GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zapisnici Federalnih rezervi: Zabrinutost zbog izostanka napretka oko inflacije

Zapisnici Federalnih rezervi: Zabrinutost zbog izostanka napretka oko inflacije
BRIGE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.05.2024 / 22:00
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Dužnosnici Federalnih rezervi postali su zabrinutiji na svom posljednjem sastanku o inflaciji, a članovi su naznačili da im nedostaje samopouzdanja da krenu naprijed u smanjenju kamatnih stopa.

Zapisnik sa političkog sastanka Saveznog odbora za otvoreno tržište od 30. travnja do 1. svibnja objavljen u srijedu ukazuje na bojazan kreatora politike o tome kada će doći vrijeme za popuštanje.

Sastanak je uslijedio nakon niza očitanja koja su pokazala da je inflacija tvrdoglavija nego što su dužnosnici očekivali od početka 2024. Fed cilja na stopu inflacije od 2%, a svi pokazatelji pokazuju da su povećanja cijena daleko ispred te granice.

"Sudionici su primijetili da, iako se inflacija smanjila tijekom prošle godine, posljednjih mjeseci nije bilo daljnjeg napretka prema cilju Odbora od 2 posto", navodi se u sažetku. "Nedavni mjesečni podaci pokazali su značajno povećanje komponenti inflacije cijena roba i usluga."

Zapisnik je također pokazao da su "različiti sudionici spomenuli spremnost za daljnje pooštravanje politike u slučaju da se rizici za inflaciju materijaliziraju na način da takva akcija postane prikladna." Nekoliko dužnosnika FED-a, uključujući predsjednika Jeromea Powella i guvernera Christophera Wallera, rekli su da sumnjaju da će sljedeći potez biti povećanje.

FOMC je na sastanku jednoglasno izglasao zadržavanje referentne stope kratkoročnog zaduživanja u rasponu od 5,25%-5,5%, što je 23-godišnja najviša stopa na kojoj je bila od srpnja 2023.

"Sudionici su procijenili da je održavanje trenutnog ciljnog raspona za stopu saveznih fondova na ovom sastanku bilo podržano međusretnim podacima koji ukazuju na nastavak solidnog gospodarskog rasta", stoji u zapisniku.

Od tada je bilo nekih inkrementalnih znakova napretka u pogledu inflacije, budući da je indeks potrošačkih cijena za travanj pokazao inflaciju koja se kreće po godišnjoj stopi od 3,4%, malo ispod razine iz ožujka. Isključujući hranu i energiju, temeljni CPI iznosio je 3,6%, što je najniže od travnja 2021.

Međutim, ankete potrošača pokazuju sve veće brige. Na primjer, istraživanje raspoloženja potrošača Sveučilišta u Michiganu pokazalo je jednogodišnju prognozu od 3,5%, što je najviše od studenog, dok je ukupni optimizam pao. Istraživanje Feda u New Yorku pokazalo je slične rezultate.

Dionice su bile u negativnom području, dok su prinosi državnih obveznica uglavnom bili viši nakon objave zapisnika.

Dužnosnici FED-a na sastanku su primijetili nekoliko potencijalnih rizika za inflaciju, posebno od geopolitičkih događaja, te primijetili pritisak koji inflacija vrši na potrošače, posebno one na nižem dijelu ljestvice plaća. Neki su sudionici rekli da je povećanje inflacije na početku godine moglo doći zbog sezonskih distorzija, iako su drugi tvrdili da "široka" priroda poteza znači da ih ne treba "pretjerano zanemariti".

Članovi odbora također su izrazili zabrinutost da potrošači pribjegavaju rizičnijim oblicima financiranja kako bi spojili kraj s krajem dok inflacijski pritisci i dalje traju.

Tagovi: fed,inflacija, kamate
PROČITAJ I OVO
Agonija mesne industrije u Njemačkoj
MESO
Agonija mesne industrije u Njemačkoj
BERLIN - Sve je više klaonica u Njemačkoj koje rade ispod svojih kapaciteta. Čak i nizozemski gigant iz branše Vion želi prodati svoj njemački ogranak. Je li uzrok samo u trendu smanjivanja mesa u prehrani?
Turizam na Mediteranu umire, Hrvatska bi se trebala zabrinuti
LOŠE VIJESTI
Turizam na Mediteranu umire, Hrvatska bi se trebala zabrinuti
LONDON - Svi znakovi upućuju na to da će do kraja ovoga stoljeća popularnost Mediterana kao odredišta za ljetni odmor drastično pasti - i to zbog nesnosnih vrućina.
Rastuća likvidnost podiže slovensko tržište kapitala
TRŽIŠTE KAPITALA
Rastuća likvidnost podiže slovensko tržište kapitala
ANALIZA - Ljubljanska burza, LJSE, objavila je svoje mjesečno izvješće o aktivnostima trgovanja za svibanj 2024.
Dolar nastavio uspon
TJEDNI FOREX
Dolar nastavio uspon
LONDON - Vrijednost dolara prema košarici valuta porasla je drugi uzastopni tjedan.
Zagrebačka burza: Tjedni rast indeksa, Končar D&ST najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Tjedni rast indeksa, Končar D&ST najveći dobitnik
ZAGREB - Poboljšana likvidnost i tjedni rast indeksa obilježja su ovotjedne trgovine na Zagrebačkoj burzi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE