GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zašto padaju cijene zlata?

Zašto padaju cijene zlata?
ZLATO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.03.2021 / 20:01
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Padajući trend cijene zlata traje već tjednima. Na pad cijene zlata, kao i na dionice, najviše utječu različita kretanja na tržištu obveznica, jer se prinos na 10-godišnju američku obveznicu približava razini od 1,5 posto.

To je negativan signal za dionice, jer povećanje prinosa na obveznice povećava troškove kapitala za tvrtke i njihovu vrijednost. To također ima negativan utjecaj na cijenu zlata, jer su obveznice velikih financijskih institucija u izravnoj konkurenciji sa zlatom kada je u pitanju sigurna luka. "Vlasništvo" zlata za njih je oportunitetni trošak, pa obveznice koriste kratkoročno. Ali koliko dugo i što bi se moglo dogoditi u budućnosti?

Vjerujem da je rast prinosa na obveznice samo privremen, jer očekujem da će američka Centralna banka uskoro intervenirati i zaustaviti svoj rast putem kontrole krivulje prinosa. Zašto? Kad bi američka središnja banka dopustila daljnji rast prinosa na obveznice, smanjila bi se podrška likvidnosti gospodarstvu, što bi imalo vrlo negativan utjecaj na tvrtke i cijene njihovih dionica. U ovom bismo slučaju uskoro mogli vidjeti početak pada na burzama, a s njim i paniku na burzama i probleme u gospodarstvima širom svijeta. To se ne može isključiti, ali takav bi se događaj opet mogao usporediti s pojavom "Crnog labuda", koji je prije godinu dana predstavljao dolazak novog koronavirusa za financijska tržišta. Događaj je imao negativan utjecaj na cijelu financijsku sferu.

Zlato je dosegnulo najvišu vrijednost u povijesti u kolovozu 2020., nakon čega je uslijedila očekivana i zdrava konsolidacija cijena. Skok na višu razinu donekle je usporio spomenuti porast prinosa obveznica. Tu se postavlja pitanje, zašto cijena zlata pada kad se prinosi obveznica povećavaju?

Kretanje cijene zlata snažno je povezano s inflacijskim očekivanjima, a trenutno je također izuzetno važno da na zlato utječe kretanje stvarnih kamatnih stopa. U tome leži i razlog što cijene zlata u posljednje vrijeme padaju.

Nominalna kamatna stopa znači postotak povećanja novca koji plaćate zajmodavcu za korištenje novca koji ste posudili. Inflacija je stopa rasta cijena proizvoda.

Istodobno je važna realizacija. Kada su nominalne kamatne stope (prinosi na obveznice) veće od inflacije, javljaju se pozitivne realne kamatne stope, što negativno utječe na cijenu zlata. Kada su nominalne kamatne stope niže od inflacije, javljaju se negativne realne kamatne stope, što pozitivno utječe na cijenu zlata.

Za veću cijenu zlata u budućnosti, ključno je pitanje ulazimo li u razdoblje inflacije ili ne.

Inflacija je pred vratima. Što će biti s cijenom zlata?

U sljedećem razdoblju zasigurno možemo očekivati dvije važne promjene koje mogu imati izuzetno pozitivan učinak na cijenu zlata. Američke Federalne rezerve morat će pribjeći kontroli prinosa obveznica radi stabilnosti financijskog tržišta. Međutim, također možemo očekivati da će veće cijene roba i zamah svjetske ekonomije značiti dolazak inflacije i rast potrošačkih cijena. Kao rezultat toga, realno je očekivati ponovni rast stvarnih kamatnih stopa s rastom inflacije, što je idealno okruženje za zlato i njegovu cijenu.

Tagovi: zlato, cijene zlata, plemeniti metali, obveznice, prinosi na obveznice, dolar, inflacija, Federalne rezerve
PROČITAJ I OVO
Dionicama Tesle će se trgovati na kripto burzi Binance
KRIPTO SVIJET
Dionicama Tesle će se trgovati na kripto burzi Binance
LONDON – Kripto burza Binance najavila je danas pokretanje „trgovine digitalnim tokenima“ koji su podržani dioničkim kapitalom, a prvi dionički token koji će biti ponuđen je Tesla, najveći proizvođač električnih automobila po tržišnoj kapitalizaciji.
Plenković: Covid putovnice bi se mogle riješiti do ljeta
PREMIJER
Plenković: Covid putovnice bi se mogle riješiti do ljeta
ZAGREB - "Naša je procjena da ćemo s naručenim dozama cijepiti 55 posto populacije do kraja lipnja. Da je stiglo svo cjepivo AstraZenece koje je bilo naručeno, taj broj bi bio 70 posto."
Njemački mediji: Turska i Hrvatska su visokorizične
LOŠE VIJESTI
Njemački mediji: Turska i Hrvatska su visokorizične
BERLIN - Nakon što je savezna vlada od nedjelje na popis zemalja s visokom korona-incidencijom stavila i dvije popularne destinacije (Tursku i Hrvatsku), tisak se bavi pitanjem kako bi mogla izgledati ljetna sezona?
Hrvatska i dvanaest članica EU-a usuglasile turističku zelenu putovnicu
DOGOVOR
Hrvatska i dvanaest članica EU-a usuglasile turističku zelenu putovnicu
ZAGREB - Hrvatska i dvanaest članica Europske unije postigle su dogovor oko kriterija za izdavanje tzv. „zelene putovnice“ koja bi u vrijeme pandemije olakšala protok turista, priopćeno je u ponedjeljak u Beču.
Beogradska berza: Indeksi otvorili trgovačku nedelju s rastom
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Indeksi otvorili trgovačku nedelju s rastom
BEOGRAD – Umereno trgovanje i dalji uspon BELEX indeksa obeležili su prvi trgovački dan u ovoj nedelji na domaćem tržištu akcija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE