GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zapadni investitori ignoriraju američke sankcije Rusiji, rublja ojačala

Zapadni investitori ignoriraju američke sankcije Rusiji, rublja ojačala
POLITIKA I TRŽIŠTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.04.2021 / 18:40
Autor: SEEbiz / Politika.rs
LONDON - Vrijednost ruske valute ojačala je za jedan posto jučer na Londonskoj burzi, dan nakon što je američki predsjednik Joseph Biden zabranio američkim bankama kupnju državnih obveznica denominiranih u rubljama na primarnim tržištima, izvijestio je Financial Times.

U četvrtak, nakon prve vijesti da će Washington zabraniti domaćim bankama trgovanje novim emisijama ruskih državnih obveznica, rublja je na burzama izgubila dva posto vrijednosti i "gotovo se u potpunosti oporavila" do kraja tog radnog dana, na razmjenu od oko 76 za jedan američki dolar.

"Američke sankcije ruskom trgovanju državnim vrijednosnim papirima najblaža su mjera koju je Washington mogao poduzeti protiv ruskog duga", procjenjuje City.

Razlog nedostatka neposrednog bijega investitora od trgovine ruskim dugom leži u visokim prinosima koje su donijele te obveznice, kao i u niskom državnom dugu Moskve, ističu promatrači u Cityju, piše Politika.

Najgori strahovi - da će Washington zabraniti američkim ulagačima trgovanje ruskim dugom na sekundarnim tržištima - ovaj se put nisu ostvarili, navodi Bloomberg. Inače, primarna financijska tržišta su ona na kojima se vrši primarna emisija određenih vrijednosnih papira. Na njima se obavlja prva transakcija vrijednosnim papirima, odnosno na njima se uvode novi vrijednosni papiri. Sekundarna su tržišta na kojima se trguje već izdanim vrijednosnim papirima. Koriste se za preprodaju, odnosno drugu i sljedeću transakciju s vrijednosnim papirima.

Nove američke financijske sankcije protiv Rusije "potez su bez presedana u modernoj povijesti financijskog trgovanja", izvijestio je "Sputnik" procjenu Kylea Shostaka, savjetnika tvrtke za financijsko savjetovanje "Navigator Principal Investors" iz New Yorka.

"Takve mjere povećat će udio ruskih banaka i investicijskih fondova u rubljama na primarnom tržištu državnog duga zemlje."

U međuvremenu, nerezidenti trenutno posjeduju oko 22 posto ruskih državnih obveznica (ukupne vrijednosti 185 milijardi USD). Od tih 22 posto, oko 15 posto je uglavnom novac iz podružnica ruskih banaka u inozemstvu.

"Nerezidenti tako kontroliraju oko sedam posto tih ruskih državnih obveznica, od kojih je polovica tradicionalno u vlasništvu Amerikanaca", rekao je Šostak.

S ove strane Atlantika, u londonskom Cityju, promatrači vjeruju da najnovije američke sankcije ruskom dugu izgledaju kao "papirnati zmaj".

Hasnain Malik, voditelj istraživanja tržišta kapitala u londonskoj Telimer Group, vjeruje da američko ograničenje kupnje novog ruskog državnog duga "teško može biti snažna kazna za gospodarstvo s fiskalnim deficitom manjim od jedan posto i udjelom javnog duga manje od 20 posto, izvijestio je Reuters.

"U najboljem slučaju, ovo je signal da Sjedinjene Države mogu pojačati svoje financijske mjere protiv Rusije, a ovdje je malo toga što bi poljuljalo situaciju s ulaganjima u Rusiju prije sankcija", izvještava britanska agencija.

Analitičar Christopher Grenville iz londonske tvrtke za ekonomska istraživanja TS Lombard procjenjuje da će sankcije na primarnom tržištu ruskih državnih obveznica (OFZ) utjecati na kamatnu stopu središnje banke za 50 baznih bodova više nego što bi inače bila. "Sankcije su kalibrirane da budu ozbiljne, ali ne previše. "Ozbiljni su jer to nije samo još jedna runda političkih sankcija protiv nekoliko dužnosnika ili tvrtki s crne liste za koju nitko nikada nije čuo, već su stvorene da naštete Rusiji povećanjem troškova posudbe i slabljenjem rublje", rekao je Grenville.

Inače, ovo je druga runda američkih sankcija protiv trgovine ruskim vrijednosnim papirima, nakon što je Washington zabranio trgovinu ruskim državnim obveznicama denominiranim u stranim valutama 2019. godine. Od tada su strani ulagači smanjili svoj udio u ruskim "stranim" obveznicama s 35 posto na petinu ukupne emisije. To je, inače, najniži postotak u posljednjih pet godina. U međuvremenu, sekundarno tržište ruskih obveznica i dalje je vrlo aktivno, ističu u Cityju. Najnovije mjere mogle bi, kad se prašina slegne, povećati priljev neameričkih investitora na financijsko tržište pod nadzorom Kremlja.

U međuvremenu, Ruska banka najavila je da će se, ako je potrebno, koristiti "svim raspoloživim alatima" za očuvanje financijske stabilnosti.

Tagovi: sankcije Rusiji, Rusija, rublja, tržište kapitala, ruski državni dug, London, dolar
PROČITAJ I OVO
Digitalni juan veliki izazov za dolar
IZAZOVI
Digitalni juan veliki izazov za dolar
PEKING - Kina pobjeđuje SAD kada je riječ o inovacijama u internetskom novcu, postavljajući izazove statusu američkog dolara kao de facto monetarne rezerve.
Bitcoin u usponu, zaslužni Musk, Dorsey i Wood
KRIPTOVALUTE
Bitcoin u usponu, zaslužni Musk, Dorsey i Wood
NEW YORK - Turbulentni tjedan bio je i na tržištu kriptovaluta čija je tržišna kapitalizacija u utorak pala za 100 milijardi dolara u samo 24 sata.
Staničić: Na razini smo ciljanih 60 posto rekordne 2019. godine
SOLIDNO
Staničić: Na razini smo ciljanih 60 posto rekordne 2019. godine
ZAGREB - Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice rekao je u Dnevniku HRT-a, kako prema podacima eVisitora u Hrvatskoj trenutno boravi 870 tisuća turista, a najviše ih je iz Njemačke, Austrije, Češke, Slovačke i Poljske. Najposjećenije destinacije su Poreč, Rovinj, Vir, Mali Lošinj i Medulin.
Svjetska tržišta: Indeksi rastu na krilima dobrih rezultata kompanija
RAST
Svjetska tržišta: Indeksi rastu na krilima dobrih rezultata kompanija
NEW YORK - Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, pri čemu su na Wall Streetu dosegnule rekordne razine, što se ponajviše zahvaljuje boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija.
Dolar ojačao prema košarici valuta drugi tjedan zaredom
FOREX
Dolar ojačao prema košarici valuta drugi tjedan zaredom
LONDON – Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer ulagači zbog širenja delta soja koronavirusa i novih restriktivnih mjera nisu skloni rizičnijim investicijama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE