GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Vrhunac objava poslovnih rezultata donio tek blagi rast indeksa

Zagrebačka burza: Vrhunac objava poslovnih rezultata donio tek blagi rast indeksa
TJEDNI PREGLED ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.07.2022 / 07:27
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Na Zagrebačkoj su burzi Crobex indeksi porasli i prošloga tjedna, drugoga zaredom, u trgovanju koje je obilježila objava financijskih rezultata kompanija za prvo polugodište i pozicioniranje investitora u skladu s njima.

Crobex indeks porastao je protekli tjedan 0,28 posto, na 1.968 bodova, a Crobex10 za 0,09 posto. Oba indeksa nastavila su uspon drugi tjedan zaredom, no znatno blaži nakon skoka za više od jedan posto u prethodnome tjednu.

No, u cijelom mjesecu srpnju dionički indeksi zabilježili su pad, i to Crobex za 2,14 posto, a Crobex10 od 1,92 posto.

U fokusu investitora protekloga tjedna ponajviše su bila polugodišnja financijska izvješća kompanija, koja su im davala smjernice za daljnje pozicioniranje u pojedine dionice.

Među sektorskim indeksima, najviše je porastao Crobexkonstrukt, za 11,9 posto, dok je jedino pao Crobexnutris, za 0,22 posto.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 26,5 milijuna kuna, što je za četiri milijuna više nego prethodnoga tjedna. Uz to, ostvareno je i 2,55 milijuna kuna blok prometa u transakciji dionicom Spana, po cijeni od 255 kuna za dionicu.

I u redovnom trgovanju dionicom Spana ostvaren je najveći promet, 3,26 milijuna kuna, a cijena joj je porasla za 1,18 posto.

Span Grupa je u prvom polugodištu ostvarila 24,5 milijuna kuna neto dobiti, što je za 230 posto više u odnosu na isto razdoblje lani, izvijestili su u petak iz te IT kompanije. Poslovni prihodi Grupe u prvom polugodištu su iznosili 406,9 milijuna kuna, što je za 4 posto više nego godinu ranije.

Slijedila je dionica Valamar Riviere, kojom je ostvareno nešto više od 3 milijuna kuna, a cijena joj je pala za 0,94 posto, na 31,6 kuna.

Valamar Riviera izvijestila je da je u prvoj polovini godine ostvarila poslovne prihode od 677,5 milijuna kuna, što je na razini prvih šest mjeseci pretkrizne 2019. godine te za 154 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

Međutim, operativna dobit (prilagođena EBITDA) iznosila je 28,9 milijuna kuna, dok je u pretkriznoj 2019. godini iznosila 86,5 milijuna kuna. U odnosu na isto razdoblje lani bila je, pak, viša za 47 posto. Kako su naveli iz kompanije, pad operativne dobiti u odnosu na 2019. posljedica je ponajprije skoka troškova struje i rada.

Nadomak tri milijuna kuna prometa imala je prošloga tjedna dionica Ericssona Nikole Tesle, a cijena joj je pala 1,94 posto, na 1.520 kuna.

U fokusu investitora bila je još i povlaštena dionica Adrisa, kojom je ostvareno 2,6 milijuna kuna, a cijena joj je ojačala 0,76 posto, na 399 kuna.

Ta je kompanija u prvih šest mjeseci na razini grupe ostvarila 157 milijuna kuna neto dobiti, trostruko više u odnosu na isto razdoblje lani, dok su joj ukupni prihodi porasli za 16 posto, a EBITDA za 33 posto.

Najveći rast cijene ostvarila je dionica Đuro Đaković grupe, za 23,29 posto, na 90 kuna, dok je najveća gubitnica bila dionica Varteksa, s padom cijene za 24,24 posto, na 2,5 kune.

Uprava Varteksa izvijestila je kratko početkom tjedna da je Kaufland raskinuo predugovor o kupnji zemljišta, potpisan u lipnju 2021., zbog toga što Varteks nije ispunio uvjete.

Na domaćem tržištu kapitala proteklog se tjedna trgovalo s ukupno 57 dionica, pri čemu je cijena njih 35 porasla, 15 pala, a sedam stagnirala.

Tagovi: Zagrebačka burza, Span, Varteks, Đuro Đaković, CROBEX, CROBEX10, Valamar Riviera, Ericsson NT, Atlantska plovidba
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE