GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zapadni investitori ignoriraju američke sankcije Rusiji, rublja ojačala

Zapadni investitori ignoriraju američke sankcije Rusiji, rublja ojačala
POLITIKA I TRŽIŠTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.04.2021 / 18:40
Autor: SEEbiz / Politika.rs
LONDON - Vrijednost ruske valute ojačala je za jedan posto jučer na Londonskoj burzi, dan nakon što je američki predsjednik Joseph Biden zabranio američkim bankama kupnju državnih obveznica denominiranih u rubljama na primarnim tržištima, izvijestio je Financial Times.

U četvrtak, nakon prve vijesti da će Washington zabraniti domaćim bankama trgovanje novim emisijama ruskih državnih obveznica, rublja je na burzama izgubila dva posto vrijednosti i "gotovo se u potpunosti oporavila" do kraja tog radnog dana, na razmjenu od oko 76 za jedan američki dolar.

"Američke sankcije ruskom trgovanju državnim vrijednosnim papirima najblaža su mjera koju je Washington mogao poduzeti protiv ruskog duga", procjenjuje City.

Razlog nedostatka neposrednog bijega investitora od trgovine ruskim dugom leži u visokim prinosima koje su donijele te obveznice, kao i u niskom državnom dugu Moskve, ističu promatrači u Cityju, piše Politika.

Najgori strahovi - da će Washington zabraniti američkim ulagačima trgovanje ruskim dugom na sekundarnim tržištima - ovaj se put nisu ostvarili, navodi Bloomberg. Inače, primarna financijska tržišta su ona na kojima se vrši primarna emisija određenih vrijednosnih papira. Na njima se obavlja prva transakcija vrijednosnim papirima, odnosno na njima se uvode novi vrijednosni papiri. Sekundarna su tržišta na kojima se trguje već izdanim vrijednosnim papirima. Koriste se za preprodaju, odnosno drugu i sljedeću transakciju s vrijednosnim papirima.

Nove američke financijske sankcije protiv Rusije "potez su bez presedana u modernoj povijesti financijskog trgovanja", izvijestio je "Sputnik" procjenu Kylea Shostaka, savjetnika tvrtke za financijsko savjetovanje "Navigator Principal Investors" iz New Yorka.

"Takve mjere povećat će udio ruskih banaka i investicijskih fondova u rubljama na primarnom tržištu državnog duga zemlje."

U međuvremenu, nerezidenti trenutno posjeduju oko 22 posto ruskih državnih obveznica (ukupne vrijednosti 185 milijardi USD). Od tih 22 posto, oko 15 posto je uglavnom novac iz podružnica ruskih banaka u inozemstvu.

"Nerezidenti tako kontroliraju oko sedam posto tih ruskih državnih obveznica, od kojih je polovica tradicionalno u vlasništvu Amerikanaca", rekao je Šostak.

S ove strane Atlantika, u londonskom Cityju, promatrači vjeruju da najnovije američke sankcije ruskom dugu izgledaju kao "papirnati zmaj".

Hasnain Malik, voditelj istraživanja tržišta kapitala u londonskoj Telimer Group, vjeruje da američko ograničenje kupnje novog ruskog državnog duga "teško može biti snažna kazna za gospodarstvo s fiskalnim deficitom manjim od jedan posto i udjelom javnog duga manje od 20 posto, izvijestio je Reuters.

"U najboljem slučaju, ovo je signal da Sjedinjene Države mogu pojačati svoje financijske mjere protiv Rusije, a ovdje je malo toga što bi poljuljalo situaciju s ulaganjima u Rusiju prije sankcija", izvještava britanska agencija.

Analitičar Christopher Grenville iz londonske tvrtke za ekonomska istraživanja TS Lombard procjenjuje da će sankcije na primarnom tržištu ruskih državnih obveznica (OFZ) utjecati na kamatnu stopu središnje banke za 50 baznih bodova više nego što bi inače bila. "Sankcije su kalibrirane da budu ozbiljne, ali ne previše. "Ozbiljni su jer to nije samo još jedna runda političkih sankcija protiv nekoliko dužnosnika ili tvrtki s crne liste za koju nitko nikada nije čuo, već su stvorene da naštete Rusiji povećanjem troškova posudbe i slabljenjem rublje", rekao je Grenville.

Inače, ovo je druga runda američkih sankcija protiv trgovine ruskim vrijednosnim papirima, nakon što je Washington zabranio trgovinu ruskim državnim obveznicama denominiranim u stranim valutama 2019. godine. Od tada su strani ulagači smanjili svoj udio u ruskim "stranim" obveznicama s 35 posto na petinu ukupne emisije. To je, inače, najniži postotak u posljednjih pet godina. U međuvremenu, sekundarno tržište ruskih obveznica i dalje je vrlo aktivno, ističu u Cityju. Najnovije mjere mogle bi, kad se prašina slegne, povećati priljev neameričkih investitora na financijsko tržište pod nadzorom Kremlja.

U međuvremenu, Ruska banka najavila je da će se, ako je potrebno, koristiti "svim raspoloživim alatima" za očuvanje financijske stabilnosti.

Tagovi: sankcije Rusiji, Rusija, rublja, tržište kapitala, ruski državni dug, London, dolar
PROČITAJ I OVO
Evo kada će Hrvatska uvesti Covid putovnice
DOKUMENTI
Evo kada će Hrvatska uvesti Covid putovnice
ZAGREB - “Hrvatska želi od 1. lipnja početi primjenjivati digitalni zeleni certifikat, odnosno zelene covid putovnice koje će sadržavati informaciju je li osoba cijepljena, ima li negativan PCR test ili je preboljela covid “, rekla je u četvrtak na sjednici saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije državna tajnica MUP-a Terezija Gras.
Azijska tržišta: Indeksi rastu, čeka se podatak o zapošljavanju u SAD-u
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi rastu, čeka se podatak o zapošljavanju u SAD-u
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u petak cijene dionica porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, dok se čeka izvješće o zapošljavanju u SAD-u, koje bi moglo utjecati na smjer tržišta.
Wall Street porastao, novi rekord Dow Jonesa
RAST
Wall Street porastao, novi rekord Dow Jonesa
NEW YORK - Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi porasli, pri čemu je Dow Jones dosegnuo novu rekordnu razinu, jer su ulagače ohrabrili dobri pokazatelji s američkog tržišta rada.
Beogradska berza: Akcije Tehnohemije prodate za 32,5 miliona dinara
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Akcije Tehnohemije prodate za 32,5 miliona dinara
BEOGRAD – Investiciona aktivnost na domaćem trzištu kapitala ostala je mlaka i danas, a veći promet nego u sredu je u najvećoj meri rezultat trgovanja akcijama dve kompanije, dok su BELEX indeksi zabeležili negativne vrednosti.
Bank of America: Cijena bakra ide na 20.000 dolara po toni tijekom četiri godine
PROGNOZE
Bank of America: Cijena bakra ide na 20.000 dolara po toni tijekom četiri godine
NEW YORK - Postupni porast deficita potražnje i opskrbe mogao bi dovesti do globalne nestašice bakra, što će za četiri godine povisiti cijenu "crvenog metala" na 20.000 američkih dolara po metričkoj toni, prema analizi Bank of America ( BofA).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE