Croatia osiguranje mora otkloniti nepravilnosti u određivanju i praćenju ulaganja u inozemne dionice
ZAGREB – Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga donijela je rješenje kojim se društvu PBZ CROATIA OSIGURANJE za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima (Društvo), u dijelu poslovanja koji se odnosi na investicijski proces i ulaganje imovine mirovinskih fondova izriču mjere za otklanjanje utvrđenih nezakonitosti i nepravilnosti, kao i preporuke za poboljšanje u tom segmentu poslovanja
Dolar u blagom plusu prema košarici valuta
FOREX
Dolar u blagom plusu prema košarici valuta
LONDON - Tečaj dolara u četvrtak je blago ojačao prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima, poduprt ovotjednim snažnim rastom prinosa na američke državne obveznice, dok investitori čekaju nove smjernice sa skorašnje sjednice američkog Feda.
Kako potaknuti generacijsku obnovu na selu?
ANALITIČARI
Kako potaknuti generacijsku obnovu na selu?
ZAGREB - Mladim poljoprivrednicima je nužna pomoć pri pokretanju poslovanja bespovratnim sredstvima za novoosnovana poduzeća, potporu dohotku i mogućnosti kao što je dodatno osposobljavanje, ističu uz ostalo iz konzultantske tvrtke Smarter u analizi mjera kojima bi se potaknula generacijska obnova na selu.
Interomnia kreće u preuzimanje KSG brokera
BROKERI
Interomnia kreće u preuzimanje KSG brokera
ZAGREB - Interomnia d.o.o., jedna od vodećih domaćih brokerskih kuća u osiguranju i reosiguranju, započela je pregovore o preuzimanju konkurentskog društva KSG Broker d.o.o., najavljuje direktorica Interomnie Paulina Fudurić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE