GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Zaba dobitnica tjedna, solidan rast indeksa

Zagrebačka burza: Zaba dobitnica tjedna, solidan rast indeksa
TJEDNI PREGLED ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.02.2023 / 08:00
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Vrhunac sezone objava poslovnih rezultata i nekoliko najava isplate dividendi podigli su raspoloženje na Zagrebačkoj burzi.

Zagrebačka banka bila je dobitnica tjedna, k investitori očito nisu bili oduševljeni rezultatima Ericssona Nikole Tesle.

CROBEX je u tjednu skočio 2,3 posto, na 2.200 bodova, najvišu razinu od siječnja prošle godine. CROBEX10 porastao je 1,2 posto, na 1.265 bodova i na novoj je najvišoj razini od početka svibnja lani.

Redovni promet dionicama dosegnuo je gotovo 6 milijuna eura, otprilike 2,6 milijuna više nego u tjednu ranije.

Najlikvidnija, s prometom većim od milijun eura, bila je dionica Zagrebačke banke, kojoj je cijena skočila 13,9 posto, na 11,85 eura.

Zagrebačka banka u petak je objavila da Uprava i Nadzorni odbor predlažu glavnoj skupštini, koja je planirana za 5. travnja, odluku o isplati dividende u ukupnom iznosu od 1,69 eura po dionici. Prijedlog je da se dioničarima isplati dividenda od 0,74 eura po dionici iz dobiti ostvarene u prošloj godini, dok bi se dividenda u iznos od 0,95 eura po dionici isplatila iz zadržanih dobiti Zabe.

Po likvidnosti je slijedila dionica Valamar Riviere, s prometom od 676 tisuća eura i rastom cijene za 0,7 posto, na 4,24 eura.

Iako je AD Plastik objavio veliki gubitak za 2022. godinu, njegove su dionice u tjednu poskupjele 3,9 posto, na 13,25 eura, uz tjedni promet od oko 180 tisuća eura.

Znatniji promet, iznad 400 tisuća eura, imale su i dionice Atlantske plovidbe, čija je cijena skočila za 11,1 posto, na 54 eura, te Arene Hospitality grupe, koje su poskupjele 5,6 posto, na 33,8 eura.

Povlaštenom dionicom Adrisa ostvareno je, pak, 385 tisuća eura prometa, a cijena joj je ojačala 0,8 posto, na 52 eura. Ta kompanija izvijestila je da je 2022. godinu završila s 550 milijuna kuna neto dobiti, što je za 37 posto više nego godinu dana prije, dok je ukupan prihod grupe lani iznosio 6,5 milijardi kuna, 14 posto više.

HT je, pak, izvijestio da je u 2022. ostvario neto dobit od 655 milijuna kuna, što je za 10,5 posto više odnosu na 2021. godinu, dok su organski prihodi porasli za 2,2 posto, na 7,4 milijarde kuna. Dionicom HT-a ostvareno je 367 tisuća eura prometa, a cijena joj je ojačala 1,2 posto, na 25,4 eura.

Među najlikvidnijima je bila i dionica Ericssona Nikole Tesle, kojom je ostvareno 261 tisuću eura prometa, a cijena joj se spustila 0,82 posto, na 242 eura.

Ta kompanija izvijestila je u utorak da joj je neto dobit za 2022. iznosila 119,17 milijuna kuna, što je 32,8 posto manje nego 2021. godine, dok su joj ukupni prihodi porasli za 2,2 posto, na 2,29 milijardi kuna.

Najveći pad cijene među likivdnijima prošloga su tjedna zabilježile dionice Solarisa, za 4,76 posto, na 100 eura, te Instituta IGH, za 4,72 posto, na 12,1 euro.

Tagovi: Zagrebačka burza, Hrvatski Telekom, CROBEX, CROBEX10, Valamar Riviera, Adris Grupa, Ericsson NT, Atlantska plovidba, Zagrebačka banka
PROČITAJ I OVO
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE