GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Više pozornosti za Podravku i Luku Rijeka

Zagrebačka burza: Više pozornosti za Podravku i Luku Rijeka
ZSE EQUITY PREVIEW
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.07.2013 / 10:27
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi danas bismo mogli vidjeti nešto više pozornosti za dionice Podravke i Luke Rijeka.
Zahvaljujući rastu nekoliko blue chip izdanja, indeksi Zagrebačke burze ostvarili su znatne poraste. Crobex je ojačao 0,82% na 1.820,86 bodova, a Crobex10 je skočio 1,16% na 1.029,43 boda. Glavni generatori uzleta bili su Končar Elektroindustrija (1,14%), Ericsson Nikola Tesla (1,49%), INA (1,86%), povlaštena dionica Adris Grupe (2,49%), Belje (2,62%) i Vupik (3,15%).

U utorak je održana Glavna skupština Jamnice, a među izglasanim odlukama nalazi se i ona o isplati dividende u bruto iznosu od 1.580,0 kuna po dionici. Datum presjeka za pravo na primitak dividende bio je 9. srpanj tj. datum održavanja Glavne skupštine, odnosno tzv. "ex-dividend" dan bio je 5. srpanj. Dionica Jamnice narasla je 2,61% na 54.899,0 kuna, što daje bruto dividendni prinos od 2,88 posto. Unovčavanje dobiti spustilo je dionicu Vira za 4,55%, na 630,0 kuna.

Možda bi nešto više pozornosti mogla dobiti Podravka. Zvonimir Mršić, CEO Podravke, informirao je javnost da je Uprava donijela petogodišnji plan, čiji je cilj poboljšati efikasnost kompanije, kao i poboljšati perspektivu razvoja na domaćem i inozemnim tržištima. Pri tome će napori menadžmenta biti fokusirani na ulazak među 15% najefikasnijih kompanija u sektoru.

Dnevni događaji danas idu na ruku Luci Rijeka. Prigodnom svečanošću bit će obilježen početak rada novog pristaništa Kontejnerskog terminala Brajdica. Tvrtka Adriatic Gate Container Terminal (AGCT) je uložila više od 30 milijuna eura u opremanje novog pristaništa i skladišnog prostora za kontejnere, izgrađenog od strane Lučke uprave Rijeka kao dio Rijeka Gateway projekta. U sklopu projekta širenja terminala Brajdica sagrađeno je 320 metara novog pristaništa te je udvostručen skladišni prostor, kojeg je AGCT opremio s dvije post-panamax obalne dizalice velike nosivosti, šest kontejnerskih mostova za skladišni prostor i dva kontejnerska mosta za željeznicu.

Končar Elektroindustrija stekla je 1.300 vlastitih dionica koje čine 0,051 posto udjela u temeljnom kapitalu, priopćeno je na Zagrebačkoj burzi. Dionice su stečene 9.srpnja po prosječnoj cijeni od 709,93 kuna. Nakon navedenog stjecanja Končar posjeduje 1.300 komada vlastitih dionica što čini 0,051 posto udjela u temeljnom kapitalu, kao i isto toliko glasova na Glavnoj Skupštini.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Podravka, Jamnica, Luka Rijeka, Končar EI, ZSE:LKRI-R-A, ZSE:PODR-R-A, ZSE:JMNC-R-A, ZSE:KOEI-R-A
PROČITAJ I OVO
Urbana revitalizacija: Split bi mogao postati nova Barcelona
PROJEKTI
Urbana revitalizacija: Split bi mogao postati nova Barcelona
ZAGREB - Pandemija koronavirusa osobito je teško pogodila svjetsku turističku industriju. COVID-19 promijenit će turizam, ali neće ga zaustaviti.
Norveški stabilizacijski fond teško pronalazi zelene projekte
PROJEKTI
Norveški stabilizacijski fond teško pronalazi zelene projekte
OSLO - Norveški stabilizacijski fond ima problema s pronalaženjem projekata vezanih uz obnovljive izvore energije koji nisu uvršten u burzovni kotaciju, a želio bi u njih investirati, rekao je novi izvršni direktor fonda Nicolai Tangen.
WHO: Testovi na koronavirus trebaju imati veću ulogu u međunarodnom prometu
STAVOVI
WHO: Testovi na koronavirus trebaju imati veću ulogu u međunarodnom prometu
ŽENEVA - Testovi na koronavirus u međunarodnom prometu bi se trebali koristiti češće od karanena, rekao je u petak čelnik odbora za izvanredne situacije WHO-a Didier Houssin.
U Srbiji u septembru 43,1 odsto manje turista
OŠTAR PAD
U Srbiji u septembru 43,1 odsto manje turista
BEOGRAD - U Srbiji je u septembru ove godine boravilo 43,1 odsto manje turista nego u istom mesecu 2019, objavio je danas Republički zavod za statistiku (RZS).
Zagrebačka burza: Podravka u fokusu investitora, promet slab
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Podravka u fokusu investitora, promet slab
ZAGREB - Na Zagrebačkoj se burzi u petak su indeksi ojačali, prekinuvši 2-dnevni pad, no uz vrlo skroman promet, dok su u fokusu ulagača bila poslovna izvješća kompanija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE