GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zašto je nestalo malvazije u restoranima diljem Hrvatske?

Zašto je nestalo malvazije u restoranima diljem Hrvatske?
MALVAZIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.01.2022 / 19:40
Autor: SEEbiz / Novi list
RIJEKA – Najbolje malvazije u restoranima na Kvarneru, ali i u Zagrebu su počele nestajati već početkom listopada, da bi kraj prosinca uništio i zadnju nadu da se može doći do neke boce »premium« malvazije.

Analogno tome, nema nikakve šanse da se one pojave prije botiljiranja lanjske berbe, dakle ne prije proljeća.

Što se to s malvazijama događa, Novi list je postavio pitanje Nikoli Benvenutiju, suvlasniku istoimene vinarije iz Kaldira nedaleko od Motovuna, kao i predsjedniku Vinistre, jednog od najznačajnijih hrvatskih vinarskih udruženja u kojem participira stotinjak istarskih vinara, većinom proizvođača malvazije.

– Odgovor na to pitanje vrlo je jednostavan. Vino se prodalo zbog iznimne kvalitete, iskrenog i kontinuiranog rada vinara i refleksije tržišta prema toj sorti. Malvazije istarskih proizvođača najtraženija su vina, što je rezultat rada i naše udruge koja tridesetak godina promovira ovu najpoznatiju istarsku autohtonu sortu na domaćem i stranom tržištu, istaknuo je Benvenuti.

I u pravu je, jer za razliku od vremena od prije dvadeset ili nešto više godina kad su tržištem kvalitetnih vina dominirali graševina i plavac, danas to čini – malvazija. Bez obzira na krize i smanjenje turističkog tržišta, potražnja za malvazijama, onim najboljima, silno raste. Nažalost, površine pod nasadima malvazije se nisu značajnije povećavale.

– Živimo u vrlo neizvjesnim vremenima pa je proizvodnja vina bila nešto manja, a potražnja, osobito u odličnoj turističkoj sezoni, iznad svih očekivanja. Nadamo se da će se ovakvi rezultati nastaviti i u ovoj godini i da će potražnja trajati, no u ovom trenutku, dok pandemijska kriza još uvijek traje, teško je davati bilo kakve prognoze u kontekstu ponude i potražnje, dodaje Benvenuti.

Iako su, dakle, mogli prodati i mnogo više, kako se čini, proizvođači ne negoduju.

– Trenutačno stanje na tržištu treba sagledati s pozitivne strane i prilika je to da se piju i upoznaju, s obzirom na godišnje doba, drugi stilovi malvazije kao što su to pjenušava ili odležana, na kojima se radi godinama kako bi se razvile selekcije i ponudila tržištu zrela, kompleksna, ali istovremeno pitka vina. Tu su i terani koji su u posljednjem desetljeću iskoračili kvalitetom i u kojima mogu uživati ljubitelji crnih vina, zaključio je Nikola Benvenuti.

Tagovi: malvazija, istarska malvazija, Nikola Benvenuti
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE