GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zašto hakeri preferiraju bitcoin?

Zašto hakeri preferiraju bitcoin?
CABER KRIMINAL
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.07.2021 / 11:00
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
NEW YORK - Kriptovaluta bitcoin je omiljena među kriminalcima kao što se i sad vidjelo u rekordnoj ucjeni hakera. Zapravo, bitcoin nije baš tako anoniman, a i policija je sve bolja u otkrivanju kome doista ide taj novac.

Hakeri su spremni pregovarati: nakon što su isprva tražili 70 milijuna dolara otkupnine za deaktiviranje štetnog softvera (takozvanog Ransomware) koji je od vikenda golemi problem u oko 1.500 tvrtki i gdje su neke morale čak prekinuti poslovanje, sad su spremni prihvatiti i „samo“ 50 milijuna dolara.

Poznato je kako iza ove najveće ucjene u povijesti cyberkriminala stoji skupina REvil i već po problemu koji su izazvali je jasno da to nisu amateri. Ali zapravo jedino amateri mogu isplatu tako golemog iznosa tražiti u bitcoinima: Josephu Edwardsu iz tvrtke Enigma Securities je to toliko čudno da njemu to „prije zvuči kao reklamni trik“.

Jer kako nam objašnjava, u virtualnom svijetu ni kriminal nije bitno drugačiji nego u „običnom“: kriminalci će prije tražiti bitno manje iznose, najviše 2 milijuna dolara i to je novac koji će kompanije biti spremne platiti bez mnogo buke kako bi i same izbjegle lošu reklamu i teškoće u poslovanju.

U našem umreženom svijetu je i kriminalcima lako napasti - i ucijeniti kompanije. No i tu je slično kao kod "običnog" kriminala: da se tu uopće ne uključi policija.

To znači i da u ne tako malo slučajeva, žrtve takve ucjene uopće neće slučaj niti prijaviti policiji - što naravno žele i ucjenjivači. Ali u ovom slučaju golemog iznosa i pozornosti svjetske javnosti je potpuno jasno da je i policiji cilj što prije locirati počinitelje. A i kod plaćanja Bitcoinima se sve češće događa, objašnjava Edwards, „da se kriminalci identificiraju, da im se oduzme novac i da izbjegnu uhićenje samo jer se nalaze izvan dosega američkih istražitelja“ - na primjer u Rusiji ili Kini.

I Mikko Hyppönen iz finske sigurnosne tvrtke F-Secure nam tumači kako su kriminalci još 2013. „otkrili“ kriptovalutu.

„Vjerovali su da je Bitcoin anoniman i kako mu se ne može ući u trag. Ali od onda su i kriminalci morali shvatiti da on nije tako tajnovit kao što su mislili.“

Tako i privatna tvrtka Chainanalyisis analizira transakcije s kriptovalutama, a naravno da se bavi i novcem koji je plaćen zbog ucjene. Neosporno je da kriminalci sve češće koriste kriptovalute, najčešće Bitcoin, ali tu je na primjer i Monero. Doduše i oni znaju samo slučajeve ucjene koji su postali poznati u javnosti, makar „vjerojatno postoji još mnoštvo drugih slučajeva u kojima su kompanije tiho platile ucjenu i o čemu ništa ne znamo.“

Kriptovaluta se doista čini anonimnim novcem koji će „potonuti“ u dubinama interneta, ali zapravo i on ima istu slabu točku kao i kod „običnog“ novca: trenutak kad će taj novac „sjesti“ na račun i u džep kriminalca. I kod Bitcoina je potrebno imati vlastiti „novčanik“ (Wallet) koji ima internetsku adresu, a Bitcoin je i zamišljen tako da su sve transakcije javne - i da se trajno „pamte“ u memoriji mreže računala. „Svatko može vidjeti stanje računa i sve transakcije na nekoj adresi, bez ikakvih poteškoća i potpuno direktno“, objašnjava Thomas Faber iz Frankfurtske škole za financije i menadžment.

Slično kao i kod „običnog“ novca gdje se on lako može transferirati s jednog na drugi bankovni račun tko zna koje države, koja možda i nije spremna na suradnju s istražiteljima, kod Bitcoina se novac također može prenositi s jednog u drugi virtualni „novčanik“ - ali uz malo više truda istražitelja, čak je još lakše doći do osobe koja će doista i „pokupiti“ taj novac. „U nekom trenutku se bitcoin mora pretvoriti u 'pravi' novac, inače on ostaje besmislen“, objašnjava Faber. A tu je nužno pokazati pravi identitet korisnika i „zato se kaže kako bitcoin zapravo nije anoniman, nego tek pseudoniman."

Takve virtualne „mjenjačnice“ u pravilu traže „pravo“ ime i prezime korisnika, a u tvrtki Chainalysis svjedoče kako se čak 80% takvih mjenjačkih poslova odvija na samo pet „burzi“. Većina tu posluje posve transparentno, no Hoffman iz te tvrtke nam kaže i kako „neke ipak žmire na jedno oko ili jednostavno ne nadziru aktivnosti pri prodaji kriptovaluta."

Smisao kriptovaluta zapravo i jest da je to oblik plaćanja neposredno između dva korisnika (takozvani Peer-to-Peer) i to dobrim dijelom ostaje anonimno. Jer kriptovalutom se može već ponegdje platiti i pivo ili večera u restoranu. Ali kod 70 milijuna dolara - to su već druge dimenzije gdje to praktično više nije moguće. I kod takvog direktnog plaćanja je moguće „pomiješati“ „čisti“ i kriminalan novac, ali takvi iznosi će ostaviti debeli trag - bez obzira kamo otišli.

To je i mišljenje Edwardsa: „Kad je otkupnina dovoljno visoka i kad nadležna tijela tome posvete punu pozornost, zapravo je lako ući kriminalcima u trag“. To je i na svojoj koži osjetila skupina hakera Darkside: ona je ucijenila američku tvrtku Colonia Pipelines na isplatu preko četiri milijuna dolara, ali FBI je bez mnogo poteškoća slijedio novac kroz čak 23 „novčanika“ koje su otvorili i na koncu oduzeo većinu novca plaćenog za ucjenu.

Ipak, ima i drugih slučajeva: jedna skupina hakera je ucijenila najvećeg proizvođača mesa, tvrtku JBS koji im je platio 11 milijuna dolara i kako se čini, to je također zlodjelo skupine REvil. No za tim novcem se još traga.

Tagovi: hakeri, bitcoin, kriptovalute, ReEvil
PROČITAJ I OVO
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
HRANA
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
ZAGREB - Znanstvenici upozoravaju da će cijene hrane konstantno rasti. Klimatske promjene, a posebno rastuće temperature, mogu uzrokovati povećanje cijena hrane za 3,2 posto godišnje, prema novoj studiji u Njemačkoj.
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TOKYO - Japanske su dionice pale najviše među azijskim tržištima u četvrtak, dok su australske dionice dosegnule rekordnu razinu, potpomognute jačanjem dionica rudarstva.
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
PREDVIĐANJA
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
NEW YORK - Čini se da se petomjesečni uspon američkih dionica bliži kraju. Ali ako pitate hrvatskog analitičara Dubravka Lakosa-Bujasa iz JPMorgan Chase Co., ulagači možda neće vidjeti da će doći kad dođe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE